logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Güzel Sanatlar

Soru 1:

Romeo ve Juliet, Hamlet, Othello ve Kral Lear adlı oyunların yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

“Edebiyat eserinde konu, toplumun gündelik yaşamıdır ve yazar eserini olabildiğince gözlemlerine dayanarak gerçekçi biçimde oluşturmalıdır. Gerçeklik kavramı dönemin bilim görüşünden etkilenmiştir. Buna göre, olaylar mucizelerle değil, toplumsal kanunlarla açıklanabilir. Yazar da bir bilim adamı kadar tarafsız olmalı ve gerçekleri bütün yönleriyle yansıtmalıdır.” Verilen özellikler hangi edebiyat kuramına aittir?

Soru 3:

Eser odaklı edebiyat kuramları aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru şekilde verilmiştir?

Soru 4:

Resmin elemanlarından biri olan, bir sanat eserindeki görsel güçleri veya ögeleri eşitlemekle ilgilenen ilke hangisidir?

Soru 5:

Hangisi klasik dönem sanatçısı degildir?

Soru 6:

Kent zenginlerinden seçilen, oyunların aksesuar, kostüm giderleri, koro ve müzisyenlerin prova sürecinden oyunun sunumuna kadar olan masrafları karşılayan, aynı zamanda koronun eğitiminden sorumlu kişiye ne ad verilir?

Soru 7:

“..., güzel sanatlar içinde tek malzemesinin dil olması nedeniyle güzel sanat dalları içinde en soyut olanıdır denilebilir”, tanımında yer alan boşluğa gelebilecek en uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdaki eserlerden hangisi dışavurumcu türde değerlendirilir?

Soru 9:

Akademilerin klasik resim anlayışı, var olanı taklit yoluyla aktarmadaki teknik beceriye dayanmaktadır. Figürlerin resim yoluyla aktarımında hangi özelliklerin kullanımı esastır?

Soru 10:

I-Yansıtmacı Kuram II-Alımlama Kuramı III-Biçimcilik IV-Duyguculuk V-Çağdaş Sanat Kuramı Yukarıdaki sanat kuramlarından hangisi izleyiciyi/ okuyucuyu merkeze alan kuramlardan biridir?

Soru 11:

Carmina Burana’nın bestecisi kimdir?

Soru 12:

Bir düşünceyi, davranışı ya da eylemi, daha kolay kavratabilmek için onun yerini tutabilecek simgelerle, simgesel sözlerle, sembollerle, benzetmelerle göz önünde canlandırmaya ne denir?

Soru 13:

Duygu, düşünce ve hayallerin, olayların, eşyanın ve diğer unsurların, estetik haz uyandıracak tarzda ve özgün bir biçimde sözcüklerle ifade edilmesi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile tanımlanır?

Soru 14:

Gerçekliğin zihinsel süreçlerle yeniden kurulmuş biçimine ne ad verilir?

Soru 15:

Jean Jacques Rousseau ve Victor Hugo hangi edebi sanatsal akımın etkisinde eserler vermişlerdir?

Soru 16:

Dört ayrı bölümden oluşan sonat formu olarak dönemin en belirgin özelliğini oluşturmuş ve konçerto ve büyük orkestra için yazılan senfoni formunu da etkilemiştir. Bu dönemde senfonik eserler gelişmiştir. Başta piyano olmak üzere, yaylı ve nefesli çalgıların müzikte kullanımının önem kazanması ile çalgı yöntemleri yazılmaya başlanmıştır. Yukarıda verilen bilgiler hangi dönemin müziğinin özellikleridir?

Soru 17:

Herhangi bir bağlayıcıya gerek kalmadan yalnızca su ile karıştırılmış olan renk pigmentlerinin duvara ya da tavana uygulanmasıyla yapılan bir resim yapma yöntemi hangisidir?

Soru 18:

I. Geleneksel Türk Tiyatrosu sahnesiz bir tiyatrodur ve bu tiyatronun türleri yazılı bir metne dayanmaz. II. Şarkı, dans, söz oyunları başlıca nitelikleridir. III. Güldürü ögesi asaldır. IV. Gerçekçidir; açık biçim, somutlaştırma, göstermeci anlatım gibi tekniklere dayanır. V. Kişilerin karakter niteliği bulunmaz; oyun kişileri kalıplaşmış tiplere dayanır. VI. Geleneksel tiyatromuzda taklit oldukça önemlidir; başlıca çatışma ve kişileştirme yöntemidir. Yukarıdakilerden hangileri geleneksel Türk Tiyatrosu türlerinin özelliklerindendir?

Soru 19:

Bir sözcük, işaret ya da imgenin doğrudan, ilk akla gelen anlamına ne ad verilir?

Soru 20:

Antik Yunan Tiyatrosu bu özelliğini Yunan uygarlığı ve özellikle dininden alır. Yunan dini 12 tanrı ve tanrıçadan oluşurdu, hangisi bu tanrılardan biridir?