Aşağıdakilerden hangisi bir işletmenin sahip olduğu üstün ve zayıf yönleri ortaya koyan analiz türü olarak tanımlanabilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) İç çevre analizi
Aşağıdakilerden hangisi krizin etkilerini hafifletmeyi ve krizin örgütün etkilenmemiş bölümlerine yayılmasını engellemeyi amaçlamaktadır?
Doğru Cevap: C) Kontrol altına alma
Aşağıdakilerden hangisi kriz hassasiyeti yüksek olan örgütlerin temel özelliklerinden değildir?
Doğru Cevap: A) Değişikliklere ve merkezleşmemeye önem veren yönetim yapısı.
Önemli krizleri etkileyen ve önleyen etkin planlar ve prosedürler geliştirirler. Krizleri sadece teknik olarak düşünmezler, insanlara duyarlıdırlar. Örgütsel ve çalışmaya dayalı geri bildirimler önemlidir. İnsan faktörünün ve örgüt kültürünün krizin yönetilmesindeki önemini kavramış durumdadırlar.Yukarıdaki açıklamaya göre bu işletme krizlere hazırlıklı olma düzeyi bakımından hangi tip işletmedir?
Doğru Cevap: B) Krize hazır işletme
Aşağıdakilerden hangisi “Toplam kalite yönetiminin temel esaslarından birisi de müşteri memnuniyetidir. Müşteriyi memnun etmek ya da müşteri tatminini sağlamak için işletmeler sürekli olarak müşteri istek ve ihtiyaçlarını, değişen özelliklerini takip etmek zorundadır.” Bu ifade toplam kalite yönetimin hangi unsurudur?
Doğru Cevap: E) Müşteri Odaklılık
Aşağıdakilerden hangisi krizin tanımlarından değildir?
Doğru Cevap: E) Ciddiye alınmaması gereken durumdur
Aşağıdakierden hangisi kurumsal kaynak planlaması sisteminde, aralarında işbirliği ve etkileşimin geliştirilmesi amaçlanan muhasebe, satın alma ve pazarlama gibi faktörlerden biridir?
Doğru Cevap: A) Finans
I- Karlarda düşüş olmasıII- Hatalı kararların alınmasıIII-Stoklarda artış görülmesiKrizin hareketsizlik aşaması için hangilerinin varlığından söz edilebilir?
Doğru Cevap: C) I-III
Öğrenen organizasyonlar örgütsel amaçlarına ulaşmak için gerekli olan bilgiyi elde eden, bilgiyi örgüt üyeleri ile paylaşan, bilgiyi kullanan aynı zamanda tüm faaliyetleri yerine getirirken ve ortaya çıkan sonuçlardan da öğrenen organizasyonlardır. Aşağıdakilerden hangisi bu sistemin disiplinleri dışında kalır?
Doğru Cevap: A) Etkin liderlik
I. Genel kriz türleri II. İşletmeyi etkileme ihtimali yüksek olan kriz türleri III. İşletme açısından göz ardı edilebilecek kriz türleri IV. Değişik kriz türlerine yapılacak hazırlık çalışmaları. Yukarıdakilerin hangileri kriz türüdür?
Doğru Cevap: E) Hepsi
Kriz ekibi bir işletmede hangi görevi yerine getirmesi anlamlı olmaz?
Doğru Cevap: A) Kriz ihtimallerine göre hazırlanan planları tartışmadan, günün şartlarını da göz ardı ederek uygulamak.
Aşağıdakilerden hangisi krize sebep olabilecek yönetim hatalarından değildir ?
Doğru Cevap: D) İşletmenin uzun dönem faaliyetler üzerine yoğunlaşması
Herhangi bir örgütte geçmişte meydana gelmiş olan krizlerin çözüme kavuşturulması için izlenen yolların gözden geçirilmesi ve deneyimlerin değerlendirilmesi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?
Doğru Cevap: E) Öğrenme
Hangisi kriz ekibinin görevlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: E) Kriz ile mücadele için gerekli finansmanı sağlamak
Tasfiyede zorlanan bir işletme krizin hangi aşamasındadır?
Doğru Cevap: E) Dağılma ya da örgütün çökmesi aşaması
Hangisi işletmelerin esneklik kazanmaları bağlamında geliştirilen modern ve postmodern yaklaşım ve tekniklerden biri değildir?
Doğru Cevap: E) Haritalama ve Madencilik tekniği
Uzun süreli grevler Yangın ve patlamalar Taklitçilik Hammadde sorunları Terörizm Yukarıdakilerden hangileri tahmin edilmesi daha kolay olan kriz türlerindendir?
Doğru Cevap: B) I, II ve IV
Düzeltici tedbir konusunda karar verememek Krizin son bulacağı inancıyla tedbir almamak Krizlerin açıklama getirilerek giderilmeye çalışılması Krizin görünür bir hal alması Yukarıdaki temel özellikler kriz sürecinin hangi aşamasına aittir?
Doğru Cevap: A) Krizi yalanlama
Hangisi organik örgüt yapısına sahip bir işletmenin özelliklerinden biri olamaz?
Doğru Cevap: C) Yatay haberleşme önemsizken dikey haberleşme çok önemlidir.
Kriz dönemlerinde liderlerin tercih edilmesinde hangi özellikleri daha etkili olmaktadır?
Doğru Cevap: D) Karizmatiklik