logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Görsel Estetik

Soru 1:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi gözün anatomik yapısında yer almaz?

Soru 2:

Asıl dünyayı değil de bunların temsillerinin gösterilmesi aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

Soru 3:

Sektörel fotoğrafçılık aşağıdakilerden hangisinin diğer adıdır?

Soru 4:

hangi sanat dalı plastik sanatlar adı altında yer almaz?

Soru 5:

Sanatın evrensel nitelikleri genel bir tanıma gitmeyi engellese de, sanatın tanımı gerçekte hangi nedenle her dönem tartışma konusu olmuştur?

Soru 6:

Haber fotoğraflarının bazı temel özellikleri aşağıdaki hangi seçeneklerde belirtilmiştir ? I-) Düşünsel bir yanının olması II-) İkna etme gücünün olması III-) Tarihe tanıklık etmesi IV-) Anlık olması V-) Yazıyla desteklemesi

Soru 7:

Mimari, işlev merkezli kurulur. Bir yapı hangi dönemde olursa olsun, amacına ve işlevine uygun bir mimari planla inşa edilir.  Geçmişten günümüze mimari formların işlev ve biçim açısından temel ayırıcı alanlarını oluşturan kaç ana başlık vardır ?

Soru 8:

Gözün hangi kısmında odaklanan görüntü elektrik sinyallerine dönüştürülüp optik sinirler aracılığıyla beyne ulaştırılarak algı sağlanır ve görme eylemi gerçekleşir?

Soru 9:

Mimari fotoğraflarda çekim sonrası fotoğraf üzerinde oynama ve perspektif dü­zeltmeleri için çekimleri hangi dosya türünde kaydetmek önerilir?

Soru 10:

Sanatı da insan aklının bir ürünü olarak görmüş ve doğadaki güzelden üstün tutmuştur. “Sanat güzelliği tinden doğmuş ve yeniden doğmuş güzelliktir” diye ifade eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi tasarımın temel öğelerinden değildir?

Soru 12:

Fotoğraf, başlangıçta sanatçıların bir görüntüyü inceleyerek daha kolay kopyalamasını sağlamıştır. 19. yüzyıl, nesnel dünyanın sabit bir imajını yeniden oluşturmanın çok kullanıldığı bir dönemdir. Aşağıdaki sanatçılardan hangisi fotoğrafçılığı bu şekilde kullanmıştır?

Soru 13:

Sürekli değişen duyusal girdilere rağmen nesnelerin biçimlerini, büyüklüklerini, yerlerini ve renklerini değişmeden algılamamıza ne denir?

Soru 14:

Deklanşöre kısmen basıldığında, kamera odağını ayarladığı ve net alanı belirlediği ancak kamera hareketi veya nesnelerin hareketlerine duyarlı olduğu için konuyu izlemeye devam ettiği odaklamaya ne ad verilir?

Soru 15:

"Yukarıdan bakılınca çember, yandan bakılınca dikdörtgen olarak görülen bir su bardağı, nereden bakılırsa bakılsın aslında bir su bardağıdır." Bizi bu yargıya ulaştıran şey aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Genel olarak sanatsal değeri olmayan, ucuza satın alınabilen, genel beğeni düzeyine uydurulmuş nesneleri dile getiren terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Algıladığımız an ya da durum ile gerçek durum arasındaki farklılıklara, değişkenliklere ne ad verilir?

Soru 18:

“Türk Dil Kurumuna göre; zihinde tasarla­nan ve gerçekleştirilmesi özlenen şey, hayal, hülya’dır. İkinci bir anlam olarak; genel görünüş, izlenim ve imaj olarak da tanımlanabilmektedir.” Yukarıda verilen açıklamada aşağıdakilerin hangisinden bahsedilmektedir?

Soru 19:

50mm f/1.4 veya f/1.8 16x35mm f2.8, veya 16x50mm 24x70 mm f2.8 85 mm f1.2 Dar meka^nlar 35mm altında geniş açı lensler Yukardakilerden hangileri Mimari fotoğrafçılıkta kullanılması gereken temel lenslerdendir?

Soru 20:

Günümüze ulaşan en eski negatif görüntüyü elde eden ve kalotip adı verilen bu tekniğin patentini alan bilim insanı hangisidir ?