logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kamusal Halkla İlişkiler

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi halkla ilişkilerin ortak tanımlarından biri değildir ?

Soru 2:

Marshall McLuhan’a göre, elektronik iletişim araçlarının egemen olduğu topluma hangi isim verilmiştir?

Soru 3:

Hangisi 1992'de yayınlanan “Yönetişim ve Kalkınma” isimli raporda yönetişimin Dünya Bankası’nın göreviyle uyumlu dört temel alanınından biri değildir?

Soru 4:

Kurumsal yönetişim uygulamalarının başarılı olmasında en büyük göreve sahip olan yönetim kurulu üyelerinden hangisi beklenmez?

Soru 5:

İdeolojik aygıtları kullanan en önemli güç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Bilgi Çağı ve Bilgi Toplumuyla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

İyi yönetişim kavramı ilk kez Dünya Bankası’nın yayınladığı Sub-Saharan Africa: From Crisis to Sustinable Growth başlıklı raporunda hangi yılda kullanılmıştır?

Soru 8:

Shoemaker ve Reese 'in medya içeriğinin belirlenmesinde üzerinde durdukları düzeylerden biri değildir ?

Soru 9:

Bir işi gerçekleştirmeyi sağlayan ana güç kaynağı olarak bilgi teknolojisi ve bilgi teknolojisinin toplumun çeşitli katmanlarında ne kadar yayılmış olmasıyla ölçülmektedir. Bu tanım bilgi toplumu olabilme ölçütlerinden hangisine işaret etmektedir?

Soru 10:

Genişletilmiş Gündem Belirleme Süreci'ne göre Siyasi Gündem'in aşağıdakilerden hangisine etkisi dolaylı biçimde gerçekleşmektedir?

Soru 11:

E-devlet uygulamasının sağladığı avantajlardan hangisi, vatandaşların sivil ve toplumsal faaliyetlere daha yoğun katılımını sağlar?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi e-devletin faydaları arasındadır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Sigma Joint Initative programının kapsamında yer almaz?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi bilgi yönetimin bireysel düzeyde sağladığı yararlardandır?

Soru 15:

Bilgi yönetimi uygulayıcılarına göre, bir işletmede bilgi yönetimi aşağıdaki hangi bileşenlerden oluşur? I. Yeni bilginin oluşturulması II. Değerli bilgiye dış kaynaklardan erişilmesi III. Karar verme sürecinde erişilebilir bilginin kullanılması IV. Bilginin ürünlere, hizmetlere ve süreçlere gömülmesi/dâhil edilmesi V.Bilginin dokümanlarda, veri tabanlarında ve yazılımda sunulması

Soru 16:

Vizyon oluşturmamızı, hedef saptamamızı, değer ve inançlarımızı yönlendirmemizi ve kararlar vermenizi sağlayan bilgi türüne ne ad verilir?

Soru 17:

Hangi yıllar arasında özellikle büyükşehir belediyelerinde halkla ilişkiler faaliyetlerini yürütmek üzere özel bilgilendirme büroları kurulmuştur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Jarrar’ göre bilgi yönetimi ifadelerinden birisi değildir?

Soru 19:

Çağdaş anlamda ilk halkla ilişkiler departmanını ilk kim kurmuştur?

Soru 20:

Dünya Bankası’na göre ........; “açık ve öngörülebilir bir karar alma sürecinin; profesyonel bir bürokratik yönetimin; eylem ve işlemlerinden sorumlu bir hükümetin ve kamusal sürece aktif bir şekilde katılımda bulunan sivil toplum ve hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu bir düzeni” ifade etmektedir. Yukarıda boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir?