logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medya ve Etik

Soru 1:

"Temel amacı gazete, dergi,radyo ve televizyon gibi yazılı, işitsel, görsel ve elektronik iletişim alanlarını kapsayan gazetecilik mesleğini; mesleğin geleneklerini, ahlak ilkelerini korumak; herkesin bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkının bir aracı olan iletişim ve düşünce özgürlüğünü sağlamak, gazetecileri meslekleri içinde maddi ve manevi yönleriyle ilerletmek ve yüceltmektir.” Sözü edilen konsey/kurul/cemiyet seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 2:

Avrupa'da, tüm kıtayı kapsayacak biçimde, bir gazetecilik “etik”i oluşturulması çabasının üç önemli taşı hangi seçenekte doğru verilmiştir?

Soru 3:

1633 yılında engizisyon mahkemesine çıkarılan bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Sayısal olarak kaydedilmiş bir fotoğrafın ya da görüntünün bilgisayar ortamında özel yazılımlar kullanılarak değiştirilmesi, düzeltilmesi ve yeniden düzenlenmesi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Medya kuruluşlarında haberlerin toplanıp yayına hazırlandığı yer aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Türk Basın Birliği hangi yılda kurulmuştur?

Soru 7:

1470’lerin ikinci yarısında, kim İngiltere’de ilk matbaa evini kurmuş ve kitap basmıştır?

Soru 8:

Batı'da ilk gazete ne zaman yayınlanmıştır?

Soru 9:

Medyada gelir kaynaklarının ilki hangisidir?

Soru 10:

Basın Şeref Divanı ve Basın Ahlak Yasası kimin girişimi ile kurulmuştur?

Soru 11:

Basın Şeref Divanı fiilen kaç yılında sona ermiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Yayıncı kuruluştan kaynaklanan etkilerdir?

Soru 13:

1986 yılında İstanbul’da dokuz gazetecinin girişimiyle kurulan basın denetim kurumunun adı nedir?

Soru 14:

Basın kuruluşu sahiplerinin kendi çıkarlarına aykırı olan olayları sansürlerken, kendi çıkarlarına uygun olayların haber yapılmasına izin vermeleri hangi etik sorunu doğurur?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi yeni iletişim teknolojileriyle ortaya çıkan sorunları da kapsar biçimde daha önce yayınladığı etik kodları yenileyen, olaya ilişkin gerçeğe ulaşmaya çalışma, haberden kaynaklanabilecek zararları en aza indirmeye çaba gösterme, bağımsız ve hesap verebilir olma, kişilik haklarına ve mahremiyete özen gösterme, aşırma yapmama gibi ilkeleri yeni iletişim teknolojileri medya etiği çerçevesinde yenileyen kuruluştur?

Soru 16:

London Times gazetesini satın aldıktan sonra ünlü politikacı Margaret Thatcher’ı desteklemek için kullanmak isteyen Avustralya’lı medya patronu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Bir başka Ombudsmanlık modeli ya da yorumu ise görevin kurum içinden birine verilmesidir. Bu model ilk kez Japonya’da Asahi Shimbun gazetesinde 1922 yılında kurulmuştur. Sözü edilen uygulamanın ülkemizde karşılık bulan adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Özellikle internet reklamcılığında kullanılan, kişinin ağ üzerindeki faaliyetlerini takip ederek profil oluşturan ve ürünlerin reklamını kişiye özel olarak web sayfasına yerleştiren yazılım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

ilk kez Japonya’da Asahi Shimbun gazetesinde 1922 yılında kurulan, parçası olduğu yayın kuruluşunun çalışanlarına mesleki sorumluluklarını hatırlatan, kurum içi iletişim kanalları aracılığıyla yazılı eleştiriler yayınlayan ve okuyucu şikâyetlerini değerlendiren özdenetim mekanizması hangisidir?

Soru 20:

Yeni iletişim teknolojilerinin doğuşu İletişim aracı ve içerik/hizmet bağımlılığının kırılması İletişim altyapısı ve içerik/hizmet bağımlılığının kırılması İletişim araçlarının ve altyapısının teknolojik kapasitelerinin artması Yukarıdaki kavramlardan hangileri sayısallaşmanın, bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerin ve teknolojik yöndeşmenin iletişim alanına getirdiği olanakları ve değişimleri ifade etmektedir?