logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Toplum ve İletişim

Soru 1:

1888 yılında Maxwell’in elektromanyetik kuramıyla, titreşen elektrik yükünün ortaya çıkardığı radyasyon tezini birleştiren ve radyo dalgalarını keşfeden fizikçi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi sinemayı sanat yapan anlatım araçlarından değildir?

Soru 3:

Kamuoyunun oluşması aşağıdaki şartlardan hangisine bağlıdır?

Soru 4:

"İnsanların belli bir coğrafi mekana yayılmış olarak, birbirleriyle fiziksel ilişkiye girmeden, duygu ve düşünce birliği olmadan bir bütün oluşturması" şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Yazılı ürünlere ihtiyaç duymak ve tüketmek için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?

Soru 6:

İlk film kamerası kaç yılında geliştirilmiştir?

Soru 7:

Osmanlı İmparatorluğunda kısa mesafelerde veya kent içinde haberleri taşıyan ve hızlı koşma yeteneğine sahip olan yaya habercilerine ne ad verilirdi?

Soru 8:

Radyo dalgalarını keşfeden bilim insanı kimdir?

Soru 9:

Kaynağın bir şeyi alıcıya iletmek için ürettiği sözel, görsel sinyal ya da sinyaller bileşimine ne ad verilir?

Soru 10:

Amerika’daki ilk radyo programı yayınlarını başlatarak, radyo alıcılarını pazara sürmeyi başaran ilk kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Amatör radyoculuğun ortaya çıkmasıyla gelişen durumlar göz önüne alındığında aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

Soru 12:

Kitle toplumundaki bireylerin, çalışma zamanı dışındaki zamanlarının, yani boş zamanlarının giderek artması, bireyleri ................................................. doğal alıcıları konumuna getirmiştir.

Soru 13:

Japonya ve Vietnam arasında güvenlik konusunda yapılan işbirliğinin Türkiye’deki ulusal haberlerde çok fazla dikkat çekmemesinin nedeni modern gazetecilikte hangi haber değerinin doğrudan bir sonucudur?

Soru 14:

Film endüstrisi, seyirciyi perdenin/ekranın içine çekecek, iki saat boyunca gözünü perdeye dikmesini, içinde hoşlanma, acıma gibi duygular uyanmasını sağlayacak yöntemler arar. Gerçeklik izlenimi yaratmak bu yöntemlerden biridir. Öyküdeki olaylar öyle bir biçimde anlatılır ki, seyrettiklerimizin gerçekten olup bittiğini zannederiz. Bu yanılsamaya gerçeklik izlenimi denir. Gerçeklik izlenimini ortaya çıkaran, aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi yanlıştır ?

Soru 15:

Bir filmi izlerken kendimizi film karakterinin yerine koyarak onların duygularını hissetmeye çalışmamız ne tür bir haz olarak tanımlanmaktadır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi matbaadan önce toplumların içinde bulunduğu durumu yansıtmamaktadır?

Soru 17:

İnsanların gündelik hayatın sıkıntılarından kurtulmak için popüler eğlencelere yönlenmesi aşağıdakilerden hangisiyle açıklanmaktadır?

Soru 18:

Thomas Edison ilk film kamerasını hangi tarihte geliştirmiştir?

Soru 19:

İlk film kamerası ne zaman geliştirilmiştir?

Soru 20:

Fotoğrafın sinemanın öncüsü olmasının nedeni nedir?