logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kamusal Halkla İlişkiler

Soru 1:

I. Gündem belirleme kuramının temelini medyanın kamuoyu üzerindeki etkilerine ilişkin araştırmalar oluşturmuştur. II. Gündem belirleme alanında yapılan ilk çalışmanın temel savı; bireylerin kendi çevreleri dışında kalan, bilgi sahibi olmadıkları diğer çevreler hakkında bilgi sahibi olma, onları anlamlandırma gereksinimi duydukları ve bu nedenle de kitle iletişimi araçlarına olan bağımlılık ve ihtiyaçlarının arttığıdır. III. Gündem belirleme kuramı, McCombs tarafından 1990’lı yıllarda tanımlanmıştır. IV. Gündem belirleme yaklaşımının merkezinde, medya gündeminin kamu gündeminin yansımasından oluştuğu düşüncesi yer almaktadır. Gündem belirleme kuramına ilişkin yukarıda yer alan açıklamalardan hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel devlet anlayışının özelliklerinden biridir?

Soru 3:

Medyanın belirli konulara dikkat çekerek kamu gündemini belirlediğinin tespitine yönelik ilk araştırma aşağıdakilerden hangileri tarafından gerçekleştirilmiştir?

Soru 4:

“Belli bir zaman diliminde önem hiyerarşisi içinde dikkat çeken olaylar ve sorunlar listesi” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Ticari sır dışında şirket ile ilgili bilgilerin zamanında, doğru ve eksiksiz şekilde kamuya duyurulması yönetişimin hangi bileşenini ifade etmektedir?

Soru 6:

1.  “Halkla İlişkiler, kuruluş yöneticilerinin programlarını uygulayabilmek, hem kuruluş hem de halka hizmet verebilmek için eğilimleri, istekleri analiz etmek ve sonuçlarını tahmin etmeye yönelik sosyal bilim ve sanattır.” 2. “Bir kuruluş ile hedef kitle arasında iyi niyet ve karşılıklı anlayışa dayalı ilişkileri sürdürmeye yönelik, önceden planlanmış çabalardır.” 3.  “Karşılıklı yarar sağlayan iki yönlü iletişime dayalı dürüst ve sorumlu uygulamalarla, kamuoyunu etkilemeye yönelik planlı çabalardır.” 4.  “Halkla ilişkiler kuruluş ile hedef kitlesi arasında iletişim yönetimidir.” 5.  “Halkla ilişkiler, her ikisininde yararını gözetecek kuruluşun sosyal, politik ve ekonomik çevresine adaptasyonunu, çevrenin de kuruluşa uyumunu gerçekleştiren bir yönetim görevi” Yukarıdaki halkla ilişkiler tanımlarından hangisi Cutlip ve Center'a aittir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Geleneksel Devlet Anlayışının özelliklerinden biri değildir?

Soru 8:

Kamu kavramı aşağıdakilerden hangisini ifade etmez ?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi modern dünyanın tanımlayıcı bir özelliği olarak bilgiden bahsetmeye başlayan süreci ifade eder?

Soru 10:

Gündem belirleme alanında yapılan çalışmaların ilki olarak anılan çalışma aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 11:

Yönetişimin İkinci aktörü olarak ..............; çeşitli sektörlerdeki özel işletmeleri kapsamaktadır. Bu kuruluşlar istihdam ve gelir kaynağı oluşturarak, üretimi, ticareti ve insan kaynaklarını geliştirerek ve hizmet sağlama ve kurumsal standartlar aracılığıyla ekonomik kalkınmayı vebüyümeyi sağlamaktadır. Cümlesinde boşluk hangi şıkla tamamlanır?

Soru 12:

Kamuoyu hakkında aşağıdakilerden hangileri doğrudur? I. Kamuoyu kavramı ilk olarak 18.yy’da tanımlanmıştır. II. Kamuoyu içinde psikoloji ve sosyoloji disiplinlerini barındıran bir kavramdır. III. Grup, çoğunluk ve ortaklık kamuoyunda ön plana çıkan unsurlardır. IV. Kamuoyunda oluşan tepkiler her zaman negatif yönlüdür. V. Kamuoyu doğal olduğu gibi yapay da olabilmektedir.

Soru 13:

Günümüzdeki halkla ilişkiler uygulamasını oluşturan, ona rengini veren, onu büyük ölçüde etkileyen ve teorisinin oluşturulduğu ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Yönetişim kavramını ilk olarak ortaya atan ve uygulamaya geçen hangisidir?

Soru 15:

Kamusal halka ilişkilerde çift yönlü olarak tanımlanabilecek sisteme aşağıdakilerden hangisi örnektir?

Soru 16:

Seitel'e göre büyük kuruluşların halka anlatılması ihtiyacı, halkla ilişkilerin hangi gelişim aşamasını ifade eder?

Soru 17:

Halkı Aydınlatma Komitesi (Committee On Public Information) kamu yönetiminin ilk halkla ilişkiler birimi olarak hangi yılda çalışmaya başlamıştır?

Soru 18:

Hangisi örtük bilgiyle ilgili değildir?

Soru 19:

İdarenin kararları, eylem ve işlemleri ile ilgili herhangi bir açıklamayı beklemeden belge ve bilgilerin elde edilebilmesi olgusuna verilen ad hangi seçenekte yer almaktadır?

Soru 20:

Yönetişim kavramını ilk olarak ortaya atan ve uygulamaya geçiren aşağıdakilerden hangisidir?