logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kültür Tarihi

Soru 1:

“Kanunların Ruhu” adlı eseriyle siyaset ve hukuk alanında pozitif bir hukuk biliminin temellerini atan, kuvvetler ayrımı esasını ortaya atarak, üç temel yönetim biçimini analiz eden filozof kimdir?

Soru 2:

Dünya sinemasının ilk başyapıtlarından biri olan “Potemkin Zırhlısı” filminin yönetmeni kimdir?

Soru 3:

1536’da kurulan Fransız-Osmanlı İttifakı'na Fransa Kralı I.François ile imza atan Osmanlı Padişahı hangisidir?

Soru 4:

Osmanlı dünyasını bize anlatan diğer bir yazar ise ................ ’dir. 17. yüzyılda tekrar gördüğü bir rüya üzerine seyahat etmeye başlayan ....................., Anadolu’yu ve Osmanlının Balkan ve Orta Doğu eyaletlerini dolaşır ve sonunda Mısır’a yerleşerek Kahire’de yaşamının sonuna kadar kalır. ...................... tek kişilik bir ansiklopedi yazarı gibidir. Gittiği yerlerin halkını, dilini, yapılarını, adetlerini, yiyeceklerini tüm maddi ve manevi değerlerini kaydetmiş bir kültür antropologu gibidir. Günümüz anlayışına göre, ayrıştırılmadan yazılmış tüm bu bilgeler ayıklandığında ve gruplandığında Osmanlı tarihi coğrafyasının maddi kültür tarihi de ortaya çıkmaktadır. Paragrafta bırakılan noktalı kısımlara aşağıdakilerden hangisinin gelmesi doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi modernleşme ile ortaya çıkan gelişmelerden biridir?

Soru 6:

Osmanlı Döneminde medrese öğrencilerine ve yolculara bedava yemek dağıtan yere ne ad verilir?

Soru 7:

Fatih Sultan Mehmet'in at üstündeki betimlemesini gösteren bir madalyon bastırması neyi sembolize etmektedir?

Soru 8:

19. Yüzyıl sanayi devriminin getirmiş olduğu yeniliklerin sergilendiği fuarlar içinde gerçekleştirilen mimari eserlerden hangisi günümüze kadar kalmış olup halen kullanılmaktadır?

Soru 9:

I. Savaşı ve çatışmayı ABD’ye taşımıştır.II. Süper güç misyonu yüklenen ABD’nin prestiji sarsılmıştır.III. Batı ve İslam karşıtlığı üzerine kurulan Medeniyetler Çatışmasını yeniden dünya gündemine getirmiştir.Yukarıdakilerden hangileri 11 Eylül 2001’de yaşanan terörist saldırının sonuçları arasında gösterilebilir?

Soru 10:

I. Topluluk, Avrupa Birliği ismi ile çokuluslu oluşuma gider.II. 1985’te Schengen Antlaşması’yla üye ülkeler arasında sınırlar kalkar.III. Birliğe üye tüm ülkeler para birimi olarak Avro kullanır.Yukarıdakilerden hangilerinin, Soğuk Savaşın sona ermesiyle beraber Avrupa Topluluğunda görülen değişimlerden olduğu söylenebilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi “Makalat” adlı eserinde şeriat, tarikat, hakikat ve marifet adlarını verdiği dört kapıdan söz eder?

Soru 12:

Aşağıdaki mekanlardan hangisi 16. yüzyılda toplumsal bir mekan olarak olumlu veya olumsuz eleştirilerin yapıldığı, politik görüşlerin oluştuğu yerler olarak ortaya çıkmıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi 80 sonrası Türk romanının önemli temsilcilerinden biri değildir?

Soru 14:

Rönesans aşağıdaki alanlardan hangisinde  değişime yol açmamıştır?

Soru 15:

1884-1958 yılları arasında şiirlerinde Aruz veznini Türkçeye uyarlamasıyla ve kurduğu ünlü Dergâh Dergisi’yle bilinen şair, siyasetçi ve diplomat kimdir?

Soru 16:

"Bir devletin başka bir devletin veya topluluğun bulunduğu yeri güç kullanarak işgal etmesi ve kendi politik yönetimini kurması ve o bölgenin ticaretini doğrudan kontrol etmesi." olarak tanımı yapılan kavram hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi ABD’nin oluşumuyla ilgili yanlış bir bilgidir?

Soru 18:

Avrupa’da görülen bu farklı mimari üsluplar İstanbul’da birbirine eklenerek kullanılmaktaydı. Tarihi seçicilik veya eklektizm denilen bu akımda değişik dönemlerin üslup özellikleri alınarak aynı yapıda kullanılmaktaydı. Aşağıdaki saraylardan hangisi buna buna güzel bir örnek oluşturur.

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi hem kültürel etkileşime yol açan hem de kültürün yok olmasına yol açan bir olaydır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi 2005 yılında yazar Amin Maalouf,un ‘siyasi boşvermişlik’ olarak yorumladığı ve  ötekileştirici realitenin yaşandığı ülkedir?