logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Lobicilik Ve Halkla İlişkiler

Soru 1:

“Lobiciliğin amacına ve içeriğine etki edebilecek kişi, grup, paydaş ya da daha genelde halk ve kamuoyu desteği ile kitlelerin, karar alıcıların etkilenmesi süreci” olarak nitelenen lobicilik yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi iletişim açısından da en etkili yöntem olan ve lobicilik faaliyetlerinde etkin olan tekniktir?

Soru 3:

Lobiciliği, benzer çıkarlar çerçevesinde hareket edilerek, araştırmaların yapılması ve tutundurma kampanyalarıyla ilintili bir çalışma alanı olarak tanımlayan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Lobi faaliyetlerinin başarılı olmasında aşağıdaki etmenlerden hangisinin önemli rolü olmamaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi sermaye, teknoloji ve kültürün küreselleşmesi sonucu yeni Pazar arayışları ve bunun sonucunda ortaya çıkan yeni lobicilik yöntemleri olarak adlandırılır?

Soru 6:

N.Nisa Bayramoğlu tarafından tanımlanan, ''....en geniş anlamda, Kongre, Beyaz Saray, hükümet ve mahalli yasa organlarının kararlarını belirli amaçlar doğrultusunda etkileme faaliyetlerini sürdüren kuruluş ya da kişi''ye verilen doğru ad hangi seçenekte yer almaktadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi toplantı düzenleme tekniğinde başarı sağlamak için yerine getirilmesi gereken unsurlardan biridir?

Soru 8:

Türkiye’de ilk halkla ilişkiler faaliyetleri hangi kurum tarafından gerçekleştirilmiştir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi halkla ilişkiler aracı olarak lobiciliğin başlıca amaçlarından birisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisinin temel amaçları Kongre ve Hükûmet faaliyetlerini, müşterilerinin çıkarları doğrultusunda düzenlenmek ya da karşıt olduğu durumlarda uyarıcı nitelikte faaliyetler sergilemektir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi basının, kamuoyunun, geniş halk kitlelerinin baskısından sonuna kadar yararlanmayı hedefler?

Soru 12:

Kanun koyucularla eğlenceye dayalı oluşturulan bağ ile gelişen, asıl amacı kanun koyuculardan ve bürokratlardan daha fazla bilgi alarak yasama ilişkin çalışmalar yürütme tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Lobicilik faaliyeti aşağıdaki ülkelerin hangisinde en yaygın olarak görülmektedir?

Soru 14:

Lobici için, ''yasama kademelerini etkilemek için çeşitli angajmanları ve maddi kaynakları kullanan kişilerdir'' tanımlaması hangi seçenekteki isim tarafından yapılmıştır?

Soru 15:

Lobi faaliyetlerini sınıflandırabilecek Başkent Lobiciliği, aşağıdakilerin hangisinde yürütülmektedir?

Soru 16:

Siyasi arenadaki kişilerin lobilerce ortaya konan fikirlerin lehinde hareket etmeleri ve karar almaları üzerinde etkin rol oynayan, halkla ilişkiler yöntem ve teknikleri ile desteklenen, demokratik sistemin bütünleyici ve meşru bir parçası olarak görülen bir dizi çalışmaya ne ad verilir?

Soru 17:

Vatandaşların Kongre’de bir yasanın çıkmasını istedikelerinde veya kanun koyucuların karar verme aşamasında zorlandıkları zamanlarda etkili olan lobicilik tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Lobicilere ciddi şekilde karşı duran ve lobicileri “Tehlikeli Unsur” olarak nitelendiren başkan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

... anlık ve tek hedefe yönelik, süreklilik içermeyen oluşum süreleri ile farklılık göstermektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tanımlar?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi, A.B.D.’deki lobicilik yasaları çerçevesinde rüşvet kapsamına girmeyen lobicilik yöntem ve tekniklerindendir?