logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Medya Sosyolojisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi örgüt iletişiminin görevlerinden değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi sosyo-psikolojik bir davranış değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi bilimsel girişim sürecinde yer alan aşamalardan biri değildir?

Soru 4:

I. Bir mesaja yanıt gelmezse bu iletişim olmadığı anlamına gelir. II. Her gürültü iletişimde araya negatif olarak giren değildir. III. İletişimde sürekli anlam üretilir. Yukarıdakilerden hangisi/leri doğrudur?

Soru 5:

Örgütlerdeki bireylerin Şirket dünyasında, çalışanların psikolojisinin bozulmasına (sürekli tedirgin ve sinirli olmasına) neden olan güç uygulaması, üst yönetimden gelen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi  faaliyetlerle ilgili yanlış bir bilgidir?

Soru 7:

I. Devlet II. Yabancılaşma III. Sınıf çatışması IV. Psikolojik savaş V. Gelenekçilik Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri Marx’ ın sosyolojik yaklaşımında ilgilendiği konular arasında yer alır?

Soru 8:

Seçeneklerden hangisi insanın amaçlamadan da bir iletişimin parçası olmasına örnek olarak verilemez?

Soru 9:

Hangi yüzyılın sonlarında İngiltere’de Sivil Servislerin geliştiği görülmüş ve bu örgütlenmelerle birlikte bürokrasi önemli kamu örgütlenme biçimi olarak gelişmiştir?

Soru 10:

Araç kullanırken trafik ışıklarına yaklaşıldığında eğer kırmızı yanıyorsa yavaşlar ve dururuz. Bu davranışlarımızda sosyal ilişkilerimizde sözsüz iletişimin hangi özelliğini dikkate aldığımızın göstergesidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi iletişimin toplumsal örgütlenmesini tanımlamaz?

Soru 12:

Her ilişki biçiminde olduğu gibi paylaşma, karşılıklı istemle katılım veya egemenlik, zorlama ve istemeyerek katılma hangi sözsüz iletişim türü içinde yer alır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi, bilme girişiminin aşamalarından biri değildir?

Soru 14:

Mahkeme salonundaki yüksek sesten dolayı dinlenmediğini düşünen hâkim tokmağıyla kürsüsüne birkaç defa sertçe vurdu. Hâkim’in bu davranışı sözsüz iletişimin hangi işlevini göstermektedir?

Soru 15:

Örgüt oluşumu ve gelişmesinin temel koşullarına bakıldığında “okula yeni başlayan bir öğrenci” hangi etken altında ifade edilmektedir?

Soru 16:

Endüstrileşme ile endüstriyel örgüt yapıları değişti: Makinelerin kullanıldığımontaj sanayi ve bilimsel iş tasarımıyla malların üretimi mekanikleşti. İş yerinde artan bürokrasiyle iş süreci mekanikleşti.Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda endüstrileşme aşağıdaki örgütlenme örneklerinden hangisini daha çok etkilemiştir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi, Kitle Psikolojisi (1921) yapıtında kalabalıkları, çılgın, mental salgına veya kitle histerisine yatkın, kendi istekleriyle hareket edemeyen otomatonlar olarak nitelemiştir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi “toplumun ve toplumsal değişimin olgusal, nesnel ve bilimsel olarak incelenebileceğini ve anlaşılabileceğini” savunan bilim adamlarından biri değildir?

Soru 19:

Egemenlik ve mücadelelerin verildiği üretim ve güç ilişkilerinin somutlaştığı sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal örgütlülüğün bütünleşik parçasına ne ad verilir?

Soru 20:

I. Bir tanımın ve açıklamanın doğruluğu, tanımladığını ne ölçüde doğru olarak açıkladığına bağlıdır. II. Bir açıklamanın doğruluğu açıkladığını ne kadar geçerli açıkladığıyla ilgilidir. III. Bilimsel açıklamalar arasında farklılıklar olamaz. Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?