logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uygarlık Tarihi 1

Soru 1:

İlk defa tarıma alınan buğdayın ana vatanı aşağıdakilerden hangi epipaleolitik yerleşimde olmuştur?

Soru 2:

"Tholos" nedir?

Soru 3:

İnsanlık tarihinin ilk sanatsal ürünlerinin ortaya çıkışı, günümüzden yaklaşık 35 bin yıl öncesinden itibaren Avrupa’da, Afrika’da ve Avustralya’da mağralarda olmuştur. Hayvani betimlemelerin çok doğal ve gerçekçi şekilde ifade edildiği bu duvar resimlerinin bulunduğu mağaralar aşağıda sırlanmıştır. Hangisi bunlardan biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Anadolu'nun tarihi devirlere girmesini sağlayan bir gelişmedir?

Soru 5:

İ.Ö. 1350’lerde Mısır’ın geleneksel tanrılar yerine Güneş (Aton) monoteizmini (tektanrıcılık) yerleştirerek dinde reform yapmak isteyen Eski Mısır firavunu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

I. Atmış dakikalık gün kavramı         II. Yıldız falı         III. Ay takviminin kullanılması      Yukarıdaki bilgilerden hangisi/hangileri Babillilere aittir?

Soru 7:

Yerleşik yaşam, tarımın keşfinden önce başlamıştır. Yabani tahıl toplayıcılığı yerleşik yaşamı zorunlu hale getirmiştir. Yerleşik yaşamın başlamasıyla birlikte ise ilk köyler oluşmuş ve nüfus artışı olmuştur. Yabani tahıl toplayıcılığı artan nüfusla birlikte yetersiz kalmış, böylelikle insanlar besin sorunlarını çözmek için yeni yollar aramışlardır. Yabani bitkileri denetim altına alarak, tahıllarını kendileri üretmeye başlamışlardır. Üretici bir ekonomiye geçişin çağı olarak adlandırılan, tarımın keşfi ve hayvanların evcilleştirilmesi ilk olarak hangi çağda yaşanmıştır?

Soru 8:

III. Ramses zamanında tarihte bilinen ilk grev yaşanmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu greve sebep olmuştur?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Lipit-iştar Kanunları’nın varolan 37 maddesinde geçen konulardan birisi değildir ?

Soru 10:

Bir yandan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Urartu, Kuzey Suriye ve Assur ile diğer yandan batıda Batı Anadolu sahilleri ve Kıta Yunanistan ile ilişkiye giren Anadolu’nun ilk Demir Çağ kralı aşağıdakilerden hangisidir ve hangi devletin hükümdarıdır?

Soru 11:

Tarihte iki devlet arasında yapılan ilk yazılı antlaşma Kadeş Barış Antlaşmasıdır. Tarihe Kadeş Savaşı olarak geçen bu savaş sonucunda II. Ramses büyük bir zafer kazandığını iddia etmesine rağmen, Hitit kaynaklarına göre yenilgiden şans eseri kurtulmuş ve savaşta başarı sağlayamamıştır. Aşağıdakilerden hangileri II.Ramses’in görüşünü desteklemektedir? Ramses Mısır ülkesinin kuzey sınırı kabul edilen Suriye egemenliği için Hititlerle mücadele etmiştir. Suriye’de Kadeş şehrinde Hitit Kralı Muvatalli ile savaşmıştır. Antlaşmaya göre Kuzey Suriye Hititlerde kalmıştır. Ramses aynı zamanda Hitit Kralı III. Hattuşili’nin iki kızıyla evlenmiş.

Soru 12:

Aşağıdaki kanunlardan hangisi Akkadça yazılmıştır?

Soru 13:

Hiyeroglif yazısını kullanan eski Anadolu medeniyeti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

- 282 maddeden oluşup Akkadca kaleme alınmıştır.- İlk defa borçlar hukuku ele alınmıştır.- Paragrafların hepsi "eğer" kelimesi ile başlıyordu.Yukarıda özellikleri görülen Eski Mezopotamya kanunu, hangi isimle anılmaktadır?

Soru 15:

Eski Mısır'da geometrinin gelişmesine neden olan faktör aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Mezopotamya’da köy yaşamının başlangıcıyla yazılı belgelerin ortaya çıkışı arasındaki gelişmeler, taş alet ya da madencilikte kat edilen aşamayı gösteren adlar yerine ortak kültürel unsurları tanımlayan adlarla anılır.Aşağıdakilerden hangileri bu ortak kültürel unsurlardan biri değildir ?

Soru 17:

Gılgamış Destanı hangi devlet tarafından yazılmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi, kuzeyde Toros Dağları’ndan güneyde Basra Körfezi’ne, doğuda Zagros Dağları’ndan batıda Suriye Çölü’ne kadar uzanan alan için kullanılan addır?

Soru 19:

Üç Çağ Sistemini ilk defa kullanan hangi arkeolog kullanmıştır?

Soru 20:

Genetik kodu taşıyan moleküle ne ad verilir?