logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Psikoloji

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi psikolojik sermayeyi oluşturan dört bilişsel durumlardan birisi değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi nörobilim yaklaşımından yapılan çalışmaların bir özelliğidir?

Soru 3:

Çalışmanın insanlara bireysel ve sosyal bir kimlik kazandırdığını ancak kapitalist toplumun insanları yaptıkları işlerin gerçek doğasından uzaklaştırdığını ve bu işleri birer ekonomik aktiviteye dönüştürdüğü savını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi işlevsel Tutum Kuramları olarak adlandırılan tutumların işlevlerinden değildir?

Soru 5:

Tekilci ve çoğulcu insan yönetimi yaklaşımlarının birleşimi nasıl bir anlayış sergiler?

Soru 6:

Arabaların yakıt performanslarının önemli olduğuna inanan bir tüketicinin, araba seçerken bu özelliği sunan markalara yönelmesi tutumun hangi işlevine örnek olabilir?

Soru 7:

Sendikal örgütlerin ekonomik, demokratik temsil ve sosyal fonksiyonları bulunduğu bilinmektedir. Aşağıdakilerden hangisi demokratik temsil fonksiyonunu ifade etmektedir?

Soru 8:

Gri cevherin öne yönelim gösteren çıkıntısı olan ön boynuzda hangi nöronlar bulunur?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi bölünmüş dikkatinin doğru tanımıdır?

Soru 10:

I) Bilgi arayışı, II) Satın alma kararı, III) Satın alma sonrası değerlendirme, IV)Problem teşhisi, V) Alternatif değerlendirme ve bütünleştirme. Yukarıda karışık olarak basamakları verilen tüketici karar verme süreci hangi seçenekte doğru sıralama ile sıralanmıştır?

Soru 11:

Hücrenin uyarılması ile birlikte, hücre zarında açılan kanallar iyonların hücre içine girmesini sağlar. Bu iyon hareketinin zar hareketinde yol açtığı değişime ne isim verilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi çalışanlarda iş stresinin nedenlerden biridir?

Soru 13:

Ünlü yönetim düşünürü Mintzberg, 1960’ların sonlarında gerçekleştirdiği bir çalışmadan yola çıkarak yöneticilerin on farklı rol ve görevi olduğundan bahsetmiştir. Bu rollerin bir bölümü kişilere yöneliktir. Örneğin, mezuniyet töreninde öğrencilere diplomalarını teslim eden bir dekan için, sembolik bir görevi yerine getirmektedir, denebilir. Mintzberg’ün sınıflandırmasına göre, kişilere yönelik roller yanındaki diğer roller bilgiye dayalı ve karar almayla ilgili rollerden oluşmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi karar almayla ilgili rolü içerir?

Soru 14:

İnsanda en gelişmiş beyin bölgesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Duygu-durum, iştah, uyku, dürtüsellik hangi nörotransmiterin görevidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi hipotalamusun işlevlerinden birisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi saldırganlığı arttıran faktörlerden biri değildir?

Soru 18:

Bu aşama gelecekte tüketicinin ürünü tekrar alma kararını etkileyeceğinden ve başkalarına tavsiye etmesine ya da kötülemesine neden olabileceğinden oldukça kritik bir süreçtir. Yukarıda tüketici karar verme sürecinin basamaklarından hangisiyle ilgili bilgi verilmektedir?

Soru 19:

Tüketici güdülerini anlama uğraşındaki en popüler yaklaşımlardan biri, ABD’li psikolog Abraham Maslow’un insan güdüleriyle ilgili ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramıdır. Maslow, 1940’lı yıllarda geliştirdiği bu kuramda, insan ihtiyaçlarının beş temel düzeyini en temelden başlayarak şu şekilde sıralanmıştır: 1) Fizyolojik ihtiyaçlar, 2) Güvenlik ihtiyaçları, 3) Sevgi/Ait Olma ihtiyaçları, 4) Değer ihtiyaçları, 5) Kendini gerçekleştirme ihtiyaçları. Maslow’a göre, bireyler alt basamaktaki ihtiyaçları giderdikçe, üst basamaktaki ihtiyaçları tatmin etmeye yönelecektir. Prestij, başarı, tanınmak, onaylanmak, itibar görmek gibi özellikleri içeren düzey aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi ihtiyaçları ölçülecek kişiye bir dizi resmin gösterildiği ve bu resimler üzerinden bir hikaye betimlemesi istendiği ve bu hikayeler sayesinde  kişinin gereksinimlerinin ortaya çıkarıldığı testlerin kullanıldığı kuramdır?