logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Genel Uygarlık Tarihi

Soru 1:

İlk Tunç Çağı'nın sonlarında Orta Anadolu’da etkin bir beyliğin merkezi gibi görünen yerleşmenin en önemli özelliği Kral Mezarları olarak adlandırılan 13 adet gömüdür. Bu mezarlıktaki gömülerin dönemin beyleri ve eşlerine ait olduğu düşünülmektedir. Mezarlarda ele geçen çok sayıdaki armağanlar, Troya II yerleşmesinde ele geçen Troya hazinesi olarak tanımlanan buluntular ile çağdaş olup benzer nitelikte altın, gümüş, elektron, tunç ve demirdendir. Bu mezar hediyelerinin en ilginçlerini geyik ve boğa figürlü, son derece karmaşık ve gelişmiş dökme ve dövme teknikleriyle yapılmış tunç diskler oluşturmaktadır. Yukarıda tarif edilen yerleşme Anadolu'nun İlk Tunç Çağı'na ait yerleşmelerden hangisine aittir?

Soru 2:

Feodal –dinsel ideolojiyi temele alan düşüncedir. İnsanı temele alan akla dayalı düşüncedir. Kapitalist sistemle birlikte ortaya çıkan yeni yönetim biçimine verilen addır. Yukarıdaki ifadeler sırasıyla aşağıdaki seçeneklerin hangisinde mevcuttur?

Soru 3:

Müslüman olan Türkler tarafından kurulan ilk bağımsız devlet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Kapitalist sistemle birlikte ortaya çıkan yeni yönetim biçimine verilen isim aşağıdakilerden hangisinde yer almaktadır?

Soru 5:

Aydınlanma Çağı’nda edebiyat, sanat ve müzikle ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Seçeneklerden hangisi Hz. Peygamber döneminde yaşamış, onu görmüş ve sohbet etmiş kimselere verilen addır?

Soru 7:

16. yüzyılda paranın değer kaybetmesine ve fiyatların bazı yerlerde 4 kat artması ile küçük üreticilerin iflasına, burjuvazinin ise güçlenmesine neden olan "Fiyat devrimi" adı verilen sosyal olgunun sebebi nedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Tunç (Bronz) Çağı, Ege’de birbirleriyle yoğun ilişkilere sahip dört ana bölgeden biri değildir ?

Soru 9:

Kurucu Meclisin 1791'de hazırladığını anayasada yasama yetkisi Ulusal Meclis'e veriliyordu. Yürütme gücü, kralın meclis dışından atayacağı bakanlardan oluşmakta, yargı gücü ise halk tarafından seçilen yargıçlar tarafından kullanılacaktı. Fransa'daki bu rejim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

4 Temmuz 1776’da Kabul edilen Bağımsızlık Bildirisi’nin çok önemli olmasının sebeplerine aşağıdaki seçeneklerden hangisi dahil edilmez ?

Soru 11:

Daha iyi duruma getirmek için yapılan değişiklik, iyileştirme, düzeltme, ıslahat anlamlarına gelen kavram hangisidir?

Soru 12:

Çanak çömlek yapımları hangi yüzyıllarda başlamıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi dört büyük Halife arasında olan ve Ridde hareketini önlemeyi sağlayan Muhacirler arasındadır?

Soru 14:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde dört halifenin isimleri tarihi sırasıyla verilmiştir?

Soru 15:

Hristiyanlıkta İsa’da var olduğuna inanılan insani ve tanrısal özelliklerin katışma ve değişme olmaksızın tek bir tabiatta birleşmesi, tek tabiata dönüşmesi görüşüne ne ad verilir?

Soru 16:

Kapitalist sistemle birlikte ortaya çıkan yeni yönetim biçimi nasıl adlandırılmaktadır?

Soru 17:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Hz. Muhammed zamanında yapılan savaşlardan ve anlaşmalardan biri değildir ?

Soru 18:

Sömürgecilik yoluyla elde edilmiş büyük bir sermaye birikimine sahip olunması Yeterli işgücüne sahip olunması Yeteri derecede hammadde ve geniş pazar olanaklarına sahip olunması Üretimin ülke içi ihtiyaçtan fazla olması Yüksek tarımsal üretim kapasitesine sahip olunması Sanayi Devrimi’nin İngiltere’de doğmasını sağlayan faktörler hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 19:

Ege Arkeolojisinde Tunç (Bronz) Çağı aşağıdakilerden hangi tarih aralığında yer alır?