logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Medyada Eleştirel Yaklaşımlar

Soru 1:

Radyo, televizyon, dergi, gazete gibi elektronik veya yazılı basın organlarını anlatan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Seçeneklerden hangisi değerlendirmenin sınıflandırmalarından biri değildir?

Soru 3:

Modernitenin politik temeli aşağıdakilerden hangisine dayanır?

Soru 4:

“İdeoloji” kavramını öz olarak, “insanların kendi sosyal konumlarını fark etmelerini engelleyen ve burjuva değerleri tarafından üretilen, yapay bir yanlış bilinç olarak tanımlayan eleştirel teorisyen kimdir?

Soru 5:

18. yüzyılın ikinci yarısından 19. yüzyılın ortalarına uzanan dönemde, dünyanın ilk piyasa toplumunun kuruluşunu hazırlayan fikirlerin ve kurumların ortaya çıktığı İngiltere’nin toplumsal ortamının ele alındığı “İngiliz İşçi sınıfının Oluşumu” adlı kitap aşağıdaki kuramcılardan hangisine aittir?

Soru 6:

Sanat alanında eleştirinin görevi hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Aşağıdaki yazarlardan hangisi “evrensel insan”a giden yolun sanattan geçtiğini, insanın evrensel değerini ortaya çıkaranın sanat ve sanatın dili olduğunu ifade etmektedir?

Soru 8:

Televizyon yayıncılığı başlangıçta günde kaç saat ile sınırlıydı?

Soru 9:

I. Hegemonya eşitsizliği güçlendiren ve eleştirel girişimleri engelleyen bir yapıdır ve egemenlerin kitleleri daha etkili bir şekilde yönetmesini sağlar. II. Organik aydınlar olarak nitelediği papazlar ve gazeteciler gibi toplumsal aktörlerin karmaşık felsefi ve siyasal meseleleri halk diline çevirdiğini belirten Gramsci, bir hegemonik bloktan söz eder. Hegemonik blok toplumdaki egemen güçlerin bloğudur. Bu blokta sanayiciler, aristokratlar, küçük burjuva yer alır. III. Hegemonik blok sınıfsal konumların üzerini örtmek için milliyetçi ve ortak düşünüşün görünümlerini birleştiren ideoloji yayar. IV. Hegemonya, üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir. Yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 10:

Herhangi bir varolanın, o şeyin kendisiyle aynı türden şeyler arasındaki özel yerine ne ad verilir?

Soru 11:

Toplumsal ve felsefi temelleri eleştirel akıl ve eleştirel bakış üzerine kurulmuş olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Günümüzde ‘popüler’ tanımı kim tarafından yapılmaktadır?

Soru 13:

İnsan için, insanlık için, insanlar tarafından hatta kimi insanların karşı çıkmalarına rağmen, yapılmış, yaratılmış, bulunmuş, kurulmuş olan her şeye ne ad verilir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi hegemonyanın kurulmasında ve sürdürülmesinde etkili kurumlardan değildir ?

Soru 15:

Genel olarak bir eskiden kopuşu, köklü (radikal) bir değişimle birlikte eskiden yeniye geçişi ve güncelliği dile getiren kavram aşağıdaki hangi şıkta belirtilmiştir ?

Soru 16:

Hangisi hegomanyayı kurarken rıza üretimi için katkıda bulunanlar arasında yer almaz?

Soru 17:

I. Bir toplumsal grubun entelektüel açıdan toplumun yönetme yetisidir. II. Yönetici sınıfın tahakkümünün güç kullanımına bağlı olduğunu açıklar. III. Eşitsizliği ortadan kaldırmaya çalışır ve eleştirel girişimleri destekler. IV. Statik ya da sistematik değil, sürekli değişen, kesintisiz bir süreçtir. Yukarıdakilerden hangisi/ hangileri A. Gramsci’nin hegemonya kavramını anlatırken kullanılabilecek doğru bir ifadedir?

Soru 18:

Özellikle hangi yüzyılın başlarında akla ve akılcılığa karşı ciddi kuşkular duyulmaya başlanmıştır ?

Soru 19:

Gramsci’nin Hapishane Defterleri adlı eseri hangi tarihte yayınlanmıştır?

Soru 20:

“Teknoloji, niteliği çağdaş kültürel ürünlerden uzaklaştırmaktadır. Bu süreç entelektüel ve eleştirel duyumların zayıflamasına yol açmıştır. Benjamin’e göre, malların ve görünümlerin insan eyleminin temelini oluşturduğu bir kapitalist dünya vardır. Kentsel mekânlarda, amaçsızca dolaşan, insanlara mağazalara bakan flaneur adını verdiği bir izleyiciden söz eder. Bu bireyler yeniliğin takipçiliği içinde yapay teselli arayan yabancılaşmış bireylerdir.” Walter Benjamin’in bu görüşleri hangi konularda temel oluşturmuştur?