Aşağıdakilerden hangisi Wallerstein’ın kuramsal çalışmalarında etkilendiği isimlerden birisi değildir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Laclau
Post-yapısalcılık aşağıdaki düşünce akımlarından hangisiyle ortak özellik taşımasına rağmen karşıt bir görüş olarak ortaya çıkmıştır?
Doğru Cevap: C) Yapısalcılık
Aşağıdakilerden hangisi öncülüğünün Chantal Mouffe ve Ernesto Laclau'nun yaptığı Postmaksizmin temel aldığı kavramlardan biri değildir?
Doğru Cevap: C) Sınıf
Bireysel girişimciyi, sadece bir üretim sistemi olarak kapitalizmi geliştirdiği için değil ama aynı zamanda toplumun genelinin yaşam standardını ve refahını yükselttiği için de büyük icatların ve yeniliklerin kaynağı olarak kutsarsayan iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Joseph Schumpeter
Laclau ve Mouffe’yi, söylemsel idealizme yakalanmakla suçlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Norman Geras
Aşağıdakilerden hangisi Nietzsche'e göre bilgi edinme sürecinin kaynağıdır?
Doğru Cevap: C) İnsanın yaşam enerjisi
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Bauman'a modern koşullardaki bireylerin özellikleri ve betimlemleri arasında yer almaz?
Doğru Cevap: C) Bireyler kendi başlarına yetebilen mutlu insanlardır.
"Rastlantısal olanın öne çıkarılması; ekonomik belirleme yerine, söylemin kurucu özelliğinin ve siyasetin özerkliğinin kabulü; işçi sınıfının önderliğinde bir sosyalist devrim anlayışı yerine, farklı toplumsal gruplar, kimlikler ve özne konumları aracılığıyla kurulan radikal bir demokrasi projesi ............................... alamet-i farikasıdır." boşluğa hangisi gelmelidir?
Doğru Cevap: A) postmarksizmin
Aşağıdakilerden hangisi Immanuel Wallerstein'ın sosyal bilimlerde yapılan araştırmalara ilişkin görüşlerini ifade eder?
Doğru Cevap: A) Eleştirellik
Her nesnenin söylemsel olarak anlaşılabileceğini söyleyen Laclau ve Mouffe'i söylemsel idealizme yakalanmakla suçlayan isim aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmektedir?
Doğru Cevap: E) Norman Geras
Aşağıdakilerden hangisi Wallerstein'ın dünya sistemi kuramının ilkelerinde biri değildir?
Doğru Cevap: B) Temel toplumsal ilişkiler burjuva ve işçi sınıfı arasındaki ilişkilerdir
I. Gösterge dört aşamalıdır. II. Göstergenin ilk aşaması Endüstri Devrimiyle başlamıştır. III. Göstergenin sördüncü aşaması İkinci Dünya savaşı sonrasında başlamıştır. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri Baudrillard’ın göstergeler ile ilgili yaklaşımını niteler?
Doğru Cevap: C) I ve III
Daha çok ekonomik alanda yaşanan değişimleri işaret etmek amacıyla başvurulan ve genişleyen uluslararası ticareti, finansal alanda yaşanan akışkanlığı ve ulus aşırı şirketlerin ve bankaların yabancı yatırımlarını ifade etmek üzere kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) küreselleşme
Aşağıdakilerden hangisi Bauman'ın modernliğe yönelttiği eleştirilerin başında gelmektedir?
Doğru Cevap: B) Farklılığın suç sayılması
''İlerlemenin ve politika-oluşturmanın asıl kaynağı olarak teorik bilginin merkezi konumu.'' hangi açıdan post-endüstriyel toplum tipinin özelliklerine girer?
Doğru Cevap: D) Kültürel açıdan
Aşağıdakilerden hangisi Wallerstein’nın analiz ve tartışmalarında geniş bir zaman kesitine referanslarla tezlerini temellendirmesinde etkili olmuştur?
Doğru Cevap: C) Fernand Braudel
Baudrillard, simülasyon evrenini aşağıdakilerden hangisiyle benzeştirerek açıklamaya çalışmaktadır?
Doğru Cevap: C) Disneyland
Aşağıdakilerden hangisi Marksist geleneği toplumun farklılaşan ve çoğul mahiyetinin, ezilen çeşitli grupların özerkliğinin ve tüm politik kimlik ve mücadelenin açık uçlu ve rastlantısal karakterinin kavranılmasını önleyen indirgemeci bir mantığa sahip olmakla eleştiren düşünürlerden biridir?
Aşağıdakilerden hangileri Postmarksizmin temel ilkeleri arasında sıralanabilir? I. Toplumu bir bütünsellik olarak ele almaktadır II. Üretim tarzı siyasi alanda belirleyicidir III. Siyasetin anlaşılmasında merkezi kavram hegemonyadır IV. Siyaset söylem kurma sürecinde inşa edilir
Doğru Cevap: E) III ve IV
Laclau ve Mouffe'un Postmarksist perspektiflerinde özne anlayışı konusunda kimden etkilenmiştir?
Doğru Cevap: A) Lacan