Endüstriyel toplumda temel karar vericiler aşağıdakileren hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Tüccarlar
Postmodernizme ilişkin aşağıdaki temel eğilimlerden hangisi tek bir perspektiften ziyade farklı perspektifler açısından bakmayı öngürür?
Doğru Cevap: B) Çoğulculuk
Baudrillard’a göre modern endüstri toplumunun temel anahtarı nedir?
Doğru Cevap: C) Üretim
Wallerstein'a göre küresel kapitalist sistem nasıl örgütlenmiştir?
Doğru Cevap: C) Hiyerarşik bir düzen içerisinde
Foucault’un post yapısalcı düşüncelerinin ortaya çıkışı hangi yazar sayesinde olmuştur?
Doğru Cevap: D) Roussel
"Post yapısalcılığın esas başarısı Saussure’ün dil kuramının içinde yer alan radikal analitik olanakları temsil edici bir fenomenden ziyade anlamlandırıcı bir fenomen şeklinde yeniden keşfetmesi ve genişletmesi olmuştur.’’ ifadesi kime aittir?
Doğru Cevap: B) Marshall
Bir toplumda hastane sayısının artması, sanayi sonrası toplumun karakteristiklerinden hangisiyle açıklanabilir?
Doğru Cevap: A) Ekonomik yapıdaki dönüşüm
Temel hedefi doğrudan insan bedeni olan, doğum ölüm oranları, doğurganlık, hastalık, yaşam süresi, diyet ve beslenme alışkanlıkları üzerinden bir tür nüfus planlamasına odaklanan iktidar biçimi Foucault'a göre aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Biyo-iktidar
Postmarksizmin başlangıç noktası sayılan ve 1985 yılında yayınlanan ''Hegemonya ve Sosyalist Strateji: Radikal Demokratik Bir Politikaya Doğru'' adlı kitabın yazarları kimlerdir?
Doğru Cevap: E) Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe
Aşağıdakilerden hangisi Postmarksizmin öncülerinden biri değildir ?
Doğru Cevap: E) Friedrich Engels
Aşağıdakilerden hangisi yapısalcılık ve post-yapısalcılık arasındaki en temel farklardandır?
Doğru Cevap: B) Yapısalcılık, doğruluğu metnin “arkasında” ya da “içinde” görürken post-yapısalcılık okuyucunun ve metnin karşılıklı etkileşimini üretkenlik olarak görmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri Laclau ve Mouffe'nun Ortodoks Marksist buldukları Lenin’in hegemonya anlayışını reddetme nedenlerindendir? I. Baskıcı ve olumsuz bir tutum olması II. İşçi sınıfına ayrıcalık tanıması III. Ayrıcalıklı bir sınıfın hegemonyaya liderlik etmesi
Doğru Cevap: D) I-II-III
Aşağıdakilerden hangisi hegemonik mücadeleyi anlatan kavramlardan bir tanesidir?
Doğru Cevap: B) Etnik gruplar
Laclau ve Mouffe’un söylem anlayışı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Toplumsal olanın tarihselliği
İktidarın kitleler üzerinde güçlü bir simülasyon etkisi bulunmasına rağmen kitlenin de ters simülasyon uygulayarak iktidarı çökertme gücüne sahip olduğunu vurgulayan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Jean Baudrillard
I. Önceki toplumlarla karşılaştırıldığında sanayi sonrası toplumun en önemli ve ilk özelliklerinden biri üretim biçiminin farklılaşmasıdır. II. 1950’li yılların ortalarından itibaren rakamlara göre Amerikan toplumunda beyaz yakalı çalışanların (profesyonel, yönetici, büro ve satış elemanı) sayısı mavi yakalı çalışanları (zanaatkâr, yarı vasıflı çalışanlar ve işçiler) geçmiştir. III. Sanayi sonrası toplum karakterize eden en önemli unsurlardan biri artık imalat sanayi üretiminin başlıca üretim olmamasıdır. IV. Sanayi sonrası toplumda, enformasyonun üretimi en başat sorun olduğu için bilim en önemli enformasyon kaynağıdır. V. Her toplumda bilginin önemi yadsınamaz zira iktidarın temeli olarak bilginin mülkiyetinde ya da siyasal konumunda değil; sanayi sonrası toplumda bilginin karakterinde bir değişim yaşanmıştır. Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri “Sanayi-sonrası toplum yeni teknik seçkinler yaratarak toplumun sınıf yapısını yeniden biçimlendirmektedir.” ifadesini destekleyen bir değişimdir?
Doğru Cevap: B) II
"Olgulara yaklaşımda tek bir paradigma yerine farklı teorileri, fikirlerin birlikte ele alınması gerektiğini ileri süren kavramsal bir modeldir." Yukarıda verilen tanım aşağıda yer alan seçeneklerde bulunan kavramlardan hangisinin tanımıdır?
Doğru Cevap: C) Eklektizm
Bir köken ya da bir gerçeklikten yoksun gerçekliğin modeller aracılığıyla yeniden türetilmesi olarak Baudrillard neyi tanımlamaktadır?
Doğru Cevap: B) Simülasyon
Aşağıdakilerden hangisi kişinin kendisini mekânda, toplumda, ülkesinde ve dünyada konumlayışına ilişkin kültürün anahtar unsurudur?
Doğru Cevap: C) Bilişsel haritalama
Nesnelerin tüketimi toplumda çeşitli araçlarla desteklenerek bireylere aktarıldığı için yaşanılanların normal olarak algılanmasına neden olmakta ve bu bağlamda aşağıda yer alan hangi kavram ortaya çıkmaktadır?
Doğru Cevap: B) Hiper-uyumluluk