logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Modern Sosyoloji Tarihi

Soru 1:

“Gerçeğe ulaşmak ancak dünyayı anlayacak teknik bir araç geliştirmekle mümkün olabilir, bu araç da sıralılık, ardışıklık, teknik düşünceler, tercihlerin örgütlenmesi ve benzeri ilkelerden oluşur.” Görüşünü aşağıdaki etnometodologlardan hangisi savunmaktadır?

Soru 2:

Lewis Coser’in görüşleri göz önüne alındığında çatışmaya ekonomik kriz ya da durgunluğa bağlı olarak ortaya çıkan işsizliğin, ücretlerdeki kesintilerin nedenlerini ülkede yaşayan belirli bir göçmen grubun varlığına bağlanması ne tür bir çatışma örneğidir?

Soru 3:

Sembolik etkileşimciliğin kurucusu olarak kabul edilen sosyolog kimdir?

Soru 4:

Amerikan sosyolojisinde kendisinden önce baskın olan bireyci anlayışa karşılık kendi yapısal işlevselci sistem kuramı çerçevesinde toplumu bir sistem olarak ele alan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Parsons’ un yapısal işlevselciliğine karşı artan ilgi sonucunda gelişen Yeni İşlevselcilik (Neofunctionalism)’ in düşünürlerindendir?

Soru 6:

Frankfurt Okulu, literatürde yaygın olarak nasıl adlandırılır ?

Soru 7:

İnsanların toplumsal düzenleri üretmek için kullandıkları yöntemlerin incelenmesine ne denir?

Soru 8:

Deneyim ve bilinç arasındaki ilişkiyle ve gündelik yaşamda sağduyu olarak kabul edilen, her bireyin kendi öznel deneyiminin özgünlüğünün aksine genel olarak kabul edilip paylaşılan örtük bilgi türüyle ilgilenen yaklaşıma ne denir?

Soru 9:

Sosyolojik İmgelem eseri kime aittir?

Soru 10:

Ekofeminizm hangi yıllarda ortaya çıkan bir teoridir?

Soru 11:

ABD’de kadın hareketi hangi yıllarda başlamıştır?

Soru 12:

Fenomenoloji ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Frankfurt Okulu’ nun önde gelen isimlerinden biridir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi etnometodolog değildir ?

Soru 15:

Schutz'un toplumun üyelerinin ortak olarak sahip olduğu ve gündelik yaşamın sürmesi için gerekli olan bilgi birikimi olarak tanımladığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Habermas, modern toplumlarda kamusal hayatın rasyonel ve evrensel karakteristiklerinin yaşantı-dünyasının sömürgeleştirilmesinin tehdidi altında olduğunu belirtir. Ona göre, sömürgeleştirme, araçsal akılla ilişkili sistem ölçütleri gündelik hayatın bir parçası haline geldiğinde ortaya çıkar. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde bu görüşü örnekleyen bir durum yer almamaktadır?

Soru 17:

I. Beyaz orta sınıf kadınlarını konu edinir. II. Erkeklerle kadınların ortak hukuki eşitliğini vurgular. III. İkincil statünün politik süreç içerisinde iyileştirileceğini savunur. Yukarıdakilerden hangileri Liberal Feminizm'in özellikleri arasında gösterilebilir?

Soru 18:

Dünyada deneyimlediğimiz bütün nesneler, olaylar ve eylemler içinde tipik olanları seçerek aynı tipteki şeyleri bir araya getirmemiz sürecine ne denir?

Soru 19:

Bir toplumsal örgüt ya da bir toplumsal ilişki gibi belli bir olgunun özünü görmek keşfetmek ve bu olguya ilişkin bu tip soyut tipleştirmeler geliştirmek şeklinde gerçekleşen bu analize Husserl aşağıdakilerden hangisi olarak adlandırır?

Soru 20:

Fenomenin , ''bir nesnenin herhangi bir duyu tarafından edinilen algısı, yani duyularımız aracılığıyla algıladığımız her şey '' olarak tanımlanmasının sonucu aşağıdakilerden hangisi olur?