logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Antropoloji

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi dinin inancı ifade etmek, pekiştirmek ve bu inanç etrafında dayanışma sağlamak ve kimlik oluşturmak için düzenlenen boyutudur?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisinin arasındaki genetik farklılık aynıdır?

Soru 3:

Kültürel Ekoloji Yaklaşımı nedir?

Soru 4:

1920'lerde başlayan, toplumsal cinsiyet ile ilgili araştırmalar aşağıdaki hangi antropoloğun öncü çalışmalarıyla başlamıştır?

Soru 5:

"Kültürü o kültürün mensuplarınca ortak olarak paylaşılan simge ve anlamlardan ibaret bir sistem olarak gören ve başlıca ayinler, mitoslar ya da akrabalık gibi kurum ve yorumlama biçimlerinin toplumsal hayat içerisinde nasıl kullanıldıklarına bakılmasını savunurlar." Bu görüşü benimseyen özgücü kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdaki sistemlerden hangisi bütün sistemler arasında en fazla akrabalık ayrımı içermektedir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi, Ural Dil Ailesi içinde yer alan dillerden biri değildir ?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi/leri işaret dili grubuna girer? I. Islık Dili II. Mors Alfabesi III. Çince

Soru 9:

Aşağıdaki toplulukların hangisinde evlenme yaşı geçtiği halde evlenmemiş bekarlara toplumsal bir rol tanınmaz?

Soru 10:

İnsanı ve diğer canlıları kuşatan, onların yaşamının temeli olan iklimsel, meteorolojik, atmosferik ve yersel çevre koşulların bütünü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Eşitsizliğin kültürel tezahürlerinin toplumsal cinsiyet rollerinin kültürel inşasında araştırılması biçiminde gelişen ve bütün kültürlerde mevcut etnik merkezcilik eğilimi gibi yine çok yaygın bir erilmerkezciliğin varlığını keşfeden özgücü kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Deri renginin insan topluluklarının farklı bölgelere uyarlanmalarının göstergesi olduğunu ifade eden bir görüşe göre deri rengi üzerinde etkili olan etmenler hangisi veya hangileri olabilir?I. Coğrafi koşullarII. Genetik faktörlerIII. İklimIV. Biyolojik farklılıklar

Soru 13:

Antropoloji bütün insani olguları dikkate alarak değerlendirmeler yapmaya çalışır. İnceledikleri toplumun iktisadi kurumlarıyla siyasal örgütlenmeleri, dinleriyle kimlik sorunları, statü sistemleriyle dilleri ve birçok diğer unsurları da ele alır. Bu yaklaşım antropolojinin hangi ilkesini açıklamaktadır?

Soru 14:

Erkek ve kadın cinsiyetleri biyolojik bir oluşumdur. Ancak, biyolojik farkla ve üreme yeteneğiyle belirlenen cinsiyet, ona yüklenen toplumsal ve kültürel anlamlar ve beklentilerle, bu biyolojik temelin çok ötesine taşınır. Böylelikle oluşan cinsiyete ne ad verilir?

Soru 15:

Kültürel evrimi teknolojik gelişme ile birlikte ele alan ‘Eski Toplum’ eserinde insanlığı; yabanıllık, barbarlık ve uygarlık olmak üzere üç aşamada ele alan Antropolog kimdir?

Soru 16:

Neolitik dönemi hazırlayan ve günümüzden 12 ilâ 10 bin yıl öncesinde Ortadoğu bölgesinde ortaya çıkan kültürel gelişmeleri yansıtan dönem hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdaki organlardan hangisi diğerlerine göre analogdur?

Soru 18:

Retzius ırk sınıflandırmasında ilk olarak neyi kullanmıştır?

Soru 19:

Karısı ölen erkeğin karısının kız kardeşiyle evlendirilmesine ne ad verilir ?

Soru 20:

Bir kültürün içine doğan bireyin annesinden başlayarak halkalar halinde genişleyen kurumlar ve öğeler üzerinden içine doğduğu o kültürü öğrenmesi sürecine ne ad verilmektedir?