logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Fotoğraf Kültürü

Soru 1:

Fotoğraf yoluyla yaratılan hislerle fotoğrafın ne şekilde duygularımıza yöneldiğini, bizi fotoğrafın ne şekilde etkilediğini düşünmeye ve anlamaya yönlendiren: Roland Barthes' in ünlü eserinin adı nedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi, ideolojilerin ortaya çıkışı ve yeniden üretimini, bir tür karanlık kutunun görüntüsü gibi ters çevirme durumu ile benzeştiren ve ideolojilerin, gerçeği baş aşağı, ters yüz olmuş olarak sunduklarını eserlerinde dile getiren düşünürlerden biridir?

Soru 3:

Optik bakış, aşağıdaki hangi kitle iletişim aracının ya da araçlarının belirleyici ögesidir?                               I.   Fotoğraf                                                                                                                                                      II.  Hareketli görüntü                                                                                                                                                III. Elektronik görüntü

Soru 4:

Fotoğrafın ortaya çıkmasını sağlayan teknik ve estetik gerekliliklerin birlikteliğiyle ortaya çıkan, nesnel ve hissediş zamanlarından oluşan zaman boyutuna ……. adı verilmektedir. Noktalı yere gelmesi gereken kavram hangi seçenekte yer almaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi, düşünür Descarters tarafından karanlık kutu ile ilişkilendirilmiştir?

Soru 6:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi Marshall Mc Luhan’ın teknoloji konusundaki görüşlerinden biridir?

Soru 7:

Yeni fotoğraf, XIX. yüzyılda özellikle fotoğraf yoluyla ortaya çıkan görüntünün hangi olgusunu, tepe taklak hale getirmiştir?

Soru 8:

Fotoğraf, toplumsal gelişme ve teknolojik ilişkiler, sanat ve sanatçının durumu ile ilgili  Walter Benjamin’in önemli eserinin adı nedir?

Soru 9:

Levend Kılıç’ın fotoğraf ve zaman kavramlarına da değindiği eseri hangisidir?

Soru 10:

Fotoğraf makinası yoluyla ulaşılan her yer insan gözünün de ulaştığı yer olmuştur. Bu anlamda değişen şey nedir.

Soru 11:

Sayısal dönemde veriler ne şekilde adlandırılır.

Soru 12:

Eserleri aynı zamanda hem resim hem fotoğraf olan ve nesnesi olan çok yakın çekim fotoğraflardaki görüntüyü bir koordinat sistemi içinde bölerek büyük tuvallere aktaran sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Karanlık kutunun sağladığı görüntünün yüzey üzerinde kalıcı olması sayesinde ulaşılan fotoğrafın bulunuşu kaç yılında gerçekleşmiştir?

Soru 14:

Camera Obskura'nın dilimizdeki karşılığı aşağıdakilerden hangisidir.

Soru 15:

"Karanlık kutu" ilk kez kim tarafından tanımlanmıştır?

Soru 16:

Dijital teknolojilerle bir ağ sisteminin parçası haline gelen bireyin, dünyayı yani dış gerçeğini algılaması bu duruma paralel olarak değişmiştir. Aşağıda yer alan seçeneklerden hangisi bu yeni dönemin kendine özgü özelliklerinden biridir?

Soru 17:

İletişim araçlarını insan uzuvlarının uzantısı olarak gören  ve bu araçların Sıcak ve Soğuk Araçlar olarak sınıflandırmasını yapan düşünür kimdir?

Soru 18:

Rönesans döneminin, bilim ve sanat denildiğinde akla ilk gelen sanatçısı kimdir?

Soru 19:

Joshua Reynolds Paul Sandby Giovanni Antonio Canal Canaletto Jan Vermeer Yukarıda verilen ünlü resim sanatçılarından hangileri resim çalışmalarında Karanlık Kutu kullanmıştır?

Soru 20:

Sayısal teknolojiler ve bilgisayar yoluyla 2000’li yıllarda ortaya çıkan yeni görsel yapıya ne ad verilir?