logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uygarlık Tarihi 1

Soru 1:

İştar Kapısı hangi devlet tarafından yapılmıştır?

Soru 2:

Hunlarda sosyal yaşamı düzenleyen, hukuki-sosyal bir değer kazanmış çevresel koşullara bağlı olarak değiştirilebilen, uyulması mecburi kurallar bütününe ne ad verilir?

Soru 3:

İki sütun ekseni genişliğinde bir sütun çemberi ile çevrelenmiş  "Pseudodipteros" tapınak planının yaratıcısı olan Hellenistik Çağ'ın en ünlü mimarı kimdir?

Soru 4:

Akaların Girit’i zapt etmesinden sonra Minoslular tarafından kullanılmaya başlanan Linear B yazısı, Michael Ventris tarafından hangi dönemde çözülmüştür?

Soru 5:

Aşağıdaki halklardan hangisi Hitit Devleti'nin kuruluş aşamasında Anadolu'da beylikler halinde bulunan Hint-Avrupalı topluluklardan olup, Anadolu'nun batı, güneybatı ve güney bölgelerinde yaşamıştır?

Soru 6:

Roma Cumhuriyeti döneminde patricius kesiminin İtalya ve eyaletlerinde büyük toprakları ele geçirmesi hangi sınıfın oluşmasına neden olmuştur?

Soru 7:

Minos Uygarlığının merkezi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Bir emirname ile Roma İmparatorluğu sınırları içinde yaşayan herkesin Roma vatandaşı yapılması ve böylece Romalı ve vatandaşlık hakkı olmayan eyaletli arasındaki farkların ortadan kaldırılması hangi dönemde gerçekleşmiştir ?

Soru 9:

Adını coğrafi bir oluşumdan alan, geometrik seramik bezeme motifi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

681 yılındaki Kutluğ Ayaklanması, Orta Asya tarihindeki hangi dönemi bitirmiştir?

Soru 11:

Eski Mezopotamya'da Epik şiirin mucide aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Bergama Zeus Altarı'nın iç kısmındaki frizde kimin doğumundan ölümüne kadar tüm hayat hikayesi konu edilmiştir ?

Soru 13:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Makedonya Krallığı'nı tanımlamaktadır?

Soru 14:

İ.Ö. 133 yılında ölmeden önce vasiyet yoluyla ülkesinin topraklarını Roma'ya bırakan III.Attalos, aşağıdaki devletlerden hangisinin kralıydı?

Soru 15:

"İ.Ö. 5.- 4. yüzyılları kapsayan bu dönemin başları siyasi anlamda çalkantılı bir dönem olup Yunanlılar ile Persler arasındaki savaşlarla geçmiştir. Bu dönemde mimari, heykeltıraşlık ve resim sanatı en yüksek düzeyine ulaşmış; felsefe, tıp ve edebiyat alanında büyük ilerlemeler kaydedilmiştir."Yunan dünyasına ait olarak yukarıda belirgin özellikleri verilmiş olan çağ aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Kuzeyde Ural Dağları’ndan başlayıp Kingan Dağları’na kadar uzanan, güneyde Himalayalar ve Pamir’e kadar devam ederek Hazar Denizi’nin doğu kıyısında sona eren coğrafya aşağıdaki ifadelerden hangisiyle tanımlanır?

Soru 17:

Abu Gurab’da yaptırılan Güneş Tapınağı aşağıdakilerden hangisi tarafından yaptırılmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Orta Asya Türklerini toplayıcılık döneminde yağmacılığa iten etkenlerden biri olabilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Mezopotamya Erken Sülaleler Dönemi krallarından biri değildir?

Soru 20:

Değişik pagan tanrılarının kültleri ve dolayısıyla özelliklerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkan karışık kültler ne olarak adlandırılmaktadır?