logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Görsel Estetik

Soru 1:

Platon "Sanat ve güzelliğin asıl kaynağını arayıp öncesiz, sonrasız ve tanrısal olan öz yapısını saptamaktır" -Aristoteles, "Güzeli açıklayan sanata vurgu yaparak gerçekliğin taklit edilmesidir" - Hegel, " Sanattaki güzellik doğadaki güzellikten üstündür" Yukarıda  ünlü düşünürlerin sanat hakkında yaptığı yorumlar göz önüne alındığında sanat kavramı için hangisini söylemek daha genel bir ifade olur ?

Soru 2:

Dış mekân için, gün ışığı veya kapalı hava. İç mekân için, gün ışığı ve aydınlatma. Yukarıdaki şartlardaki ışığa göre hangi ISO değeri kullanılmalıdır?

Soru 3:

Bizim dışımızda olan fakat etkileşimde bulunulan dünyadaki nesnelere dönük algılara ne ad verilir?

Soru 4:

Estetik, Yunanca aisthanesthai (duymak, al-gılamak), aisthesîs (duygu, duyum) sözcüklerinin, günümüzdeki anlamıyla ilk kez kullanılışı hangi yılda olmuştur?

Soru 5:

Beynin sağ ve sol beyin yarım küresi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yada hangileri doğrudur? I-) Sol beyin sanatsal faaliyetleri yönetir II-) Sağ beyin matematiksel faaliyetleri yönetir III-) İki yarım küre birbirine zıt çalışır IV-) İnsanlarda bir yarım kürenin yönettiği faaliyetler daha baskındır.

Soru 6:

Seçeneklerden hangisi sayısal fotoğrafçılıkta fotoğraf makinesinin sunduğu dört poz ölçüm modundan biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi otomatik netleme parametrelerinde yer alan ayarlamalar arasında bulunmaz?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi poz ölçüm modu değildir?

Soru 9:

Algıladığımız an ya da durum ile gerçek durum arasındaki farklılıklara, değişkenliklere ne denir?

Soru 10:

Latince “modo” kökünden türetilmiş, “şimdi” anlamına gelen ve 18. ve 19. yüzyıl, endüstrileşme çağını işaret eden sanat türü aşağıdaki hangi şıkta belirtilmiştir ?

Soru 11:

"Işığın fotoğraf makinesi içerisine fazla girmesi fotoğrafta parlaklığı artıracağı gibi, az girmesi fotoğrafın pozlama değerinin azalmasına neden olacak ve fotoğraf koyu olarak karşımıza çıkacaktır." Bu dengeyi oluşturan ve pozlamanın omurgası sayılan üç temel kavram (Diyafram-Enstantane Hızı-ISO Hızı) hangi isimle anılmaktadır?

Soru 12:

İnsanın kişiliğini, duygusal durumunu ve diğer bilgilerini aktaran, ifadesinin kişiye özgü aktarıldığı fotoğraf türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Nesneler arasındaki nicelik farklarını veya derece ile büyüklük, küçüklük, yükseklik ve genişlik gibi bağıntıları ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

“.... …… ’e göre (1986) görme konuşmadan önce gelmiştir. Çocuk konuşmaya başlamadan önce bakıp tanıma­yı öğrenir. Bir diğer anlamda da görme sözcükler­den önce gelmiştir.” Yukarıda boşluk bırakılan yerde kimden bahsetmektedir?

Soru 15:

-> Bir fotoğrafın çekim tekniği olarak doğru pozlandığının ölçümü­nün yapıldığı grafiktir. -> Matematik dilinde olduğu gibi bir çeşit fotoğrafın sağlamasıdır. -> Bir görüntüdeki parlaklık değerle­rinin aralığını gösteren grafiktir. Yukarıda verilen özellikler aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 16:

Aşağıdaki algısal organizasyon süreçlerinin hangileri Gestalt kuramının süreçleridir?

Soru 17:

Gönderici ve alıcı arasında gerçekleşen bir duygu, düşünce ya da davranış biçiminde gerçekleşen mekanik, elektronik ve duygusal/tinsel bağlantı olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi pozlama üçgeni kavramlarından biri olan diyafram ile ilgili doğru değildir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi katharsis'i tanımlar?

Soru 20:

Gözün anatomik yapısında aşağıdakilerin hangisi fotoğraf makinesinin diyaframı gibi büyüyüp küçülerek ışığın şiddetini ayarlar?