logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Görsel Estetik

Soru 1:

20. Yüzyılında, Braque ve Picasso gibi sanatçıların perspektif bozumu ile ortaya çıkan ve böylece, nesnelerin fiziksel özelliklerinin yanına zaman kavramı da eklenmesinin sağlandığı olay ne olarak adlandırılmaktadır ?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi zamanı diğer kaynaklardan ayıran özelliklerinden biri değildir?

Soru 3:

Derinlik etkisi oluşturmak için  fon ve konu arasındaki uzaklığın kaç metre olması gerekir?

Soru 4:

Çekimler sırasında aydınlatma amaçlı kullanılan yapay  ışık kaynaklar aşağıdakilerden hangisileridir? I-Mum II-Gaz III-Kamp ateşi IV-Şimşek

Soru 5:

Çekilen konunun sabit bir yerde durması ve kamera gövdesi ile hareket etmeye gerek kalmadan görüntü açısının büyümesi veya küçülmesinin mercekler yardımıyla sağlandığı hareket türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Gece çekimlerinde kullanılmayan, gündüz set, stüdyo gibi iç mekân çekimlerinde spotların önüne konulan jelatin filtrelere ne ad verilir?

Soru 7:

1806 yılında Thomas Wollaston tarafından bulunan ve ressamların manzara sahnesini hatasız bir şekilde resmetmesine yardımcı olan optik aygıt, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi zamanın, zihnin varlıkları bütünlüklü olarak, anında kavrayamamasının sonucunda meydana geldiğini söylemiştir?

Soru 9:

Nesnelerin fiziksel yapılarının iç özelliklerini, dış yüzeylerinden anlamamızı sağlayan işlevsel özelliklere ne denir ?

Soru 10:

Zamanı zihnin varlıkları bütünlüklü olarak, anında kavrayamamasının sonucunda meydana geldiğini söyleyen düşünür kimdir?

Soru 11:

Temel olarak yön belirleyen algısal bir etkiye sahiptir . Bir yüzey içinde aldığı biçimlere göre tek başına farklı algısal etkiler yaratabilmektedir. Bir alanı / düzlemi bölmek için kullanılır. Bu tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 12:

Yukarıdaki görselde görsel estetikte kullanılan hangi unsur göze çarpmaktadır?

Soru 13:

Sinemanın kendine özgü özellikleri dikkate alındığında zamana ilişkin farklı bir kategorizasyonu daha gerektirdiği görülmektedir. Zamanı bu çerçevede kaç başlık altında incelemek mümkün olmaktadır ?

Soru 14:

Bir kameradan diğerine geçilirken ilk kameranın görüntüsünün ağır ağır kaybolması, aynı anda diğer kameranın görüntüsünün ağır ağır belirmesi biçimindeki geçiş yöntemine ne ad verilir?

Soru 15:

Tüm iki boyutlu sanatsal çalışmalarda üç boyutlu görünüm elde etmek için gerekli çizim tekniği hangisidir?

Soru 16:

Gün ışığı projektörü, kaynak makinesi ya da strop ışık aracılığıyla yapay olarak üretilmiş ışığa aşağıdakilerden hangisi yön verebilir?

Soru 17:

Olumlu anlamda bir değer ifade etmek, gördüğümüz, duyduğumuz, dokunduğumuz, tattığımız, duyusal algı alanımıza giren ögeleri tanımlamak için kullandığımız kavrama ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi sinemada zamanı kategorize eden başlıklar arasında yer almaz?

Soru 19:

İtalyan ressamı Caravaggio’nun yağlı boya tablosu görüntü kavramıyla ilgili güzel bir çalışmadır. Bu çalışmanın adı nedir?

Soru 20:

Görsel özelliği olan iletişim araçlarının bize kazandırdığı en büyük avantaj nedir?