logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Fotoğraf Kültürü

Soru 1:

"Bilginin anlama yetisine ulaşmasını sağlayan biricik geçitlerin iç ve dış duyular olduğunu görüyorum. Fark edebildiğim kadarıyla yalnızca bunlar dar ışığın karanlık bir odaya girmesini sağlayan pencereler. Bence anlama yetisi, dışarıda bulunan görünür imgelerin ya da çevredeki şeylerden fikir verebilecek görüntülerin girmesine izin veren… tek bir delik dışında hiçbir yerden ışık almayan bir odacıktan pek farklı değildir; bu karanlık odaya giren resimlerin binada kalmaları ve gerektiğinde bulunabilmeleri için belirli bir düzende yerleştirilmeleri söz konusu olsa, bu oda insanın yetisine fazlasıyla benzemiş olurdu."Yukarıdaki paragra aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Soru 2:

Amacı bir olgu ya da durumu açıklamak olan terim şıklardan hangisidir?

Soru 3:

" Bu kitapta yer alan levhalar (fotoğraflar), bir sanatçının kaleminin yardımı olmaksızın sadece ışığın marifetiyle üretilmiştir. Bunlar güneş ışığının eseridir; insanların tasarlayarak yüzey üzerine yaptıkları taklit çalışmalara benzemez. " notunu ilk fotoğraf albümü olarak nitelendirilen eserine yazarak tekniğin özgünlüğünü ve farkını vurgulayan bilim adamı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

Fotoğraf makinesi bir şeyi resmederken, optik bakış olarak konuya kaç şekilde yaklaşır?

Soru 5:

“Karanlık kutuda iğne deliğinden giren ışığın ters görüntü oluşturduğu” sözünü ilk söyleyen kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

1632-1675 yılları arasında yaşamış hangi ünlü ressamın karanlık kutuyu eserlerinde kullandığı üzerine bilimsel çalışmalar yapılmıştır.

Soru 7:

Optik bakış ne anlama gelmektedir?

Soru 8:

Baudelaire gibi yazılarında fotoğrafın bir sanat olmadığını belirten yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Photo-Secession topluluğu içinde yer alan ve soyut fotoğraflar elde edebilmek için merceksiz fotoğraf makinesi olan iğne deliği fotoğraf makinesi tekniğini kullanan sanatçı kimdir?

Soru 10:

Fotoğraf makinesinin optik yoluyla ve mekanik olarak çoğaltılabilen kopyalama işlemi yapmasını ilk gerçekleştiren sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Yen görme düzeni, fotoğrafla birlikte yani optik yoluyla yüzey üzerine resmetmeninaygıtlarıyla hangi yüzyılda yaygınlaşmıştır?

Soru 12:

Camera Lucida isimli kitabında fotoğrafik imgeyi ele alan göstergebilim üzerine çalışmaları bulunan Fransız felsefeci ve eleştirmen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Taslak çizim elde etmek gibi çalışmalarında fotoğrafın sağladığı olanaklardan da faydalanan ünlü İzleminci ressam aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Karanlık kutunun içine ışık sızdırmayan dört tarafı kapalı odası, hiyerarşi içinde bir güç sistemine işaret ettiği metaforu aşağıdaki düşünürlerden hangisi kullanmıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Mcluhan'ın soğuk araçlar olarak tanımladığı gruba dahildir?

Soru 16:

Aşağıdaki eserlerden hangisinde karanlık kutu gibi ideolojilerinde gerçeği tersine çevirdiği ve bu durumun düzeltilmesi gerektiği savunulur?

Soru 17:

Doğanın Kalbi adlı fotoğraf albümü kitabının yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

John Berger fotoğrafı hangi geleneğin içinde değerlendirir?

Soru 19:

Konunun içine girer. Konuyu gösterir. Konuyu yeniden yaratır. Yukarıda verilen maddelerden hangisi / hangileri bir şeyi resmeden fotoğraf makinesinin optik bakış olarak konuya yaklaşım biçimlerindendir?

Soru 20:

Optik bilinçdışı kavramından söz eden ve Fotoğrafın Küçük Tarihi başlıklı ünlü denemenin sahibi yazar aşağıdakilerden hangisidir?