logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Klasik Sosyoloji Tarihi

Soru 1:

Marx, kapitalizmin tarihsel gelişme süreci içinde, aşağıdaki sınıflardan hangisinin proleteryaya katılmak zorunda kalacağını öngörmüştür?

Soru 2:

İnsan bilgisine ulaşmanın tek geçerli yolunun ampirik bilim olduğu ve gözlemlenebilir olgular ve ilişkiler dışında hiçbir şeyin bilgisine sahip olamayacağımızı belirten felsefi görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I. Artı-değer II. Meta III. İşgücü Marx’a göre yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri kapitalizmin özünü oluşturmaktadır?

Soru 4:

I. Ruhban sınıfına muhalif olmaları II. Dini ön plana çıkarmaları III. Ampirik bilginin önemine duydukları inanç IV. Yasal ve yapısal reform istekleri Yukarıdakilerden hangileri Aydınlanma düşünürlerini kendi dönemlerindeki diğer düşünürlerden ve diğer düşünsel yaklaşımlardan ayıran yönlerdendir?

Soru 5:

Durkheim toplumları evrimsel süreci içinde işbölümüne bağlı olarak iki tür toplumsal yapıdan söz etmektedir. Bu toplum tipleri seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Durkheim’ın maddi-toplumsal olgular sınıflandırılmasında yer alır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Marx’ın Yabancılaşma Teorisinin dört temel unsurundan biri değildir ?

Soru 8:

Durkheim'e göre aşağıdakilerden hangisi maddi toplumsal olgudur?

Soru 9:

I. Emek üzerinde kapitalist işverenler giderek daha fazla kontrole sahiptir II. Nüfusun çoğu okuryazardır III. Laiklik ilkesiyle, rasyonel bir şekilde, bürokrasiyle ve genellikle ulus devletler tarafından yönetilir IV. İş ve ev, çalışma zamanı ve boş zaman geleneksel toplumda olduğu gibi iç içe değildir V. Kadınlar fabrikalarda çalışmaya başlamış, geleneksel toplumda olduğundan daha yüksek düzeyde işgücüne katılmışlardır Yukarıdakilerden hangileri endüstri toplumunun özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 10:

Durkheim toplumsal evrim süreci içinde işbölümüne bağlı olarak gelişen ideal tipte iki tür toplumsal yapıdan söz eder. Bunlar; ................(I).................. benzeşmeye dayalı, işbölümünün oldukça sınırlı olduğu, farklılaşmanın olmadığı toplumlardır ve daha çok sanayi öncesi toplumlarda görülmektedir. Durkheim’e göre, bu dayanışmaya dayalı toplumlarda ..............(II)............ olarak tanımladığı yaptırımlar uygulanmaktadır. ..................(III)................. ise farklılaşlmaya dayalı, işbölümünün ve toplumsal farklılaşmanın yoğun olduğu toplumlardır ve modern toplumlarda görülmektedir. Bu toplumların sanayisi gelişmiştir ve nüfus oranı da oldukça yüksektir. Bu toplumlarda ....................(IV)............... uygulanır.Durkheim'in bahsettiği toplumsal yapılar hakkında verilen metinde boşluklarda yer alması gereken kavramlar sırasıyla hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

Soru 11:

Hangisi Endüstri Devriminin yol açtığı sonuçlardan değildir ?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi aydınlanma düşünürlerinden biri değildir ?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi maddi-toplumsal olgular arasındadır?

Soru 14:

Aşağdakilerden hangisi Durkheim’ın toplumsal olguların gözlemine ilişkin belirlediği kurallardan biridir?

Soru 15:

İnsanların birbirlerinin haklarına gönüllü olarak saygı göstermeleri sonucunda doğal bir toplumsal denge oluştuğunu ve devletin bu dengeye müdahale etmemesi gerektiğini ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Durkheim’a göre insanların gerçek tutkularının kontrol altında tutulduğu kolektif bir bilincin varlığına işaret eden ve bireylerden çok toplumun temel bir özelliği olan unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Durkheim sosyolojik yönetim kuralları çalışmasına, sosyolojinin çalışma nesnesinin ne olduğu sorusuyla başlar. Ona göre sosyolojinin çalışma konusu nedir?

Soru 18:

Mill’in insan doğasının yasalarının bilimi olarak tanımladığı ve insan ve hayvan davranışlarını karşılaştırmalı olarak inceleyen davranış bilimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Marx’ın Yabancılaşma Teorisinin dört temel unsurundan biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Marx’ın insanlık tarihinin gelişimi sınıflandırması içerisinde yer almaz ?