logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Fotoğraf Tarihi

Soru 1:

Kısa ve uzun odaklı mercek sistemini (objektif) kullanarak, uzaktan geniş bir peyzajın ya da yakından bir portrenin görüntüsünün elde edilmesini ve karanlık kutunun, hem iç hem de dış mekânlarda kolaylıkla kullanılmasını sağlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi yüksek sanat fotoğrafçılık akımının özelliklerinden değildir?

Soru 3:

Hayatın İki Yolu isimli fotomontajıyla tanınan, İtalya'da resim eğitimi almış İsveçli fotoğrafçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi fotoğraf tarihine damga vuran isimlerden biri değildir?

Soru 5:

Asıl adı Gasper Felix Tournachon olan tıp eğitimi almış ve karikatür sanatıyla ilgilenmiş, portre fotoğrafının gelenekselleşmiş ögelerini uygulamış ünlü sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Mekanik olarak kağıt üzerine resim yapmayı sağlayan, bir sehpa ve sehpaya takılan prizmadan oluşan ve latince adı “Camera Lucida” olan aygıta ne ad verilir?

Soru 7:

İnsanlar fotoğraf makinasını her şeyden önce hangi amaçla kullanmışlardır?

Soru 8:

I.Nesne II.Işık III.Gölge IV.Yüzey Yukarıdakilerden hangisi/hangileri gölge ve yansımaların ortaya çıkması için temel ögelerdir.

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi ışık tayfının en sonunda yer alan menekşe renginin, gümüş tuzlarını daha güçlü etkilediğini ve gümüş tuzları içinde ışığa en duyarlı olanın gümüş klorür olduğunu belirleyen bilim insanıdır?

Soru 10:

Fotoğraf makinesi kullanmadan, ışık geçirmeyen ya da yarı saydam nesneleri duyarlı yüzey üzerine koyup, doğrudan pozlama yaparak görüntü elde etmeye ne ad verilir?

Soru 11:

“Hayatın İki Yolu” isimli çalışmasıyla fotoğraf makinesinin bir sanatçının elinde bir sanat aracı olarak kullanılabileceğini tüm dünyaya göstermeyi başarmış sanatçı kimdir?

Soru 12:

Problemler (İÖ 330) adlı eserinde ilk kez karanlık kutudan söz eden kişi aşağıdakilerden hangisidir.

Soru 13:

Dağınık ışık kaynağı görüntüyü nasıl etkiler?

Soru 14:

Aşağıdakilerden karanlık kutunun hangisi iğne deliğinden giren ters görüntü oluşturduğunu belirtmiştir?

Soru 15:

Karanlık kutuyla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 16:

Portre fotoğrafçılığının gelenekselleştirilmiş öğelerini ilk olarak aşağıdakilerden hangisi kullanmıştır?

Soru 17:

Fotoğrafın yaygınlaşmasını aşağıdaki hangi buluş gerçekleştirmiştir?

Soru 18:

Niepce’nin “Le Gras’da Pencereden Görünüm” isimli ______ tarihli helyografı, dünyanın ilk fotoğrafı olarak Kabul edilmektedir.

Soru 19:

Milattan beri güneş tutulmasını gözlemlemekte kullanılmış, daha sonra da ressamların vazgeçilmez yardımcısı olmuş ve fotoğraf makinasının başlangıç modeli, diğer deyişle atası sayılabilecek tekniğin adı nedir?

Soru 20:

I. Kutunun bir yüzünü keserek açınız ve aydınger kağıdıyla kaplayınız II. Aydınger kağıdı kapladığınız yüzeye kolayca bakabilmek için siyah bir kartonla gölgelik yapınız III. Kutunun yüzeylerini aydıngerle kaplayınız IV. Kutunun, aydınger kaplı yüzünün tam karşı yüzüne orta noktasından iğneyle bir delik açınız V. Kutunun iğne deliği olan yüzünü yanan bir muma yöneltiniz VI. Aydınger kağıdı kaplı yüzey üzerinde yanan mumun görüntüsü ortaya çıkacaktır Karanlık kutu yoluyla yüzey üzerinde görüntü üretebilmek için yukarıdaki maddelerden hangisi/hangileri yanlıştır.