logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyolojiye Giriş

Soru 1:

Kültürel yeniden üretim kavramı kim tarafından üretilmiştir?

Soru 2:

I- Aile içi şiddetin nedeni bireysel değildir, şiddet toplumun ve ailenin yapısından ve işleyişinden kaynaklanır. II- Özel alanda ortaya çıkan şiddet, kamusal alandaki ataerkil politik ve ekonomik kurumların egemenliğinden bağımsız düşünülemez. III- Şiddete maruz kalan veya kalabileceklerini düşünen kadınlar toplumsal kontrole daha çok boyun eğerek kendi üzerlerindeki kontrolü artırırlar. IV- Kadına yönelik şiddet,  ancak    kadınlar ekonomik ve siyasal açıdan güçlendiklerinde ve kamusal alandaki pozisyonlarını iyileştirecek araçlara sahip olduklarında azalacak veya sona erecektir. Yukarıdaki maddelerden hangileri aile içi şiddetle ilgili çalışmaların üzerinde uzlaştığı maddelerdendir?

Soru 3:

‘toplumsallık olarak din’ diye adlandırılan yaklaşım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 4:

Aşağıda aile içi şiddetle ilgili verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

Sosyal düzenin işlememesi, bozulması durumunda ortaya çıkan normsuzluk ve kuralsızlık durumu olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Antizipatorik sosyalleşmeyi tanımlar?

Soru 7:

"Tüm dinlerin kaynağı insanların gündelik yaşamlarını kontrol eden doğa güçlerinin onların zihinlerindeki yansımalarından doğmuş kişileştirmelerdir ve her toplumda farklı biçimler alabilirler" Yukarıdaki açıklama din olgusuna ilişkin hangi temel yaklaşımın varsayımını ifade etmektedir?

Soru 8:

Hangisi, din ve devlet arasında birbirinin özerk alanını tanıyan uylaşım modeline sahip ülkelere örnek olarak verilebilir?

Soru 9:

Eşin içinden seçildiği grupla ilgili olan evlilik türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

İletişim olarak din- Eliade Toplumsallık olarak din- Weber İdeoloji olarak din- Marx Arketip olarak din- Durkheim Yukarıdaki dine ilişkin teorisyen ve yaklaşım eşleşmelerinden hangisi veya hangilerinin doğru olduğu söylenemez?

Soru 11:

Belirli bir etnik, sosyal veya dinsel grup içinde yapılan evliliklere ne ad verilir ?

Soru 12:

Ataerkil ailelerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Durkheim'ın suç ve sapmaya dair görüşlerinden biri olarak değerlendirilemez?

Soru 14:

Bir kadının arkadaşının evine giderken babasından izin alması zorunluluğu ataerkil toplumlarda erkeklerin kadınları kontrol ettiği konulardan hangisi ile açıklanabilir?

Soru 15:

‘Maddi kültürde meydana gelen bir değişmenin manevi kültürde daha sonra meydana gelmesine, yani normlar, gelenekler, yasalar tarafından daha geç benimsenmesine’ ne ad verilir?

Soru 16:

Sosyal olgu ya da olayın kendi bağlamı içinde, çeşitli veri toplama teknikleriyle bilgi toplanarak ampirik ve bütüncül olarak incelenmesine ne ad verilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi hukuk sosyolojisinin temel olarak üzerine çalıştığı konuların dışında kalır?

Soru 18:

Bireylerin toplamından ibaret olmayan ve insanlardan oluşan bir topluluğun üyelerinin ortak bir kültürü ve ortak toplumsal kurumları paylaşmaları ve aralarında karşılıklı ilişkiler olması gereken topluluğa ne ad verilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi  kapitalizmde çelişkilerin artması sonucunda sınıfsız bir toplum aşaması olan sosyalizmin geleceğine inanıyordu?

Soru 20:

Geleneksel toplumlardan modern topluma geçişi ekonomik büyümenin beş aşaması olarak ele alan yazar aşağıdakilerden hangisidir?