logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Lobicilik Ve Halkla İlişkiler

Soru 1:

Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk lobici hangi amaç için kiralanmıştır?

Soru 2:

Halkla ilişkiler faaliyetleri ve lobiciliğin ortak noktası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

İş dünyasının liderlerinin vergi, sanayi yatırımı, özel sektörün güçlendirilmesi hatta iktidar partisinin iktidarda kalmasının sağlanması gibi konularda kişisel dostluk ya da müşteri ilişkisi aracılığıyla istediği kararların alınmasının sağlandığı lobicilik faaliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Lobi faaliyetleriyle eş anlamlı kullanılan sözcük hangi seçenekte yer almaktadır?

Soru 5:

Bilgi lobiciliği aşağıdaki hangi ifade ile açıklanabilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi kanun koyucular ve lobiciler arasındaki iş birliğinde göz önünde tutulması gereken noktalardan biridir?

Soru 7:

Ülkemizde ilk halkla ilişkiler faaliyetleri hangi yıllarda başlamıştır?

Soru 8:

Halka dayalı lobicilik faaliyetlerinde yoğun olarak kullanılan teknikler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Yüksek düzeyde lobiciliğin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi doğrudan lobicilik yöntemidir?

Soru 11:

Seçmenlerin seçildikleri bölgenin sorunlarına ilişkin parlamento ya da meclis üyelerine yönelik kullanılan lobicilik yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi kendilerini kanun koyucular ya da büreokratlar nezdinde temsil için yürütülen lobicilik tekniğidir?

Soru 13:

... düzenli, uzun soluklu ve farklı alanlarda yaratıcı faaliyetler sürdürmeyi hedef alan, üye sayısının ve üyelerinin yaptırım gücünün önem taşıdığı, toplumun bilinçlendirilmesinden devlet görevlilerinin işlerinin denetlenmesine kadar farklı alanlarda çalışan kişilerden oluşan örgütlü gruplaşmalardır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tanımlar?

Soru 14:

Talep ya da beklentilerin sözlü ya da yazılı olarak doğrudan karar alma süreçlerinde etkisi olan/olabilecek kişilere yüz yüze iletildiği lobicilik yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi “iç lobicilik” olarak da bilinen en etkili lobicilik uygulamasıdır?

Soru 16:

I. Hukuk dalında eğitim görmüş kişilerin yasaların oluşumu ve içeriklerini bildikleri için lobicilik konusunda etkin faaliyet gösterirler. II.Gazeteci ve halkla ilişkiler uygulamacısı, sözlü ve yazılı becerilerini kendi öz meslekleriyle tamamlaması lobicilik alanlarında daha başarılı olmasına neden olur. III. Lobicilik faaliyetleri gösterenlerin iletişim becerilerini geliştirmesi için iletişim konularında düzenlenen farklı kurslara katılmaları gerekmektedir.  Yukarıdakiler lobici olabilmek için yerine getirilmesi gereken şartlardan hangisine aittir?

Soru 17:

Aşağıdakilerin hangisi hemen her türlü kuruluşun, lobilerin, ülkelerin, baskı gruplarının ya da etnik gruplar adına, yasaları istekleri doğrultusunda kanalize etmek amacıyla, kanun koyucularla bağlantı kuran, alanlarında donanımlı profesyonellerdir?

Soru 18:

Lobicilerin, temsil ettikleri grup üyelerinden devlet görevlileriyle hızlı bir şekilde irtibata geçmelerini istemeleri durumu hangi ifade ile verilmektedir?

Soru 19:

İletişim kanallarını açık tutmaya yönelik lobicilik yönteminin kuramsal temeli çerçevesinde siyaset bilimcisi Harold Dwight Lasswell’in geliştirdiği iletişim modelinde aşağıdaki hangi temel soru yer almamaktadır ?

Soru 20:

Lobiliciliğin özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın olmasının ana nedeni nedir?