logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Fotoğraf Tarihi

Soru 1:

Aşağıdaki kişilerden hangisi 1980'li yıllarda görüntü rasyosu olarak farklı panoramik boyutlardaki manzara ve nü fotoğraflarıyla öne çıkmıştır?

Soru 2:

Sultan II. Abdülhamit tarafından bir heyetle Anadolu’ya gönderilerek Bursa, Bozöyük, Eskişehir ve İznik’in pek çok fotoğrafını çeken ve fotoğraftaki başarısı nedeniyle Sultan II Abdülhamit tarafından yaverliğe getirildiği de söylenen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

İleri karanlık oda teknikleri kullanarak oluşturduğu fotografik kolajlarda dünyayı gerçeküstü görünümlerle kurgulayan bir fotoğrafçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Antikçağ'dan günümüze kadar araştırılan ışığa duyarlı maddelerden biri değildir?

Soru 5:

"İngiliz olan manzara fotoğrafçısı, 1862’de Galler Prensi VII. Edward’ın Türkiye ve Ortadoğu’ya yaptığı gezilere katılarak bu toprakları tanımıştır. Bu gezinin fotoğraflarını Islak Kolodyum olarak bilinen Wet Coloddion negatiflerle çekmiştir. Bu gezilerden elde ettiği fotoğrafları 3 ayrı albümde toplamıştır. Bunlar; Kutsal Topraklar, Mısır ve Ortadoğu albümleridir." Yukarıda bahsedilen fotoğrafçı kim olabilir?

Soru 6:

Modernizm'in çöküşü hangi olay sonrasında olmuştur?

Soru 7:

1980'li yıllarda belgesel fotoğrafa getirdiği değişik bir anlatım diliyle “Pervaneler”, “Sonsuz Döngü Kubbeler” ve “Özne Hilmi Yavuz” gibi serilerle ön plana çıkan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Hollandalı matematikçi ve astronom olan Reinerus Gemma Frisius tarafından karanlık kutunun çalışma şeklini gösteren ve 1544 yılında yayımlan ilk resimde hangi konu işlenmiştir?

Soru 9:

1980’li yıllarda ve daha sonrasında Türkiye’deki fotoğrafın gelişiminde, öz ve biçim açısından yeni anlayışlar da getirmiştir. Aşağıdakilerden hangisi Deneysel çalışmalarıyla bu dönemde öne çıkan isimlerden biridir?

Soru 10:

1932’de Almanya’da eğitim görerek aynı yıl Gazi Eğitim Enstitüsü’nde yazı, grafik sanatlar ve fotografi öğretmeni olarak çalışmasıyla başlayan fotoğraf eğitiminin akademik olarak olgunlaşmasını sağlayan kişi kimdir?

Soru 11:

2000'li yılların ortalarından itibaren ortaya çıkan fotoğraf paylaşım sitelerindendir?

Soru 12:

1872 yılında Güney Fransa’nın Angoulême bölgesinden bir görüntünün kaydedilerek basılması sonucu üretilen "tarihin ilk renkli fotoğrafı" aşağıdaki isimlerden hangisine aittir?

Soru 13:

Türkiye’de 1960’lı yıllardaki fotoğrafçılık anlayışıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Işıkla, leke değerlerine önem verdiği, tematik fotoğraflarıyla bilinen fotoğrafçı hangisidir?

Soru 15:

I. Fotoğrafın gerçekliğin, yaşanmışlığın su götürmez bir kanıtı olarak algılanması bugün hâlâ en önemli nokta olarak ortaya konmaktadır.Sayısal (dijital) fotoğrafa gösterilen büyük tepkinin arkasında bu algının zayıaması korkusu olduğu söylenebilir. II.  Fotoğrafın estetik olanaklarını bir yana bırakan çok sayıda fotoğrafçı; tarih yazmak, bilgi paylaşmak, toplumsal konularda farkındalık ve mümkünse tutum değişimi yaratmak adına kendilerini sahaya attılar. Bu insanlar teknik değil, sosyal, entellektüel, insani becerileri, hassasiyetleri ile tanındılar. Bu tutum, belgesel fotoğrafçılığın, fotojurnalizmin yani haber fotoğrafçılığının doğmasına yol açtı. Yukarıdaki öncüller neyi ifade etmektedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi güneş ışığında pozlandığında kimyasal maddelerin kararmasına neden olan etkenin ısı yerine ışık olduğunu açıklığa kavuşturmuştur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisinde yabancı tüccarların yerli tüccarlarla aynı haklara sahip olmuştur.

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Carte-de-visite yönteminin sağladığı üstünlüklerden biri değildir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi fotogram tanımıdır?

Soru 20:

İmparatorluk sınırlarında çekilmiş fotoğraflardan albümler bastırıp bunları ülkedeki büyükelçilere hediye eden ve Yıldız Fotoğraf Kolekiyonu'nu oluşturan padişah kimdir?