logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1

Soru 1:

Paris barış konferansının Osmanlı için alınan en kötü kararı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Rauf Bey (Orbay) başkanlığındaki Osmanlı heyeti ile itilaf Devletleri adına Akdeniz Filosu Komutanı İngiliz Amiral Calthorphe arasında 30 Ekim 1918’de imzalanan anlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Mustafa Kemal Paşa liderliğinde kurulan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu'na alternatif olarak oluşturulan kitlesel ilk muhalefet grubu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Osmanlı Devletinde II. Meşrutiyet döneminde oluşan meclislerin hangisi "sopalı seçim" diye bilinmektedir?

Soru 5:

İtilaf Devletleri Mondros'un 24. maddesi ile neyi gerçekleştirmek istediler?

Soru 6:

Balkan Devletleri, Rusya’nın tahrik ve desteğiyle Osmanlı Devleti’nin elinde olan Rumeli topraklarını paylaşmak için aralarında ittifak yapmışlardır. 8 Ekim 1912’de Karadağ’ın savaş ilanı ile I. Balkan Savaşı başlamıştır. Aşağıdakilerden hangi devlet, bu ittifaka katılmamıştır?

Soru 7:

Aşağıda Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’nda savaştığı cepheler gösterilmiştir. I. Kafkas Cephesi, II. Kanal Cephesi, III. Çanakkale Cephesi. Verilen cephelerden hangileri Osmanlı Devleti’nin askeri zaferi ile sonuçlanmıştır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi 1914’te yapılan seçimlerde Meclis-i Mebusan üyelerinin sadece ittihatçılardan oluşmasının temel nedenidir?

Soru 9:

Lozan görüşmelerine sadece gözlemci olarak katılan ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Seçeneklerden hangisi Sanayi İnkılabı'nın getirmiş olduğu olumsuz gelişmelerden biri değildir?

Soru 11:

7 Aralık 1920’de Tokat Milletvekili Nazım, Bursa Milletvekili Şeyh Servet ve Afyon Milletvekili Mehmet Şükrü, Baytar Binbaşı Hacıoğlu Salih, Ziynetullah Nuşirevan emeği temel ilke alarak kurulan parti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

II. Abdülhamid Devrinde ilköğretime verilen değerin göstergesi nedir?

Soru 13:

Mondros Ateşkes Anlaşmasına göre Antalya, Burdur, Muğla, Marmaris, Bodrum, Fethiye ve Konya istasyonunu aşağıdakilerden hangi ülke işgal etti?

Soru 14:

Aşağıdaki bilgilerden hangisi Tanzimat döneminde askerî alanda yapılan düzenlemelerden biri değildir?

Soru 15:

Tanzimat Fermanı’yla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

II. Mahmut döneminde saray ile ayanlar arasında imzalanan Sened-i İttifak belgesinin en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

I. Türkiye İş Bankası; II. Türk Ticaret Bankası; III. Milli Aydın Bankası (Tarişbank); IV. Sümerbank. Bu bankalardan hangisi veya hangileri 1908-1923 yılları arasında kurulmuş olup günümüze kadar gelebilmiştir?

Soru 18:

"İmza edilen protokole göre Doğu Trakya’nın tahliyesine, sözleşmeninyürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlanacak ve 15 gün içinde tamamlanacaktır.Yunanlılar çekildikçe idareyi Müttefiklere, onlar da Türklere bırakacaklardır. Yunankıtalarının çekilmelerinden sonra 30 gün içinde Müttefikler de Trakya’yı tamamenboşaltacaklardır." Mudanya'da imzalanan protokole göre aşağıdaki yorumlardan hangisinden söz edilebilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Mudanya Mütareke masasında bulunanlardan biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Mondros mütarekesi karşısında Osmanlı saray ve devlet adamlarının bakışını ifade etmektedir?