logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Fotoğraf Kültürü

Soru 1:

Zaman kavramıyla ilgili olarak önemli düşünürlerden olan Aziz Augustinus’un, bir bölümü zaman kavramının incelemesine ayrılmış olan ünlü eseri hangisidir?

Soru 2:

Sayısal fotoğraf makineleri analog makineler gibi yüzey üzerinde optikten gelen görüntüyü oluştururlar. Fotoğraf ilk dönemlerinde belge niteliği taşımasına karşın günümüzde görüntünün bu inandırıcılığı azalmıştır. Aşağıda yer alan seçeneklerden hangisi bu durumun nedenini ortaya koyar?

Soru 3:

Karanlık kutunun, optik ve ışığa duyarlı yüzey açısından gelişmiş şekli nedir?

Soru 4:

Daktilonun yerini alan ilk bilgisayarlarla ne zaman karşılaştık?

Soru 5:

Hangi sanatçının resimlerinin nesnesi çok yakın çekim fotoğraflardır?

Soru 6:

I. Görüntüler, nesneleri ve olayları şimdiki zaman içinde resmeder. II. Fotoğraf makinesinin görüntüsü denildiğinde geçmiş zaman anlaşılır. III. Fotoğrafın görüntüsü, zaman kavramı açısından ‘an’ konusuyla ilişkilidir. IV. Fotoğrafın görüntüsünü zaman kavramıyla ilişkilendirmek doğru olamaz. Fotoğraf  ve  zamanla  ilgili  yukarıdaki  ifadelerden  hangisi doğrudur?

Soru 7:

En önemli temsilcileri arasında Pablo Picasso da bulunan, nesneleri farklı bakış açılarıyla ele alan ve görüntü ile gerçek arasındaki ilişkiyi değiştiren akım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

McLuhan’a göre ..............., insan vücudundaki sinir sistemine benzer şekilde, XXI. yüzyıla gelindiğinde dünya üzerinde küresel bir ağ oluşturacaktır. Cümlesinde boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 9:

Yukarıdaki kitle iletişim araçlarının gelişimine dair hangi ilişkiyi göstermektedir?

Soru 10:

Walter Benjamin - Pasajlar Auguste Comte - Özgürlük Üzerine John Stuart Mill - Pozitif Felsefe Kursları Friedrich Engels - Komünist Manifesto Yukarıda verilen yazar-eser eşleştirmelerinden hangileri yanlıştır?

Soru 11:

Aşağıdaki şıklardan hangisinde sırasıyla Negatif görüntünün bulunuşu ve fotoğrafın bulunuşu doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

Aşağı yer alan seçeneklerden hangisi nesnel zaman deneyimine bir örnek oluşturur?

Soru 13:

“Her şey karanlıkta ise ortada olan hiçbir şey yoktur” yaklaşımı ile, sanat-bilim, bilinçdışı-bilinç, karanlık-aydınlık karşıtlığını ortadan kaldırmaya yönelik bir karanlık kutu metaforu sunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Görme, görme kültürü, görme düzeni diye konulardan söz ediyorsak, ...........................belirleyici bir yere koymak durumundayızdır. Cümlesinde boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir.

Soru 15:

Verilerin basamaklanarak, 0-1 ya da Evet- Hayır olarak belirlenerek, işlendiği, kaydedildiği ya da saklandığı döneme ne ad verilmiştir?

Soru 16:

Tarihte sanatçıların fotoğraf ile ilgili olarak kullandığı bilinen en eski mekanik çoğaltım yöntemi aşağıdakilerden hangisi ile yapılmıştır?

Soru 17:

Fotoğraf ve sayısal teknoloji ilişkisi, hangi yıllardan itibaren gelişmiştir?

Soru 18:

Optik yoluyla yüzey üzerine resmetmenin ve görmeyi biçimlendirme açısından kullanılan modern çağın en büyük icadı nedir.

Soru 19:

Yaşamın gerçek olarak kaydedilmesiyle ilgili “Fiziksel Gerçeğin Kurtuluşu” diye belirlenen ünlü söz kime aittir?

Soru 20:

Bilimsel gelişmelerin tarihsel süreci incelendiğinde, aşağıdakilerden hangisi  Batı kültüründe etkili olan süreçlerden birisi değildir ?