İkiboyutlu yüzeylerde oluşturulan görüntülerin tasarlanması, düzenlenmesi ve görsel bir ifade biçimine dönüştürülmesinin, ilk görselleştirme aracı olan resim sanatındaki karşılığı hangi kavramı ile tanımlanır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Kompozisyon
Harita, çizim ve fotoğraf gibi malzemeleri görüntüleyerek görsel malzemeler üretmek ve bunlardan yararlanmak görselleştirme sürecinin hangi parçasını oluşturur?
Doğru Cevap: E) Grafik görselleştirme
Görsel bir kompozisyon oluşturmada, net alan ile netsiz alanlar arasındaki ilişkiden yararlanmak için hangi objektifler kullanılabilir?
Doğru Cevap: B) Normal ya da dar açılı objektifler
Genellikle günlük hayatta ana ışık kaynaklarının çeşitli yüzeylerden yansımalarını taklit etmek için kullanılan ışık türü hangi seçenekte yer almaktadır?
Doğru Cevap: E) Dolgu
Çekimi yapılacak bir sahnede fon rengi beyazdır ve fon önünde hareket edecek olan iki oyuncu bulunmaktadır. Bu özellikler; pozlamayı etkileyen hangi faktörle ilişkilendirilir?
Doğru Cevap: A) Sahnenin özellikleri
Aşağıdakilerden hangisi yapay ışık kaynaklarından biri değildir?
Doğru Cevap: B) Güneş
I. Göz seviyesi II. Dikey açı III. Alt açı IV. Yatay açı V. Üst açı Yukarıdakilerden hangileri, kameranın bakışı açısından düşünüldüğünde nesneye baktığı üç farklı konumu anlatır?
Doğru Cevap: C) I, III ve V
Kameranın, üstüne yerleştirildiği sehpa aracılığı ile ileri-geri, sağa-sola veya yay biçiminde yaptığı hareketleri içeren temel hareket aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Kaydırma
Bir filmin yapım öncesi aşmasında yapımcının başlıca sorumluluk alanları hangisinde birlikte verilmiştir?
Doğru Cevap: E) Finans ve organizasyon
Sahneden yansıyan ışığın yoğunluğunu ölçmek için kullanılan ve temel amacı geniş açılı genel bir ölçüm yapmak olan ışık ölçümünün adı nedir?
Doğru Cevap: D) Yansıyan ışık ölçümü
Aşağıdaki parlaklık değerlerinden hangisi nesnelerin doğru pozlanacağı f/ değerini verir?
Doğru Cevap: B) %18
Her renkli film, her ışık koşulu altında doğru renk sonucu vermez. Bu da film üreticilerinin, belirli koşullar altında doğru renkleri verecek filmler üretmesine neden olmuştur. Bu doğrultuda yaygın biçimde kullanılan filmler kaç Kelvin’e dengelenmiş olarak üretilmektedir?
Doğru Cevap: B) 3200-5600
Aşağıdakilerden hangisi durağan bir görsel kompozisyonda, kompozisyonu oluşturan öğelerin insan gözünde yarattığı hareket olarak tanımlanmaktadır?
Doğru Cevap: E) Grafik hareket
Aşağıdakilerden hangisi ışığın kullanımını düzenleyen ana boyutlar içerisinde yer almaz?
Doğru Cevap: E) Desen
Aşağıda verilen zıtlıklardan hangisi görsel bir düzenlemede yararlanılabilecek zıtlıklar arasında değildir?
Doğru Cevap: A) Kavramsal zıtlıklar
Bir film çekiminde en aydınlık alanla en karanlık alan arasındaki fark en fazla kaç diyafram olabilir?
Doğru Cevap: E) 7 diyafram
I. Şafak vakti-alacakaranlık II. Gündoğumu III. Bulutlu günde gün ışığı IV. Koyu gölge Yukarıdaki verili olan gün ışığı kaynakları yaklaşık olarak kaç Kelvin ile tanımlanmaktadır?
Doğru Cevap: D) 2000-3500-6500-8000
“………………………….., kamera hareketinin gizlenmesine yardımcı olur”, cümlesinde eksik olan yere hangi öğe getirilmelidir?
Doğru Cevap: E) Nesne hareketi
Kamera hareketlerinde hareket yanılsamasının gerçekleştirilmesi için kullanılan perdenin rengi nedir?
Doğru Cevap: E) Mavi
Filtreler, objektife gelen ışığın belli miktarını geçirmez, emer. Bu miktarın ölçümüne filtre faktörü denir. Her filtrenin emdiği ışık miktarı genellikle kataloglarda veya filtrenin üzerinde belirtilir. Bir filtrenin, filtre faktörü iki ise, bir f/değeri ışık emer yani diyafram bir f/değeri açılmalıdır. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda bir filtrenin faktörü 2 ise doğru pozlama için kaç diyafram açılmalıdır?
Doğru Cevap: D) 2