Renkli gözlü ve beyaz tenli bir Türkiye vatandaşının yurtdışında duyduğu “Hiç Türk’e benzemiyorsun” cümlesi sosyal psikolojinin hangi kavramları veya kavramlarıyla açıklanabilir
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) B , C ve D
yönetim sistemleri ve bağlı pinler modeli kime aittir?
Doğru Cevap: D) likert
Her insanın birbirinden farklı olduğunu, her birinin tek başına değerlendirilmesi gerektiğini ve her birinin kendini geliştirme potansiyeline sahip olduğunu savunan psikoloji yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) İnsancıl
Bireyler hakkında yalnızca ait oldukları gruba bakılarak ulaşılmış ve genellikle olumsuz tutumlara ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Önyargı
Tüketici davranışlarının analizinde önemli konuların başında, tüketicinin karar verme süreci gelir. Bu süreç beş basamaktan oluşmaktadır. Buna göre bilgi arayışı kaçıncı basamakta yer almaktadır?
Doğru Cevap: B) 2. basamak
Duygu, düşünce ve davranışlarımızı sevilme, kabul görme, dışlanmama gibi arzularla değiştiriyor, başkalarına uyduruyorsak bu davranışımız aşağıdaki olgulardan hangisi ile açıklanır?
Doğru Cevap: A) Normatif sosyal etki
Bir öğretmenin sınıfında yeni bir öğretim tekniğini uygulayarak bunun öğrencilerin etkin katılımına etkisini sınadığı araştırma yönteminde 'yeni öğretim tekniği' aşağıdaki değişken türlerinden hangisini ifade etmektedir?
Doğru Cevap: B) Bağımsız değişken
Özellikle Türkiye gibi toplulukçu kültürlerde oldukça önem verilen "elalem ne der?" kaygısının insan davranışa yansımaları, sosyal psikolojide hangi kavram çerçevesinde incelenmektedir?
Doğru Cevap: C) Normatif sosyal etki
Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde iş gücüne katılma oranının gelişmiş ülkelerin altında olmasının ana sebeplerinden biridir?
Doğru Cevap: C) Ülkemizde kadınların iş gücüne katılım oranının gelişmiş ülkelere göre çok düşük olması
Aşağıdakilerden hangisi kişinin ne kadar eleştiriye açık, strese toleranslı ya da endişeli ve gergin olduğu¬nu gösteren kişilik boyutudur?
Doğru Cevap: E) Duygusal denge
Bir işlemsel tanımda kullanılan ölçek ölçülen kavramın farklı düzeylerini birbirinden ayırmayan bir ölçek ise kavramsal geçerliliğe gölge düşüren ne tür bir problemden bahsedebiliriz?
Doğru Cevap: B) Duyarsız işlemsel tanım
Sosyal psikolojinin en iyi bilinen, en sansasyonel, en çarpıcı çalışmalarından Stanley Milgram’ın deneyleri hangi konudadır?
Doğru Cevap: B) İtaat
Aşağıdakilerden hangisi kendine yontan atıf hatasıdır?
Doğru Cevap: A) Hoca bana taktı.
Tüketicinin bir marka hakkındaki inançları o markaya atfettiği özellikler tutum bileşenlerinden hangisini oluşturmaktadır
Doğru Cevap: C) Bilişsel
Aşağıdakilerden hangisinde "Asgari grup etkisi" ve "Dış grubun homojenliği" kavramlarıyla çelişen bir insan davranışı bulunmaktadır?
Doğru Cevap: D) Bireyin ailesinin itirazlarına rağmen kendisinden farklı bir dini benimsemiş biri ile evlenmek istemesi.
Aşağıdakilerden hangisi psikolojide davranışsal yaklaşımın inceleme alanına girmektedir?
Doğru Cevap: C) İnsanların gözlenebilir hareket ve davranışları ve bunların nasıl öğrenildiği
Nörotransmiter Hastalık I. Glutamat eksikliği Sara nöbeti II. Dopamin artışı Parkinson III. Serotinin artışı Depresyon IV. Asetilkolin eksikliği Alzheimer V. Norepinefrin artışı Dikkat eksikliği hiperaktivite Yukarıda sinir uçlarından salınan kimyasal molekülleri oluşturan nörotransmiterlerin salgınlanmasındaki etkinlik durumu ile bunun yol açabildiği hastalık durumu eşleştirilmiştir. Buna göre, yukarıda verilen seçeneklerin hangisinde doğru bir eşleştirme sözkonusudur?
Doğru Cevap: D) IV
Gelişen fırsatları tespit eden ve bunlardan yarar sağlamak için gerekli projelerin hazırlanmasında öncülük yapan kişi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Girişimci
Aşağıdakilerden hangisi rol çatışması, iş yükü ve iş yoğunluğu gibi nedenlerin dışında çalışanların stres ve bu strese bağlı olarak sağlık problemleri yaşamasının altındaki etmenlerden biri değildir?
Doğru Cevap: A) İşsizlik korkusu
Günümüz dünyasında farklı kültürlerden çalışanların bir arada olma olasılığının artması aşağıdakilerden hangisine daha çok önem kazandırmıştır?
Doğru Cevap: B) Farklılıkları gözetecek bir yönetime