logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Fotoğraf Kültürü

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi resimselcilik (pictorialism) yaklaşımıyla fotoğrafı, dönemin yaygın sanatı olan resim sanatına öykünerek kullanan ve Rembrandt, Caravaggio gibi ressamların aydınlatma tekniğini uygulayan fotoğrafçıdır?

Soru 2:

Sanayi Devrimi sürecinde yaşanan toplumsal süreçlere ne ad verilir?

Soru 3:

Hangi yüzyılda Arap bilim adamı İbnü’l Heysem ışığı toplayarak görüntü üreten aygıtın çalışma sistemini ilk olarak açıklamış ve aygıtı uygulamalı bir deneyde kullanmıştır?

Soru 4:

İnsan zihninin ayırt etme ve bunları seçme yetisini açıklarken karanlık kutu metaforunu kullanan düşünür kimdir?

Soru 5:

Giovanni Batista Delta Porta (1535-1615) ünlü eseri olan..........................................adlı çalışmasında karanlık kutuyu ele almıştır. Resim yapmak isteyenlere karanlık kutuyu bir aygıt olarak önermiştir. Karanlık kutunun verdiği görüntünün konturlarını kalemle çizin ve daha sonra da boyayın demeye getirmiştir.Cümlesinde boş alana aşağıdakilerden hangisi gelir?

Soru 6:

Karanlık kutuyla ilgili yaygın olarak bilinen bir metaforda John Locke (1632-1704) tarafından yapılmıstır. Locke insanla ilgili olarak hangi iki farklı durumdan söz etmiştir?

Soru 7:

Aşağıdaki algılardan hangisi, fotoğrafın ortaya çıktığı yılların belirleyici özelliklerinden biridir?

Soru 8:

İçinde fotoğraf makinesiyle üretilmiş olan fotoğrafların yer aldığı ve fotoğrafın yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı yıllarda yayınlanarak geniş kitlelere yayılan ilk fotoğraf albümü ya da fotoğraf kitabı olarak kabul edilen eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Postmodern fotoğrafın ütopyacı misyonunu içsel farklılaşmalar ve parçalar (segmentler) aracılığıyla yankılamasının bir ilişki olduğunu söyleyen ve postmodern fotoğrafın, eskiden olduğu gibi “benzerlik kurması” ya da “eşlendirmeye” yönelik bir enerji taşımadığını ifade eden yazar kimdir?

Soru 10:

Fotoğrafa “Marksist kuramla yaklaştığını” belirten yazar kimdir?

Soru 11:

Bir nesnenin ışık yoluyla yüzey üzerindeki görüntüsünün nesnenin temsili olduğunu ilk olarak kim belirlemiştir?

Soru 12:

İ.Ö V. yüzyılda ışığı toplayan kutuyu ilk olarak ortaya çıkaran bilim adamı kimdir?

Soru 13:

Optik yoluyla resmetmek, hangi özelliği ile daha çok gelişmiştir?

Soru 14:

Bir nesnenin ışık yoluyla yüzey üzerindeki görüntüsünün nesnenin temsili olduğunu aşağıdakilerden hangisi belirlemiştir?

Soru 15:

Fotoğraf sanatıyla birlikte “Herkesin, gerçekleri optiğin verdiği şekilde göreceğini” ifade eden, “yüzyıllardan beri ressamlar tarafından beynimize kazınmış olan geleneksel yapıyı da” sona erdireceğini söyleyen sanatçı kimdir?

Soru 16:

Fotoğraf hangi tarihte bulunmuştur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi daguerreyotip fotoğrafın özelliklerinden birisi değildir?

Soru 18:

Aşağıdaki bilim adamı ve sanatçılardan hangisi camera obscuradan bahsetmemiştir?

Soru 19:

Karanlık kutunun içine ışık sızdırmayan dört tarafı kapalı odası, hiyerarşi içinde bir güç sistemine işaret eder metaforunu hangi düşünür kullanmıştır?

Soru 20:

Fotoğrafın gerçekleri herkese açık olarak sunduğunu ve demokratik bir temsil aracı olduğunu ilk savunan yazar aşağıdakilerden hangisidir?