logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Fotoğraf Tarihi

Soru 1:

Pop Art, Kavramsal Sanat, Fluxus, Performans Sanatı, Beden Sanatı, Video Sanatı, Arazi Sanatı, Yoksul Sanat ve Süreç Sanatı gibi yeni ifade olanakları aşağıdaki sanat akımlarından hangisini oluşturmaktadır?

Soru 2:

1932’de Almanya’da eğitim görerek 1932 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü’nde yazı, grafik sanatlar ve fotografi öğretmeni olarak çalışmaya başlayan ve ülkemizde fotoğraf eğitiminin öncüsü olan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

"15 yıllık yönetmenlik kariyerinde 9 filmin yönetmenliğini yapmıştır. Sinema çalışmalarının paralelinde 14 kişisel fotoğraf sergisi açmış ve fotoğraflarında daha çok soyut kavramlara yer vermiştir. Dünyaca ünlü birçok ödül ver unvan almıştır. Bunlardan en önemlisi Hon EFIAP unvanıdır." Yukarıda bahsedilen fotoğrafçı kim olabilir?

Soru 4:

Aşağıdaki isimlerden hangisi 1980 ve sonrasında deneysel çalışmalarıyla öne çıkan fotoğrafçılar arasında yer almaz?

Soru 5:

Postmodernizm kavramının ortaya çıkmasında aşağıdaki gelişmelerin hangisi etkili olmamıştır?

Soru 6:

Günlük yaşamdaki bilge davranışlara ve sanat alanındaki her türlü düzenlemelere, kurallara karşı çıkan sanatsal akıma ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı darphanesinde çalışan ve 1855 yılında Kırım Limanını ve savaş planını görüntüleyerek imparatorlukta ilk gazetecilik fotoğraflarını  çekmiştir.

Soru 8:

31 Mart ayaklanmasında Yıldız Sarayı işgal edilmiştir ve sarayı işgal eden kuvvetler sarayı yağmalamışlardır. Aşağıdakilerden hangisi yağmacılara karşı “Beni çiğnemeden buraya dokunamazsınız, kütüphane devletin hafızasıdır.” diyerek kütüphanenin kapısına yatan ve böylece kütüphanede bulunan ünlü “Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu” olarak bilenen cam negatifleri korumuş olan kütüphane eminidir?

Soru 9:

20. yüzyıl başlarındaki fotoğrafçılık tarihiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Yıldız Sarayı'nın işgali sırasında yağmacılara karşı, “Beni çiğnemeden buraya dokunamazsınız, kütüphane devletin hafızasıdır.” diyerek kütüphanenin kapısına yatmış böylece kütüphanede bulunan ünlü “Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu” olarak bilenen cam negatifleri korumuş olan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

20. yüzyılda geliştirilen Cibachrome baskının benzeri olan, mavi, kırmızı ve sarı filtreler kullanarak bir karbon-renkli baskı ile ilk renkli baskısını gerçekleştiren kişi kimdir?

Soru 12:

Türk haberinde ilk tele-foto tesisini kuran aşağıdakilerden hangsisidir?

Soru 13:

Konunun ait olduğu bağlamdan koparılıp başka bir bağlam içerisine taşınmasını ve farklı anlamlar kazanmasını ifade eden kavram nedir?

Soru 14:

1869 yılında yayınlanan Fotoğrafta Resimsel Etki isimli manifesto niteliği taşıyan kitabın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

İlk renkli negatif filmi hangi tarihte üretilmiştir*

Soru 16:

İlk renkli fotoğraf  çalışmasını gerçekleştiren bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

“1866 yılında askerî okuldan Kurmay Yüzbaşı olarak mezun olmuştur. Bir askerî fotoğrafçı olarak sarayın bütün fotoğraflarını çekmiştir. Saray fotoğrafçısı olarak bilinir. En son işi Milli Müdafa Vekaleti Fotoğrafhanesi olmuştur. 4 Mart 1907’de Üsküdar’da Tekke Hanesi’ndeki evinde vefat etmiştir.” Yukarıda bahsedilen Osmanlı İmparatorluğu fotoğrafçısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi 1970'li yıllarda, Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullardan dolayı ülke fotoğrafının etkilendiği bir durum değildir?

Soru 19:

TÜRKİYE ABD JAPONYA Yukarıdakilerin hangilerinde 1960'lı yıllarda fotoğraf makinesi gündelik yaşamın bir parçası olarak görülmekteydi?

Soru 20:

Bir araç, bir makine, bir sistem, bir olguya özgü işleyiş biçiminin incelenme, gösterilme ya da açıklanma amacıyla bir maket ya da bir bilgisayar programı aracılığıyla yapay bir şekilde yeniden üretilmesine ne ad verilir?