logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Fotoğraf Tarihi

Soru 1:

Oluşturduğu emülsiyonu bir Camera Obscura içine koyup 8 saat süreyle pozlandırarak Chalon-sur-Saone’daki evinin penceresinden görünen ilk fotoğraf görüntüsünü saptayan kimdir?

Soru 2:

I. İngiliz William Henry Fox Talbot (1800 - 1877)  bir negatiften çok sayıda pozitif baskı elde etme yöntemini geliştirerek gerçek anlamda fotoğrafın kurucusu olmuştur. II. İlk fotoğraf görüntüsü 1826 yılında, Fransız Joseph Nicephore Niepce tarafından elde edilmiştir.  III.  Fransız Joseph Nicephore Niepce (1765- 1833) deneylerine ışığa duyarlı madde olarak gümüş klörür kullanarak 1816 yılında başlamış, ancak ilk fotoğraf görüntüsünü on yıl sonra başka yoldan elde etmiştir. Yukarıda fotoğrafın bulunuşuna dair verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 3:

1990’lardan itibaren internetin yaygınlaşmasıyla birlikte bilgiye erişim olağanüstü kolaylaşmış, kültür yaşamı küreselleşmiş, batı sanatının yüzyıllar boyunca Avrupa’da yer değiştirip sonra okyanus ötesinde ABD’de, New York’da karar kılan merkezi belirsizleşmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu dönemde öne çıkan fotoğraf sanatçılarından birisi değildir?

Soru 4:

“Ölü Askerler Konuşuyor (Kızıl Ordu Devriyesinin Pusuya Düşürülmesinden Sonraki Bir Görüntü, Afganistan, 1986)” isimli çalışma hangi ünlü sanatçıya aittir?

Soru 5:

Osmanlı’da İmparatorluğa gelerek Stüdyo fotoğrafçılığındaki ilk hareketlenmeyi başlatan fotoğrafçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Rastlantıyı ve saçmalığı yücelterek, şok yaratarak ve endüstriyel ya da günlük yaşam nesnelerini kullanarak sanata karşı yıkıcı ve özgürleştirici bir yaklaşımın savunuculuğunu yapan akım hangisidir?

Soru 7:

"Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği"nin kısa yazılışı aşağıdaki şıkların hangisinde verilmiştir?

Soru 8:

Ülke fotoğrafı üretken bir döneme girmiştir. Malzeme (fotoğraf makinesi, film, banyo ve kâğıt) sıkıntısı yaşanmıştır. Bireysel çıkışlar daha öne çıkmıştır. Ekonomik sıkıntılar geniş halk kitlelerinin fotoğrafa ilgisini azaltmıştır. Yukarıdakilerden hangileri ülkemizde 1970’lı yıllardaki fotoğrafçılığın belirleyici özellikleri arasında yer alır?

Soru 9:

Tiyatroya özgü bir şekilde aydınlatılmış ortamda poz veren bir grup insanın bir tablodaki modellermiş gibi hareketsiz durdukları, çoğu zaman ışık oyunlarıyla güçlendirilen görsel sanata ne ad verilir?

Soru 10:

II. Dünya Savaşı sırasında, 1947 yılında kurulan fotoğraf ajansı, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

I- Osmanlı’da fotoğrafçıların yoğun olarak fotoğrafladıkları ana yer başkent İstanbul’dur. II- Fotoğrafçılığa duyulan ilginin artmasıyla bu alanda kanunlar düzenlenmiştir. III- Osmanlı halkı imparatorluğu fotoğraflamak isteyen gayrimüslim fotoğrafçılara karşı hoşgörülü davranmamıştır. IV- Osmanlı’da stüdyo fotoğrafçılığı gelişmiştir. V- 1855 yılında Kırım Limanı, savaş planı görüntüleri ile imparatorlukta ilk gazetecilik fotoğrafları çekilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nda yapılan fotoğrafçılık ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

1908-2004 yılları arasında yaşayan ve fotojurnalizmin babası olarak kabul edilen Fransız fotoğrafçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

1970' li yıllarda kurulan dernekler arasında bulunan AFSAD' ın açılımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Osmanlı İmparatorluğu’nda açılan ilk ticari fotoğrafhane nerede açılmıştır?

Soru 15:

Alphonse Bertillon'nun geliştirdiği antropometrik fotoğraf çekimleri hangi alanda kullanılmıştır?

Soru 16:

Bir negatiften çok sayıda pozitif baskı elde etme yöntemini geliştiren aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Türkiye’de ilk fotoğraf eğitimi verilen üniversite düzeyindeki eğitim hangi yılda başlamıştır?

Soru 18:

Aşağıdaki fotoğrafçılardan hangisi veya hangileri Magnum Photos Fotoğraf ajansının kurucularındandır? I. Robert Capa II. George Eastman III. David Seymour IV. James Clerk Maxwell

Soru 19:

İnsanın çevresi karşısındaki önemsizliğini vurgulayan, aidiyet, birey-toplum ilişkisi, meka^n-zaman, gerçeklik ve yabancılaşma gibi temaları işleyen çalışmalar üreten ve “ilk nasıl görmen gerektiğini öğrenmek zorundasındır. Gerçeklik çok katmanlı ve karmaşıktır. Gözlerinle baktığın zaman gördüğün anlamına gelmez.” ifadesinde bulunan sanatçı kimdir?

Soru 20:

Türkiye'de fotoğraf eğitimi kim ile başlamıştır?