logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İletişim Araştırmaları

Soru 1:

_____________ hakkında araştırma yaptığımız,belirli bir konuda niteliğini öğrenmek istediğimiz kitlenin bütünü; _____________ ise nüfusun genel özelliklerini yansıtan, yani nüfusun bütününü temsil niteliği taşıyan, yeterli büyüklükteki şeçilmiş nüfus parçasıdır. Yukarıdaki ifadede boş bırakılan yerlere gelmesi gereken kavramlar aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 2:

I. Bilimin kollektif yapısı II. Merak duygusu III. Tekrarlı sınanabilirlik IV. Araştırmanın sınırlılığı Yukarıdakilerden hangileri bilimsel araştırmalarda nesnelliği sağlar?

Soru 3:

7. Bilimsel araştırmalarda tekrarlı sınamalarda aynı sonuca ulaşılmasına ne ad verilir ?

Soru 4:

Bilinen ilk iletişim kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Bir takım olguları ve bu olgular arasındaki ilişkileri anlamlı bir örüntü oluşturacak şekilde ortaya koyan kavramsal sisteme ne ad verilir?

Soru 6:

Bilimsel araştırmalarda yöntem bölümünün araştırmanın amaçlarına göre desenlenmesi, bilimsel araştırma bulgularının hangi özelliğini sağlaması açısından önemlidir?

Soru 7:

I.Bütün kuğular beyazdır II.En çok kar kışın yağar III.Bırakılan cisimler yere düşer IV.Bu sınavı kimse geçemez V.Bu ürün kesin satar Yukarıdaki ifadelerden hangileri teorik genellemeye örnek verilebilir?

Soru 8:

“Köpekler arabalara neden havlar” konusunda araştırma yapacağını belirten bir araştırmacı araştırma konusuna ilişkin neyi eksik yapmıştır.

Soru 9:

Yeme miktarının kilo alımına etkisinin araştırıldığı bir çalışmada, yeme miktarını azaltan bir kişi kilo vermeye başlarken, yeme miktarını azaltan bir diğer kişide kilo kaybı gözlenmemektedir. Bu durum, yapılan araştırma üzerinde aşağıdaki kavramlardan hangisinin etkisi olduğunu gösterir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi yanlış bir ifadedir?

Soru 11:

Kavramsallaştırma ve keşfetme hangi yaklaşımı temel alır?

Soru 12:

Sosyal bilimlerde nesnellik nasıl sağlanır?

Soru 13:

Bulguların tekrarlı sınamalarda aynı sonuca işaret etmesi durumu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

“Kültürel mirasın korunması” alanında bilimsel araştırma yapan araştırmacının, “Arkeolojik alanlarda kültürel mirasın korunması hususunda yerel halkın farkındalığı” olarak konuyu belirlemesi araştırmanın hangi yönüyle ilgilidir?

Soru 15:

10. Bir bilimsel araştırmada araştırmacının doğrudan kendi gözlemleri sonucu elde edilen verilere ne ad verilir?

Soru 16:

Olguların kendi yapısına ve diğer olgularla gösterdiği neden sonuç ilişkilerinin “niteliğine yönelik” tekil gözlemlerden hareketle genelleyici olgusal yargılara ulaşmaya ne ad verilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi "moderatör değişkenin" özellikleri arasında yer alır?

Soru 18:

Bilimdeki teori kavramı için aşağıdakilerden hangisi geçerli değildir?

Soru 19:

I.Bilimsel bulguların “doğru” olması, gerçeği göstermesidir. II.Tekrarlı sınamalarda aynı sonuca ulaşılmasıdır. III.Bilimsel bilgi, bilimsel doğru süreğen olmalıdır IV.Genellikle ölçme aracının bir fonksiyonu olarak görülür. V.Bilimsel bilginin evrenselliği yani genel geçerliğiyle ilgilidir. Yukarıdaki ifadelerden hangileri bir bilimsel araştırmada “geçerlilik” kavramını tanımlar?

Soru 20:

Bilimsel bilginin tabi tutulduğu tekrarlı sınamalar bilimsel bilginin hangi özelliğini ortaya koyar?