Soru 8:
I. Yönetimle ilgili En (Bey), Ensi(Vali) ve Lugal (Kral) gibi unvanlar karşımıza çıkmaktadır. II. Mezopotamya’da toplum, soylular, sıradan vatandaşlar, yanaşmalar ve köleler-den oluşmaktaydı. III. Halkın çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerdi. IV. Yazıcılar, gemiciler, balıkçılar, mimarlar, duvarcılar, marangozlar, çömlek-çiler de zanaatkârları oluşturuyordu. V. Halk değişik türde toplu işlerde çalıştırılıyor ve zorunlu askerlik yapıyordu. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Eski Mezopotamya Uygarlığı ile ilgili doğru bilgiler arasında yer alır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
A) I, II, III, IV, V
Soru 13:
I. Anadolu’da daha önce uygulanmayan tümülüs mezar geleneği, Trakya ve Makedonya’dan Anadolu’ya getirilmiştir. II. Kral ya da soylular için yapılan tümülüslerde mezar odası ahşaptan bir oda, bazen de toprak altına açılmış basit bir çukur şeklindedir. Ölü ve mezar hediyeleri oda içine yerleştirildikten sonra, bir daha açılmamak üzere mezarın üzerine taş, çamur, toprak, nadir olarak da küçük taş yığılarak tepe görünümünde bir yükselti oluşturulmaktadır. III. Ege dünyasında MÖ. 2. binyıldan beri bilinen fibulalara, Anadolu' da en çok Gordion'da yapılan kazılarda rastlanmıştır.IV. Fibulalar, tunç, altın ya da gümüşten yapılmış, giysi uçlarını tutturmaya yarayan veya süs amaçlı kullanılan çengelli iğnelerdir.Yukarıda, tümülüs ve fibulalar hakkında verilen bilgiler dikkate alındığında aşağıdaki çıkarımlardan hangisine varılabilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
D) Anadolu’da ilk kez Frigler tarafından kullanılan fibulalar ile tümülüs mezarlar özellikleriyle birlikte açıklanmıştır.
Soru 15:
Tunç Çağı’nda Ege Arkeolojisi için en doğru gruplanmıfl bölgeler aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
A) Kıta Yunanistan, Batı Anadolu, Girit Adası.