logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Fotoğraf Tarihi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi fotograf olarak adlandırılan görüntünün ortak naktalarından biridir?

Soru 2:

I. Pozlama süresi kısaldı II. Görüntü kalitesi mükemmel fotoğraflar elde etti III. Görüntüleri gümüş-iyot kaplı bakır levhalar üzerine kaydetti IV. Görüntünün kalıcı olmasını tuz çözeltisi kullanarak sağladı V. Fotoğraflarda en ince detaylar görülüyordu Yukarıdakilerden hangileri Daguerre’in geliştirdiği dagerotip adını verdiği buluşunun özelliklerindendir.

Soru 3:

“Twilight” (Alacakaranlık) isimli serisinde, Amerika’nın kırsal kesimlerinde arka bahçelerde yaşanan hikâyelere odaklanarak “Amerikan Rüyası” idealini sorgulamaya çalışmış fotoğraf sanatçısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

20. yüzyılın ilk çeyreğinde Fransa’da ortaya çıkan ve farklı zaman, mekân ve bakış açılarının tek bir yüzeyde geometrik olarak tasvir edilmesine öncülük eden sanat akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi fotoğrafçılık sanatını da  etkileyen, bilinen nesnel gerçeğin üstünde kendince bir üst gerçek yaratmayı amaçlayan sanat akımıdır?

Soru 6:

Işığa duyarlı maddeler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur? Bazı maddeler ışıktan etkilenerek koyulaşır. Işık maddelerin moleküllerin ayrışmasına neden olur. Pozlamaya en uygun madde gümüş tuzlarıdır. Kuarts ışığa duyarlı bir maddedir.

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Müslüman fotografçıların ortak özelliklerinden biridir?

Soru 8:

20. yüzyılın ilk çeyreğinde Fransa’da ortaya çıkan, farklı zaman, meka^n ve bakış açılarının tek bir yüzeyde geometrik olarak tasvir edilmesine öncülük eden sanat akımı hangisidir?.

Soru 9:

Paris kanalizasyon şebekesini ve Paris’in altında bulunan oda mezarlarını fotoğraflayan ilk kişi kimdir?

Soru 10:

Sıradışı sunuş teknikleri ve video yerleştirmeler kulanan fotoğraf sanatçısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

1) Ülke fotoğrafı çok sayıda ürünler vermiştir. 2) Malzeme (fotoğraf makinesi, film, banyo ve kağıt) sıkıntısı yaşanmıştır. 3) Ekonomik sıkıntılar geniş halk kitlelerinin fotoğrafa ilgisini azaltmıştır. 4) Toplumsal sorunlar fotoğrafçılığın yayılmasını ve fotoğrafa olan ilginin artmasını sağlamıştır. Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri 1960’lı yılların sonları ve 1970’lerin başında Türkiye’nin siyasal durumunun ülke fotoğrafına etkileri olarak gösterilebilir?

Soru 12:

İlk kez, ışığa duyarlı kağıt yüzey üzerinde ışıkla, yani pozlamayla lekeler ve şekiller oluşturmayı başarmış olan bilim adamı kimdir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı İmparatorluğu'nda ünlü Müslüman fotoğrafçılardan biri değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi gölge ve yansımaların yüzey üzerinde çizimle oluşturulan görüntülerden temel farklılığıdır?

Soru 15:

“Jelaj” olarak adlandırdığı kendi fotoğraf tekniğiyle, çıplak bedenlerin deformasyonu üzerinden beden ve ruh ikiliğine, endişe, şiddet ve bireysellik temalarına göndermeler yapan çalışmalar üreten sanatçı kimdir?

Soru 16:

Bu dönemde ülke fotoğrafı; I- Kısır bir döneme girmiştir II- Bireysel çıkışlar daha öne çıkmıştır III- Malzeme sıkıntısı yaşanmıştır. Yukarıda bahsedilen dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Fotogram ne anlama gelmektedir?

Soru 18:

Fotoğraf İnsanlık tarihinin önemli dönemlerinden biri olan hangi dönemin buluşudur?

Soru 19:

Cumhuriyet Dönemi'nde ilk fotoğraf derneği nerede kurulmuştur?

Soru 20:

Fotografçılar 1960’lı yıllarda aşağıdaki hangi konuya yöneltmiştir?