Türkçedeki atasözleri toplumsal cinsiyet açısından çeşitli yargılar içermekte ve bazı hususlara vurgu yapmaktadır. Buna göre; "Oğlan doğuran övünsün, kız doğuran dövünsün" atasözü aşağıdakilerden hangisine vurgu yapmaktadır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Kız/erkek ayrımına
Konuşma toplumsal bir varlık olan insanın doğal yeteneğidir ve insanı tüm diğer canlılardan ayıran temel özelliklerden biridir. Konuşma kendiliğinden, çok fazla bilince varılmadan gelişen bir süreçtir. Diğer taraftan herkesin aynı derecede güzel ve etkili konuşamadığı da bilinen bir gerçektir. Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Konuşma pratik yaparak daha güzel ve etkili hale getirilebilen bir süreçtir
Türk toplumlarında erkek çocuklarına daha cesur ve kahraman olmaları beklentisiyle Cesur, Yağız, Mert, Sarp gibi, kız çocuklarına ise daha uysal ve kırılganlığı anımsatan Duru, Nazlı, Lale gibi isimler seçilmesinin temel nedeni nedir?
Doğru Cevap: B) Türk kültüründe insanların taşıdıkları isimle uyumlu karakter ve fiziksel özelliklere sahip olacakları düşüncesi
Nöroloji ile dilbilimin iş birliğiyle dili kullanırken, edinirken beyinde oluşan süreçleri inceleyen bilim dalı hangisidir?
Doğru Cevap: B) Bilişsel dilbilim
Aşağıdakilerden hangisi farklı kültürler arasındaki etkileşimin hızını ve boyutunu diğerlerine göre daha çok artırmıştır?
Doğru Cevap: E) İnternet
Bir konunun çeşitli yönleriyle, aynı oturumda, farklı kişiler tarafından gerçekleştirilen sıralı konuşmalarla ele alındığı toplantılara ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Sempozyum
Aşağıdakilerden hangisi konuşmanın fiziksel ögelerinden biridir?
Doğru Cevap: A) Ses
Bir bölgeye ait halk tarafından konuşulan dil için aşağıdaki tanımlamalardan hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: C) Diyalekt
Söylem kuramı, sözlü iletişimin temel hareketi olan konuşmada üç ayrı eylem türü saptar. Söz verme, selamlama, ileri sürme, övünme vb. örneklerde konuşanla konuşulan kişi arasındaki etkileşimi dışa vuran eylem türü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Edimsöz eylemi
Kültürel değerlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasını ve bazı kültürlerden diğerlerine kültürel değerlerin aktarılması ve alınmasını sağlama konusunda işlev gören süreç aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Kültürel iletişim
İlk önce düşüncede varolan dilbilgisi yardımıyla kelimelerle şifrelenip, iletiyi gönderenin kelimeleri ses yoluyla karşı tarafın duyabileceği, algılayabileceği bir hale getirdiği iletişim ögesi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Yollanan mesaj
Sözlü İletişim Modelindeki değişim süreci aşamasında aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?
Doğru Cevap: B) İletinin anlamlanarak söyleme dönüşmesi.
Aşağıdakilerden hangisi, UNESCO’nun Linguapax çalışmasının amacıdır?
Doğru Cevap: A) En azından iki dilli konuşmayı yaymak.
Türkiye’nin Ege bölgesinde konuşulan dilde kalıplaşmış deyim kullanımları, çeşitli nesnelere verilmiş genel sözlük Türkçesinden farklı kelimeler kullanılmaktadır. Bu durum sözel iletişimde anlam kavramına dair hangi kavramla açıklanabilir?
Doğru Cevap: B) Kalıplaşmış Anlam
“Kitabın orjinali İngilizce yazılmış” cümlesinde ne tür bir konuşma bozukluğu bulunmaktadır?
Doğru Cevap: B) Sözcükleri yanlış seslendirmek
"Oğlan büyür koç olur, kız büyür hiç olur." atasözü toplumsal cinsiyet açısından nasıl bir yargı içermektedir?
Doğru Cevap: D) Erkek çocuk, kız çocuktan kıymetlidir.
Dili, kültür bağlantısı içinde ele alan ilk düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Humboldt
Aşağıdakilerden hangisi iletişim kelimesinin soyutlanmış haline örnek olabilir?
Doğru Cevap: C) Ozan’ın yeni cep telefonu
Ana haber bülteninde sunucu, Portekiz Milli Futbol Takımının 18:30'da Atatürk Hava Limanına iniş yaptığını söylemiştir. Buradaki "iniş yapmak" söyleyişi nasıl bir konuşma yanlışıdır?
Doğru Cevap: D) Gereksiz yardımcı eylem kullanmak
Kültür kavramıyla ilişkili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: E) Kültür toplumsal yapı içinde varlık gösterir