logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çağdaş Sosyoloji Kuramları

Soru 1:

Alain Touraine’e göre, modernlik iki aşamadan geçmiş olup bugün onun üçüncü aşaması içinde bulunmaktayız. Buna göre, sanayi devriminden 1970’lere kadar olan dönem …………… temsil eder. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi tamamlar?

Soru 2:

İlgilendiği konuların başında “modernlik” ve “postmodernlik” meselesi gelen, modernliğe yönelttiği eleştirilerin temelinde kendisinin ve eşinin yaşam öyküsünün, II. Dünya savaşı sırasında Yahudilere uygulanan soykırımın etkisi bulunan düşünür kimdir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangileri Bauman'ın postmodern zihin yaklaşımını yansıtmaktadır? I. Postmodern zihin muğlaklığı reddeder. II. Postmodern zihin, bir yaşam formulüne sahiptir. III. Postmodern zihin, kesinliklere kuşkuyla yaklaşır.

Soru 4:

Bauman hangi eserinde, insanlığın modernliğin uzun, dolambaçlı macerasından kendi dersini çıkarması gerektiğini özellikle vurgulamıştır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Jameson’ın açıklamalarına göre postmodernizmin verdiği kültürel değişikliklerin işaretlerinden biri değildir?

Soru 6:

Jameson postmodernizmi hangi bağlamda açıklamaktadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi bireylere ya da gruplara karşı keyfi uygulamalara yönelebilen bir siyasi yetki biçimine atıfta bulunur?

Soru 8:

Bauman’a göre, toplumsal anlamda modernlik aşağıdakilerden hangileriyle ilgilidir?

Soru 9:

Touraine programlanmış toplum kavramıyla neyi ifade etmektedir?

Soru 10:

Aydınlanma evrensellik, tek doğru, bilim ve mantık ilişkisi gibi ögeleri ortaya koyarken, ahlaksal temelini hangi düşünceden almıştır?

Soru 11:

Bauman'a göre, küreselleşme birleştirdiği kadar, ... de. Aşağıdakilerden hangisi bu ifadeyi doğru olarak tamamlar?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Bauman'ın modernlik ile ilgili görüşlerinden biri değildir ?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi "post-endüstriyel" toplum kavramı için doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

Bauman'ın modernlik anlayışına ilişkin aşağıda verilenlerden hangileri doğrudur? I. Bir sınır uygarlığıdır. II. Toplumsal bir değişim ile başlamıştır. III. Tarihsel bir döneme işaret etmektedir.

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi sanayi öncesi toplumunun özelliklerinden biri değildir?

Soru 16:

Bell’in yeni hizmet sınıfı olarak gördüğü insan hizmetleri ve profesyonel hizmetler alanında istihdam edilen işçilerin sayısında kayda değer artış gözlemlense de aslında nitelik açısından betimsel düzeyde bu işçilerin profesyonel olarak adlandırıldığını belirten kuramcı kimdir?

Soru 17:

Bell'in öngörüsüne göre, endüstriyel toplumda temel kurum olan şirketlerin yerini post-endüstriyel toplumda hangisi alacaktır?

Soru 18:

I.Toplumsal yapı içindeki kalıpları ve bu yapının söz konusu olduğu değişimleri tanımlamak,                                                                                                                   II.Toplumsal eğilimleri önkestirebilecek kapasitede olmak,                                       III. Uzun vadeli, geniş ölçekli toplumsal ve ekonomik tahminde bulunma kapasitesinde olmak,                                                                                                       IV. Büyük toplumsal sorunların çözümü için öngörülerde ve önerilerde bulunmak,                                                                                                                         V. Olayların sonuçları ile ilgilenmek,                                                                             VI. Teoriden çok toplumsal çözümlemeye ağırlık vermek,                                        Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri Daniel Bell’ in sosyolojisinin temel amaçlarındandır?

Soru 19:

Sanayi sonrası toplum bu açıdan da “ekonomik faaliyetlerinde ‘global düşün, yerel hareket et’ felsefesinin egemen olduğu, endüstri toplumunun merkeziyetçi eğilimlerinin zayıfladığı ve bireyselliğin güçlendiği bir toplum olacaktır” açıklamasında bahsedilen "bu açıdan" ifadesi aşağıdaki şıklardan hangisi ile ilişkilidir?

Soru 20:

O zamana kadar Holocaust’un, tarihin normal akışında bir kesinti, uygar toplumun vücudunda kanserli bir şişlik, akıllılığın içinde anlık bir delilik olduğuna inandığını belirten Bauman, eşinin yazdığı kitabı okuduktan sonra Holocaust’un yalnızca uğursuz ve dehşet verici değil, alışılagelmiş “sıradan” terimlerle kavranması hiç de kolay olmayan bir vaka olduğunu fark ettiğini belirtir. Yukarıdaki paragrafta geçen "Holocaust" kelimesi ne anlama gelmektedir?