logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çağdaş Sosyoloji Kuramları

Soru 1:

I. Moda olanı satın almak II. Şiddet içeren dizileri izlemek III. Araba satın almak Yukarıdakilerin hangilerinin doğrudan "tüketim toplumu"nun tüketim pratikleri arasında yer aldığı düşünülebilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi radikal demokrasi için doğru olarak verilmiştir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangileri post-yapısalcılığın temel önermeleridir? I. Tarih ve kültürün yapıları koşullandırdığından “yapıların”, yanlış yorumlara ve önyargılara maruz kaldığını ileri sürer. II. Bilginin nasıl üretildiğini temel araştırma sorunsalı olarak kabul eder. III. Kültürel kavramların zaman içinde nasıl değiştiğine odaklanarak aynı kavramlardan şimdi ne anlaşıldığını bulmaya çalışır. IV. Hiyerarşi içinde “baskın olanın temel niteliği” kavramını reddederler.

Soru 4:

Farklı sınıfları eklemleme çabası neyi anlatır?

Soru 5:

Toplumu işçi sınıfı-burjuvazi ayrımına indirgemeden, toplumun kurucu ilkesinin farklılık ve çoğulluk olduğunu belirten kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Wallerstein'a göre objective neden bir mit haline dönüşmüştür?

Soru 7:

Merkez ülkeler, sömürüyü çevre ülkelere ihraç eden ülkeler olarak tanımlanmaktadır.Bir yandan göreceli olarak daha az vergilendirmenin bulunduğu ve serbest işgücü sözleşmeleri ile iyi bir ücret rejiminin hâkim olduğu bu ülkeler diğer bir yandan hangi önemli olguyu içlerinde barındırmaktadırlar?

Soru 8:

2)  Touraine’in hangi çalışması programlanmış toplumun sınıf yapısını ve dinamiklerini sanayi toplumu ile karşılaştırmalı olarak ele aldığı klasik bir çalışma olmuştur ?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Postmarksist kuramın Marksizm’i eleştirdiği temel ilkelerden biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi postmarksizmin postyapısalcı söylem analizi tekniğindeki vurgulardan bir tanesi değildir ?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Bauman'ın modernlik tanımında yer almaz ?

Soru 12:

Koloni ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangileri doğrudur? Birden fazla anlama gelmektedir. Zaman zaman sömürülen ülke veya sömürge anlamında kullanılır. tek başına sömürgeden farklıdır sömürücü ülkenin topraklarına dâhil olması bir fetih veya işgal sonucunda gerçekleşmiştir. sömürücü ülkeden ayrı bir sömürge olarak kabul edilmektedir.

Soru 13:

Bolşevik devrimi ile küresel capitalist dünya ekonomisi kaçıncı aşamasına geçmiştir?

Soru 14:

Aganistik demokrasi modeli kim tarafından ortaya atılmıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Derrida’nın temel düşünce ve kavramlarının özelliklerinden biri değildir?

Soru 16:

Baudrillard'ın simülasyon ve gerçeklik üzerine görüşleri için aşağıdakilerden hangileri söylenebilir? I. Postmodern toplumda ‘gerçek’i önceleyen modeller olarak taklitler (simulakrlar) toplumsal düzene egemen olmaya ve toplumu hipergerçeklik olarak oluşturmaya başlar II. Günümüz toplumunda gerçeklik onun hiper gerçekliği olarak karşımızda durmaktadır III. Gerçeklik simülasyonla üretilip çoğaltıldığı için her zaman fazlasıyla varolacaktır IV. Simülasyonun gerçeğin yerini almasıyla birlikte, artık anlamın da içi boşalmaya başlamıştır V. Gerçek sandığımız simülasyonlar aslında gerçeğin yerine geçmiştir

Soru 17:

Endüstri devrimiyle malların statü ve güç sembolleri olarak kitlesel kullanımını görebiliriz. Thorstein Veblen (1899)'in bu fenomene verdiği ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Bauman'a göre modern koşullarda yaratılan bireyin özelliklerinden biri değildir?

Soru 19:

Wallerstein’in ülkelerin ekonomik olarak genişlemesi için ön gereklilik olarak gördüğü aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Foucault’nun çalışmaları felsefe, psikoloji, psikiyatri, sosyoloji ve tarih gibi disiplinler arası bir düzlemde yapısalcılık ve post-yapısalcılıkla organik bağları olan karmaşık bir yapı gösterir. Ancak çalışmalarının tüm bu giriftliğine karşın net olarak söylenebilecek en temel duruşu hangi düşünceye karşı aldığı tavırla ortaya çıkar?