logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Genel Uygarlık Tarihi

Soru 1:

Erken Ortaçağ ile Asıl Ortaçağ dönemlerindeki siyasi koşulların birbirinden farklı olduğu görülür. Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi Avrupa’daki siyasi gelişmeleri tam olarak yansıtır?

Soru 2:

Papayı kardinallerin seçeceğini açıklayan papa aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Bu dönemde (726-842) tasvir yasağı vardır. Dini resimler yasaklanmış ve tahrip edilmiştir. Tamamen bezemeye dayanan ve dini olmayan sanat anlayışı hakimdir. Yukarıda sözü edilen dönem hangisidir?

Soru 4:

Bugün Kariye Cami olarak bilinen yapı aşağıdaki Bizans dönemi eserlerinden hangisidir?

Soru 5:

I. Eski Mısır kültürü, Nil Vadisi’nde gelişmişti. II. Dar ve birkaç kilometre genişlikte olan Nil Vadisi kuzeyde Delta Bölgesi’nden güneyde Assuan’daki Birinci Çağlayan’a kadar uzandı. III. Ülkenin saldırıya en açık bölgesini kuzeyi oluşturmaktaydı. IV. İklim hemen hemen yağışsız olduğu için, toprağın verimliliği, tümüyle Nil Nehri’nin taşkınlarına bağlıydı. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Eski Mısır’ın coğrafi yapısıyla ilgili doğru bilgidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi giysili genç kız heykellerine verilen isimdir?

Soru 7:

Aşağıdaki yunan tanrılarından hangisinde tanrı ve özelliği doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

Çanak çömlek sanatı hangi yönde gelişim göstermiştir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Minos Uygarlığının mimari özelliklerindendir?

Soru 10:

İngiliz politik yaşamını değiştiren en önemli neden aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Batı Avrupa’da kurulan ilk üniversite hangisidir?

Soru 12:

Ramses ile Hitit tahtına çkan III. Hattuşili (MÖ. 1275-1250), tarihin bilinen ilk büyük yazılı antlaşması olan Kadeş Antlaşması’nı imzalamışlardır.Bu anlaşmaya göre;I. Mısır ve Hitit ülkeleri arasında iyi barış ve iyi kardeşlik sonsuz olacaktır.II. Mısır ülkesinin kralı, Hatti ülkesine sonsuza kadar hiç saldırmayacak; Hatti ülkesinin kralı, Mısır ülkesine sonsuza değin saldırmayacaktır.III. Mısır ve Hitit ülkeleri herhangi bir savaşta ortak hareket edeceklerdir.Hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 13:

Hristiyanlık Roma'da hangi imparator zamanında ortaya çıkmıştır?

Soru 14:

Tarihi bulgular olarak Alacahöyük’ün en önemli özelliği nedir?

Soru 15:

Bizans dönemi kilise bilginlerinin Studion Manastırında insani bilgi dallarını hıristiyan bir görüşle geliştirerek doktrinlerini öğrettikleri, Constantinopolis'de kurulan ikinci üniversitede daha çok hangi konuda eserler yazılmıştır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Mezopotamya'nın ay tanrısıdır?

Soru 17:

Zeus: Gök tanrısıdır. Hera: Akıl, bilgelik ve savaş tanrıçası Artemis: Avcılık ve namus tanrıçası Ares: Deniz Tanrısı Hermes: Haber Tanrısı Yukarıda verilen tanrı ve tanrıçaların hangisi verilen özellikleriyle doğru şekilde eşleştirilmiştir?

Soru 18:

Anadolu da yaşayanlar yazıyı kimlerden öğrenmişlerdir?

Soru 19:

Geometrik Çağ Arkaik Çağ Klasik Çağ Hellenistik Çağ Yukarıda hangi uygarlığın dönemleri sıralanmıştır?

Soru 20:

Çıplak genç erkek heykellerine verilen isimdir. Giysili genç kız heykellerine verilen isimdir. Tiyatroda yarım daire formunda izleyicilerin oturma yerlerine verilen isimdir. Yukarıda verilen ifadelerin tanımları sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?