logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sözlü ve Sözsüz İletişim

Soru 1:

I. DilII. İbadet yerleriIII. OkulIV. SinemaV. TöreYukarıda verilenlerden hangileri kültür aktarımında rol oynar?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi gereksiz yardımcı eylem kullanımına yönelik konuşma bozukluğuna bir örnektir?

Soru 3:

Sözlü iletişim konusunu önemli kılan sebep aşağıdaki seçeneklerin hangisinde kesin olarak dile getirilmektedir?

Soru 4:

I. Konu değiştirirken daha çok “diğer taraftan” “ayrıca” gibi bağlaçlar kullanırlarII. Konuşma sırasında “çok iyi” “mükemmel” gibi kuvvetlendiriciler kullanırlarIII. Konuşmalarında monotonluktan uzaklaşmak için seslerini yükseltirlerIV. Görüşmeyi canlandırmak için daha az soru sorarlarYukarıda verilen konuşmanın biçimsel özelliklerinden hangileri kadınlara aittir?

Soru 5:

I. Konuşurken yüksek ses tonu kullanmakII. Konuşurken kendileri hakkında bilgi vermekIII. Konuşurken monoton bir ses tonu kullanmakIV. Konuşurken başkalarının sözünü kesmekAşağıdakilerden hangisi erkeklere özgü konuşma biçimlerindendir?

Soru 6:

Dilin yalnızca iletişim kurma aracı olmasının ötesinde dil hangi değerlere ilişkin yargılar içerir?

Soru 7:

Cinsler arası ilişkiler erkeğin üstünlüğü; kadının ise değer, itibar ve güç bakımından düşük konumu üzerine kuruludur. Aşağıdakilerden hangisi onaylanmayan kadın değerlerine ilişkin özelliklerden birisidir?

Soru 8:

Sözlü iletişim sürecinde aşağıdakilerden hangisi anlam türü olarak belirtilmiştir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi konuşmanın fiziksel ögelerinden biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi telefonla konuşmada uyulması gereken kurallardan biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi, Chomsky’nin dil kavramlarındandır?

Soru 12:

İnsana türlü etkinlik süreçleri içinde düşünce ve duygularını anlatma olanağı vererek bilme ve iletişme işlevlerini yerine getiren, toplumsal üretimin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkıp gelişen söz düzeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

1. I. Kültürel değerlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasıII. Kültürel değerlerin diğer bazı kültürlere aktarılmasıIII. Kültürler arası karşılaştırmalar yapılmasıIV. Kültürel gereksinimlerin sağlanması şekillerinin incelenmesi Yukarıdaki ifadelerden hangileri kültürel iletişim sürecinin bileşenleridir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Chomsky'nin dili incelerken kullandığı kavramlardandır?

Soru 15:

Vendryes'e göre, aşağıdakilerden hangisi bir dilin alanını daraltan ya da genişleten nedenler arasında yer almaktadır?

Soru 16:

Selen'in görüşeceği kişi önemli bir kuruluşunun temsilcisiydi. Kuruluşlarının tanıtımı için farklı reklam ajanslarıyla görüşüyordu. Selen'in çalıştığı reklam ajansını seçmesi için Selen bu kişiyle nasıl bir konuşma yapmalıdır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi hazırlıksız konuşma türlerinden biri değildir?

Soru 18:

I. Kişinin eğitim düzeyine göre değişkenlik göstermezII. Kişinin dil kurallarını bilme düzeyine göre değişkenlik gösterirIII. Toplumsal çevreye göre değişkenlik gösterirIV. Bir kere duyuldu mu herkes tarafından kullanılabilirV. Yanlış olan söyleyiş biçimleri yaygın olarak kullanılmazVI. Zamana göre değişkenlik göstermez Konuşma yanlışlıkları ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 19:

Kültürel olarak kurulan kadınlık ve erkeklik fenomenine ne ad verilir?

Soru 20:

Bir noktadan çeşitli araçlar vasıtasıyla yüzlerce kişiyle iletişimin sağlandığı ortama verilen isim aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?