logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kültür Tarihi

Soru 1:

“Acem Mektupları” adlı eseri ise, Paris’e gelen bir İranlının, Batıda Monarşik krallıklarda ve kilisede olup bitenler karşısında şaşkınlığını dile getiren  eser  aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 2:

Bilgisayar ve iletişimin olanaklarını kullanarak farklı biçimlerdeki bilgiyi oluşturmak, saklamak ve alış verişini yapmak üzere kullanılan teknoloji, aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanmaktadır?

Soru 3:

11. yüzyıl feodal yapısında papanın sosyal toplumsal statüsü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Barok anlatıma renk ve ifade zenginliğiyle duygusallık ve duyarlılık katmaya çalışan, zarif ve inceliğe önem veren anlayış ise Rokoko üsluptur. Duyarlık ve ince-lik dolu bu müzikal yaklaşıma ne ad verilir?

Soru 5:

Devlet yönetiminde dördüncü kuvvet olarak tanımlanan erk nedir?

Soru 6:

Aşağıdaki sanatçılardan hangisi Türk Beşleri arasında yer almaz?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi neolotik dönem insanlarının kültürel özelliklerinden biridir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Aydınlanma döneminin baskın sanat eğilimi olan barok anlatımın bestecilerinden biri değildir?

Soru 9:

Batı ve Orta Avrupa için 10. yüzyıla kadar lingua franca olarak kabul edilen dil hangisidir?

Soru 10:

Daha çok Tanrının niteliğini ve evrenin oluşumunu varlık birliği anlayışıyla açıklayan dinî ve felsefi akım olan tasavvuf geleneğinin hâkim olduğu sufilerin yaşadığı ve toplandığı, dini konular üzerinde, günlük sorunların yorumlanması üzerinde konuşulan çok işlevli Osmanlı yapılarına ne ad verilirdi?

Soru 11:

Rönesans sanatı Avrupa'nın hangi şehrinde doğmuştur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi evrensel çekim yasası, astronomi bilimi alanında çağının ve sonraki yüzyılın düşüncesini derin boyutta etkileyen bilim insanıdır?

Soru 13:

“Epigrafi”nin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

"Dil toplumsal bir kurum olarak, hiçbir biçimde kuralları mantıksal olarak bilinerek öğrenilen bir kurum değildir ve özü bakımından, dil bir biçimdir. Ayrıca dil bir göstergeler sistemidir." şeklinde düşünceleri olan ve yapısalcılığa öncülük eden bilim insanı kimdir?

Soru 15:

Sosyoloji biliminin kurucuları aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Tarih geleneği Anadolu’daki Türk varlığını hangi medeniyetle başlatılır?

Soru 17:

Müslümanlar ile gayr-i müslimler her bakımdan eşit sayılmıştır. Kul statüsü yerini "Devlet-i Osmaniyye" tabiiyetindeki vatandaşlık kavramına bırakmıştır. Şehirleşme, vergiler, eğitim, bakanlıklar gibi yeni kurumlar ortaya çıkmıştır. Yeniçerilik kaldırılmıştır. Vilayet Meclisleri ve Belediye Meclislerinde herkesin eşit seçilme hakkı doğmuştur. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Tanzimat ile birlikte gelen yeniliklerdendir?

Soru 18:

Ayda ilk yürüyen astronot aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdaki sanatçılardan hangisi tüketim kültürü ve medya eleştirisi yapan sanatçılardan değildir?

Soru 20:

Burke, 1960’lı yıllardan 1990’lı yıllara doğru, kültürel incelemelere karşı belirgin bir ilgi artışı olduğunu belirtir. Aşağıdakilerden hangisi bu döneme aittir?