logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Fotoğraf Tarihi

Soru 1:

X. yüzyılda optik ve ışıkla ilgili yaptığı çalışmalarla karanlık kutunun nasıl çalıştığını doğru olarak açıklayan ilk bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir.

Soru 2:

Alfred Stieglitz resimselci bir anlayışa fotoğrafa adım atmış, daha sonra gerçekçi ve modern bir fotoğraf anlayışı sergilemiştir. İlerleyen dönemlerde ise “Resimsel Fotoğraf” ın ölümünü ilan ederek _________ anlayışını gündeme getirmiştir.

Soru 3:

Niépce, o zamana kadar ışığa duyarlı gümüş tuzları üzerine yapılan çalışmalardan yararlanarak yüzey üzerinde kalıcı görüntü elde etmeyi Karanlık kutuyu da kullanarak, basarmıştır. Işığa duyarlı gümüş tuzları üzerine yapılan çalışmaları başlatan bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir.

Soru 4:

Karanlık kutuyu ışık ve görme konularıyla, özellikle de ışığın doğrusal yayılmasınıdeneysel olarak göstermek için kullanan,karanlık kutunun nasıl çalıstığını doğru olarak açıklayan ilk bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir.

Soru 5:

Fotogram ve kontak baskı tekniklerini bularak fotoğrafçılığa kazandıran bilim adamı kimdir?

Soru 6:

Bir ışık kaynağından çıkan ışıkla, bir nesne ya da konunun görüntüsünü bir yüzey üzerine yansıtılmasına ne ad verilir?

Soru 7:

Fotoğrafın belgeci yönünü yadsıyan resimselci fotoğrafçılar, hangi üslupta yumuşak adaklı objektiflerle ya da karanlık odalarında negatiflere uyguladıkları fırçayla boyama, renk değiştirme ve kazıma gibi elle rötuşa izin veren yöntemlerle manipüle edilmiş görüntüler üzerine yoğunlaşmışlardır?

Soru 8:

Yüksek Sanat (High Art) dönemi fotoğrafçıları eserlerini oluşturmak için farklı farklı temaları olan birçok hikayeden faydalanmışlardır. Aşağıdakilerden hangisi bu hikayeleri oluşturan temalardan birisi değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Fox Talbot'ın, fotoğrafı yeni bir sanat aracı olarak tanımladığı 1844 tarihli kitabının başlığıdır?

Soru 10:

Bayard, Talbot ve Disderi'nin portreleri ile karşılaştırıldığında Nadar'ın çalışmalarını özgün kılan en önemli özellik hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi fotoğrafın buluşçusu olan J. Nicephore Niepce’in gravür yöntemini kullanarak görüntü oluşturma yöntemine verdiği addır?

Soru 12:

Sanayi Devrimi sonrasında ise öncekilere benzemeyen, değişmeye yönelik, durağan olmayan yeni bir toplum düzeni ortaya çıkmıştır. Fiziksel, siyasal, kültürel ve toplumsal değişiklikler sonucunda toplumsal yaşam baştan sona değişmiştir. Bu yeni toplumsal düzeni anlamak ancak bu yeni düzenin mantığıyla düşünmekle mümkündür. Yaşanan bu yeni toplumsal değişim sürecine ______ adı verilir.

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Daguerre’in geliştirdiği dagerotip adını verdiği buluşunun özelliklerinden değildir.

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi, Sir John Frederick William Herschel'in yüzey üzerinde pozlayarak ortaya çıkan görüntüyü kalıcı kılma olanağını sağlayan sabitleme için kullandığı maddedir?

Soru 15:

Kalotip yönteminin mucidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

I. Yüzey üzerinde izdüşüm şeklindeki görüntüler iki boyutludur. II. Doğadaki bütün nesneler üç boyutludur. III. Yüzey üzerindeki bu iki boyutlu görüntünün niteliği, ışık kaynağının yapısıyla ilişkilidir. İzdüşüm olarak yüzey üzerinde elde edilen görüntünün kendine özgü özellikleri vardır, yukarıdakilerden hangisi/hangileri bu özelliklerdendir.

Soru 17:

1858 tarihli “Sönen Hayat” adlı eser kime aittir?

Soru 18:

Kısa ve uzun odaklı mercek sistemini (objektif) karanlık kutuya uyarlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi fotoğrafın buluşçusu Nicephore Niepce ile birlikte çalışma anlaşması yaparak fotoğrafın geliştirilmesine katkıda bulunan kişidir?

Soru 20:

Karanlık kutu ile elde edilen görüntünün kalitesini etkileyen ifadelerden hangisi yanlıştır.