İmaj durağan olmadığı için birtakım değişikliklerden geçebilir. Aşağıdakilerden hangisi bu değişikliklerden biri değildir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) İmajı değiştirmek
Aşağıdakilerden hangisi kurumsal itibarın faydalarından biri değildir?
Doğru Cevap: D) Çalışan ücretlerini dengelemek
Aşağıdaki öğelerden hangisi diğerlerinden farklıdır?
Doğru Cevap: E) Reklam
Tüketiciler ya da hedef kitle ile sadece somut birtakım unsurlardan hareket edilerek değil, duygusal bağ kurularak da imaj oluşturulması gerekliliğini ifade eden kurumsal imaj belirleyicisi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Soyut imaj unsuru
Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: D) Kurum imajı çalışanın kendine güvenini ne kadar çok artırırsa çalışanın kurumla bütünleşmesi de o kadar kuvvetli olur
Japon kalitesi, Fransız tarzı gibi özellikleri yansıtan marka imajının nesnel unsuru aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Coğrafi konum
Görüntü Sözlü iletişim Karakter Yeterlilikler Davranış ve tavırlar Yukarıdakilerden hangileri kişisel imajı oluşturan unsurlar arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: E) Hepsi
Tüketicilerin veya hedef kitlenin kuruma yönelik tüm yargıları, kurumsal imajın hangi belirleyici unsurunu ifade eder?
Doğru Cevap: B) Dış imaj
“1970’li yıllardan günümüze kadar gelen dönem kapsayan bu zaman aralığında kurum kimliği stratejik olarak planlanan ve kurum politikalarına şekil veren bir araç konumundadır. Günümüzde kurum imajının çok değerli olduğu bir iklimde kurumların soyut bir değer olarak kimlik kavramı kurumlara biricik olma fırsatı vermektedir.” Yukarıdaki tanım kurumsal kimliğin geçirdiği aşamalardan hangisine aittir?
Doğru Cevap: E) Stratejik dönem
Yeni var olan bir kurum ya da kurum imajını etkileyebilecek yeni bir ürün hakkında hedef kitlelerin ne düşüneceğine, nasıl hissedeceğine karar verip bu karar uygun imaj çalışmaları yapmak ne tür bir imaj değişikliğini ifade etmektedir?
Doğru Cevap: E) İmaj yaratmak
Aşağıdakilerden hangisi kurumun iç hedef kitlelerinden birini ifade etmektedir?
Doğru Cevap: C) Hissedarlar
Kurumun geleceğe yönelik olarak ulaşmak istediği hayallere ne denir?
Doğru Cevap: D) Vizyon
Aşağıdakilerden hangisi, bir kurumun olumlu bir imaj oluşturabilmesi için gerekli izlenimlerden değildir?
Doğru Cevap: A) Zincir mağazaların olması
İmaj, kültür ve vizyon kavramları aşağıdakilerden hangisini bileşenlerini oluşturmaktadır?
Doğru Cevap: D) Kurumsal markalama
Kurumların ne yapmak ve hangi amaçla yapmak üzere kurulduğunu, kendini nasıl görmek istediğini, kurumların varlık nedenlerini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Misyon
I. Ayna imajı II. İstenen imaj III. Transfer imajı IV. Çoklu imaj V. Pozitif imaj Yukarıdakilerden hangileri Jefkins’in belirlediği imaj türleri arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: C) I, II, IV
Kredi, hizmet, materyal sağlayanların tümünü içinde barındıran ve iletişimin büyük ölçüde kişisel iletişimle sağlandığı hedef grubu aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Müşteriler
Finansal haberler, finansal reklam, yıllık raporlar gibi iletişim yöntemleri kurumun hangi hedef kitle ile kurduğu iletişim yöntemleri arasında yer alır?
Doğru Cevap: E) Hissedarlar
Yeni bir ürünün kabulünü kolaylaştırma Nitelikli eleman istihdam etme Kurumun yeni yetenekleri keşfetmesini sağlama Kurumun adını taşıyan her ürün için güven yaratma Satışlara yardımcı olma Yukarıdakilerden hangileri kurumsal imaj oluşturmanın amaçları arasında yer almaktadır?
Bir kurumun temel tutumunun ifadesi olan imaj türü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Şemsiye imajı