logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sayısal Fotoğraf Baskı Teknikleri

Soru 1:

Fotoğraf renk ayrımı yöntemi ile dergi, gazete, poster, vb. olarak matbaada baskı yapılacaksa fotoğrafın hangi renk aralığına alınması gerekmektedir?

Soru 2:

Fotoğrafın temeli doğal olarak, renge dayanır. Temel renk bilgisi ile ilgili olarak ana renkler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi düzenli basımı ve satışı yapılan bir yayın organının içinde dağıtılmak üzere hazırlanmış broşür ya da dergilerin ortak adıdır?

Soru 4:

Slit-scan fotoğrafçılık tekniği aşağıdaki seçeneklerden hangisinde açıklanmaktadır?

Soru 5:

Yüksek tirajlı klasik matbaa baskı sürecinde çeşitli hata olasılıklarına karşı baskı başlamadan önce sonucun kağıt üzerinde görülebilmesi, eğer herhangi bir hata yapılmışsa, işgücü, zaman, kağıt ve mürekkep kayıplarının önlenebilmesini sağlamak için yapılan baskı hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi internette gösterilecek fotoğraflar için en uygun formattır?

Soru 7:

I. Perdahlama ünitesinde parlak kauçuk silindirler kağıt yüzeyini ezerek tonerin oluşturduğu yüksekliği (elle hissedilebilecek dokuyu) ortadan kaldırırlar. II. Takip eden ünitelerde baskılar eğer forma düzenindeyse katlanır, harmanlanır, kesilir ve gerekiyorsa ciltlenir. III. Basılacak görüntü ışığa duyarlı olan ve toneri üzerine çekerek daha sonra kağıda transfer eden silindir biçimindeki hassas tamburlar (drum) ile gerçekleşir ve kağıdın üzerinde de manyetik alan oluşturulması ile duran toner, baskı makinesinin fırınlama ünitesinde çok yüksek sıcaklığın etkisi ile eriyerek kağıda nüfuz eder. IV. Mürekkep ani olarak ısıtılıp sıvılaştırıldıktan sonra, manyetik alanların yardımıyla ya da püskürtülerek son derece küçük damlacıklar halinde kağıda transfer edilir. Yukarıda elektrostatik baskının iş akışı kronolojik olmayan bir şekilde verilmiştir. Aşağıdakilerden hangisinde bu akış doğru sırada verilmiştir?

Soru 8:

Işığa duyarsız yüzeye baskı denildiğinde aşağıdakilerden hangisi anlaşılmaktadır?

Soru 9:

I. Kağıt özellikleri II.Mürekkep cinsi III. Baskıya daha sonra uygulanacak selofan, lak vb. işlemler RGB renk modeli ile oluşturulmuş bir görüntüyü CMYK renk modeline dönüştürürken yukarıda belirtilen etkenlerden hangileri göz önünde bulundurulmalıdır?

Soru 10:

Solvent kadar esnek olmayan, cam, ahşap, duvar kağıdı ve seramik gibi çok çeşitli yüzeylere baskı yapılabilen, ışınlarla akrilik molekullerin sabitlenerek yüzeyi mürekkepleyen baskı sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Bolca homojen renk alanı içeren yüzeylerde JPEG sıkıştırmasının Photoshop’ta “Save for Web” seçeneğinde hangi değerin altına düşürmemek gerekmektedir?

Soru 12:

Yüksek çözünürlükten internete uygun düşük çözünürlüğe getirilirken hafif bir netlik kaybı yaşayan fotoğraflar için aşağıdaki işlemlerden hangisi uygulanmalıdır?

Soru 13:

Zon sisteminin amaçladığı ışıklı/gölgeli alanlar dengesini sağlayan görüntü işlemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Boya arıtma sistemi olarak da adlandırılabilen baskı sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

İnternette gösterilecek fotoğraflar için en uygun format hangisidir?

Soru 16:

CMY renk modeli hangi sistemlerde kullanılır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Flash Bellek’lerin kullanım alanlarından biri değildir?

Soru 18:

Herhangi bir üretim sürecinde, asıl çalışmanın sonrasında yapılan ayarlama, düzeltme, manipülasyon gibi müdahalelerin gerçekleştirildiği işlem süreci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıda verilen sayısal fotoğraf kayıt formatlarından hangisi yanlıştır?

Soru 20:

Fotoğrafın orijinaline yapılan müdahalelerin tamamına ne ad verilir?