logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Medyada Dil Kullanımı

Soru 1:

Yazma eyleminde ilk yapılması gereken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

“Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır. Bazı kelimelerin, özellikle son kelimenin birkaç harfinin kısaltmaya alındığı görülür. Bu tür kısaltmalarda, kısaltmanın akılda kalabilmesi için yeni bir kelime oluşturma amacı güdülür.” Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde bu kuralla ilgili örnek yer almıştır?

Soru 3:

Tüketim toplumunda iknaya ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur? 1. Tüketim toplumunda ihtiyaç kültüründen arzu kültürüne evrilme söz konusudur. 2. Mal ve ürünlerin tüketimi, imajların ve markaların tüketimine dönüşmüştür. 3. Tüketim kültüründe yaşam tarzı değil, mal satılmaktadır.

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi büyük harflerin kullanımıyla ilgili yanlış bir ifadedir?

Soru 5:

Nesnesiyle doğrudan ve varoluşsal bağı olan göstergelere ne ad verilir?

Soru 6:

Yaşadığı döneme göre, hayli ilerici görüşleri olan bir yazardır; İngiltere’de muhafazakâr Viktorya tarzı yaşamaya karşıdır. Kendisinin dolayısıyla, kadınların özgürlüğü için çaba sarf eder. Gazetede kısa öyküler yayınlamakla yazmaya başlar ve 1905’te ilk kitabı Dışa Yolculuk yayınlanır. 1929 yılında feminist hareketin klasik eser ”Kendine Ait Bir Oda” adlı kitabı basılır. Bahsedilen yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Dilin insanın duygusal dünyasındaki belli seslerden kaynaklandığını öne süren ilk düşünür kimdir?

Soru 8:

Emel hanım bir halkla ilişkiler uzmanıdır. Halkla ilişkiler çalışmaları için bir medya aracı seçmesi gerekmektedir. Dikkat etmesi gereken en önemli şey nedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisinin yazımı doğrudur?

Soru 10:

Kadınların özgürlüğü için çaba sarf eden, "Dışa Yolculuk, "”Kendine Ait Bir Oda” eserlerinin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Her yazının bir amacı vardır. Aşağıdakilerden hangisi yazarla okuyucular açısından sıralanan amaçlardan birisi değildir ?

Soru 12:

Günümüz ileri teknolojisiyle yaşantımıza giren telefon, radyo ve televizyon gibi diğer elektronik araçların sözlü nitelikleri üretimi ve işlevi önce yazı ve metinden çıkıp sonra konuşma diline dönüştüğü için ne şekilde adlandırılır?

Soru 13:

Canlı varlıklar tarafından dile getirilen seslerin duygusal gereksinimlerin dışa vurumudur. Hayvanlarda da olan duygusal dil kısmına bir değerlendirme yapamamaktadır. 18. yy sonunda geliştirilmiştir. Darwin yarafından geliştirilmiştir. Evrim kuramıyla ilgili doğru ifadelerin numaralarının tamamının yer aldığı seçenek hangisidir?

Soru 14:

Dil (langue) ile söz (parole) arasında ayrımı yapan ilk düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Kim tarafından geliştirilen ağ toplumu modeli ve kuramı modern toplumlar merkezsiz, hiyerarşi içermeyen, yatay ilişkilerin hâkim olduğu bir toplumsal örgütlenmeye dönüştüğünü öne sürer ve küresel ölçekte sermayenin, kültürün, işgücünün ve toplumların karşılıklı bağımlı olduğunu belirtir?

Soru 16:

“İnsanlar sembol üreticileri, kullanıcıları ve onları istedikleri şekilde kötüye kullanan sembol yaratıcılarıdır”. Yorumu kim tarafından yapılmıştır?

Soru 17:

Halkla ilişkiler ve retorik ilişkisine dair aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi insanı yazmaya yönelten nedenlerden biri değildir ?

Soru 19:

okuyucunun bir olayın oluş sürecine dâhil edilerek, onun gelişmesini izleme amacına dayanır Yukarıda bahsedilen anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

"Yazarak yol aldım, okudum, sevdim, büyüdüm; öğrenme merakım günbegün bu yüzden arttı. Yazarak çoğalmak, çoğaltmak yerine öncelikle okuyarak zenginleşmeyi seçmişimdir. Yazdıklarımın çokluğu okuma uğraşımın çeşitliliğindendir.” Cümlesi kime aittir?