logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Psikoloji

Soru 1:

Aşağıdaki korelasyon katsayılarından hangisi iki değişken arasındaki daha kuvvetli bir ilişkiyi gösterir?

Soru 2:

Bilimsel yöntemin temel özelliklerinden olan nesnellik kişiden kişiye değişmeyen yargılardan ve ölçülebilen verilerin analizleriyle açıklanmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi nesnelliğe uygun bir örnektir?

Soru 3:

Herhangi bir sistematik metoda dayanmayan bir araştırmanın bilimsel değeri yoktur. Bilimsel bilginin özellikleri düşünüldüğünde bunun nedeni aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 4:

Beyin kabuğu ile ilhili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 5:

Her iki gözün retinasında oluşturulan görüntülerin karşılaştırılması sonucu oluşan derinlik algısı işlemine ne isim verilir?

Soru 6:

Beyin omurilik sıvısının olmaması, aşağıdaki durumlardan hangisinde büyük bir tehlikeye yol açabilir?

Soru 7:

1. Hücre içine giren kalsiyum akson ucundaki keseciklerin hücre zarıyla birleşip içindeki kimyasal haberci molekülleri dışarı salmasına yol açar 2.Kalsiyum kanalları açılır 3.Aksonun ucundan hücre içine kalsiyum girişi olur 4. Sinir hücresinde oluşan aksiyon potansiyeli akson ucuna kadar ulaşır 5.Sinir aksonu boyunca aksiyon potansiyeli şeklinde elektriksel olarak iletilen sinyal, diğer hücreye kimyasal olarak aktarılır Yukarıda verilen sinir hücreleri arası haberleşme sürecinin doğru sırası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdaki fonksiyonlardan hangisi dopamin ile ilgilidir?

Soru 9:

Nörotransmiterlerle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

çocukların doğuştan gelen zihinsel dil bilgisine sahip olduğunu ve bunun da dil öğrenme için bir temel oluşturduğunu öne süren kimdir?

Soru 11:

"Bir olguyu ve olgular arasındaki ilişkiyi ........... bir biçimde açıklayan genel bilgi ve açıklama düzenidir". Kuramın bu tanımda boşluğu dolduran kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıda yer alan duyu sistemi - alıcı hücreler eşleşmelerinden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Sinir hücreleri arasında iletiyi sağlayan özelleşmiş bağlantı bölgelerine ........ denir.

Soru 14:

Psikolojide ölçmeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

19. yüzyılda yasamış olan Phineas Gage adlı bir demir yolu isçisi geçirdiği kaza sonucu kişilik değişimine yol açan davranışlar göstermiştir. Bu örnek beyindeki hangi bölümün etkilendiğini göstermektedir?

Soru 16:

Aşağıdaki korelasyon katsayılarından hangisi değişkenler arasındaki en zayıf doğrusal ilişkiyi gösterir?

Soru 17:

Sinir hücreleri arasındaki kimyasal haberleşme aşağıdaki hangi yapılarda gerçekleşmektedir?

Soru 18:

Deneyde bağımsız değişkenle birlikte değişim gösteren değişkenler manipülasyonumuzu kirletir. Bu gibi değişkenlere kirletici değişken adı verilir. Bu kirletici değişkeni bertaraf etmek için bir ilacın etkisinin incelendiği bu tür araştırmalarda kontrol grubuna sahte bir hap verilmesi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 19:

Sağ ve sol beyin yarım küreleri sinir lifi demetlerinden oluşan bir yapı ile birbirine bağlanır. bu yapıya verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Bir ölçeğin aynı koşullar altındaki her ölçümde aynı sonucu vermesi, rastlantıya bağlı ölçüm hatalarından arınmış olması ölçeğin hangi özelliğini yansıtır?