logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sayısal Fotoğraf Baskı Teknikleri

Soru 1:

Çarpan değeri 1.6 olan bir fotoğraf makinesine, 20 mm odak uzaklığına sahip bir objektif takıldığında elde edilen odak uzaklığı kaç mm olur?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi sayısal arkalıkların yaygınlıkla kullanıldığı bir fotoğraf makinesi formatıdır?

Soru 3:

Asli amaçları fotoğraf çekmek olmayan ve asıl amacı uzaktaki sahneyi yakınlaştırmak olan, SD kart yuvası bulunduğunda sayısal görüntü kaydı alabilen sayısal görüntüleme aracı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi yazılımda çalışırken genel geçer bir CMYK profilinin seçilmesi söz konusu olduğunda seçilmesi gereken profildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi renkli negatif kağıt (veya film) üzerinde bulunan, pozlandıktan sonra geliştirici banyodaki kimyasalların etkimesiyle ilgili renge boyanan moleküllere verilen addır?

Soru 6:

“Stanford Frankencamera” olarak adlandırılan proje aşağıdakilerden hangi modeli inşa eder?

Soru 7:

Renkli bir fotoğraf renk ayrımı yöntemiyle dergi, gazete, poster vb olarak matbaada baskısı yapılaması düşünüldüğünde, fotoğraf CMYK renk aralığına alınmayıp RGB modunda bırakılarak baskısı yapılırsa nasıl bir sonuç elde edilir?

Soru 8:

Bilgisayar ekranında çalışırken gördüğünüz renkler başka bir bilgisayara taşındığında veya kişisel yazıcıda ya da matbaada basıldığında, beklenmeyen sonuçlarla kaşılaşma ihtimali çok yüksektir. Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Bir tarayıcı aygıtında göz önüne alınması gereken en önemli ölçüt hangisidir?

Soru 10:

Stanley Kubrick’in “2001: A Space Odyssey” adlı filminde yıldız kapısı (stargate) sahnesinde Douglas Trumbull tarafından yaratılan animasyonların oluşturulmasında kullanılan modifiye fotoğraf makinesi türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) ve CCD (Charged Couple Device) algılayıcılarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 12:

50 mm odak uzaklığına sahip bir objektif, odak çarpanı 1.5 olan algılayıcı kullanan bir makine üzerinde kaç mm odak uzaklığına dönüşür?

Soru 13:

Sayısal arkalıklar genellikle kaç megapiksel üzeri çözünürlükte kullanılırlar?

Soru 14:

I. CIS algılayıcısı üzerindeki iğne deliği lens dizisini kaldırmakII. Tarayıcı lambasını devre dışı bırakmakIII. CIS algılayıcısını içeren muhafazayı algılayıcıya gölge düşmeyecek şekilde modifiye etmek IV. Algılayıcıyı ışığı algılayabilir hale getirmekV. Tarayıcının metal aksamından algılayıcıya yansıyabilecek ışığı engellemek. Hangi sıralama Golembewski'nin tarayıcıyı fotoğraf makinesine dönüştürme sürecinin doğru sıralamasıdır?

Soru 15:

I- Görüş açısında daralma olur II- Görüş açısında genişleme olur III- Çerçeve kenarlarında kararma olur IV- Görüntü parlaklığı artar V- Görüntü parlaklığı azalır VI- Netleme ayarı sabit kalır Film kullanılan fotoğraf makinelerinin objektifleri gövdesine uyumlu olan D-SLR fotoğraf makinelerinde kullanılırsa yukarıda belirtilen olumsuzluklardan hangileri görülebilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi kaliteli bir baskı elde etmek için doğru bir yaklaşım değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi fotoğraflarda geniş açı modunda kenara doğru kararmalara verilen addır?

Soru 18:

I. Tam algılayıcılı D-SLR II. Orta format sayısal III. Mikro 4/3 IV. Güvenlik kameraları Yukarıda verilen hangi makine veya makineler daha çok profesyonel fotoğrafçılıkta  tercih edilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi sayısal görüntülerin boyutlarının yazılım kullanılarak büyütülmesi anlamına gelmektedir?

Soru 20:

Bilhassa geniş açı modunda ortaya çıkan fotoğraflarda kenara doğru oluşan kararmaların (vinyet) oluşma nedeni aşağıdakilerden hangisidir?